Târgovişte: Chiriile nu dau doi bani pe criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiriile la apartamentele din Târgovişte sunt la nivelul anului trecut. Deşi salariile au fost reduse iar numărul de şomeri creşte de la lună la lună, proprietarii nu sunt dispuşi să scadă valoarea chiriilor.

Chiriile nu au suferit nicio schimbare în 2009 faţă de anul trecut. Agenţiile imobiliare abia dacă au închiriat câteva apartamente în prima jumătate a lui 2009.

“De la începutul anului, nu am închiriat nimic. Oamenii caută chilipiruri direct la proprietari”, a declarat Adrian Ivan, administrator la Dia Imob.

Agenţia Romast a fost mai norocoasă, reuşind să închirieze totuşi un apartament iar una dintre cele mai mari agenţii din Târgovişte, Mala, a închiriat 4 apartamente.

La rândul lor, potenţialii cumpărători nu sunt dispuşi să dea comisioane la o agenţie şi vor să negocieze direct cu proprietarul.

Chirii între 100 şi 500 de euro

Chiriile pornesc de la 100 de euro şi ajung pentru apartamentele de lux la 500 de euro. Dacă preţurile la apartamente au scăzut, în medie, cu 20-25%, nu putem vorbi şi despre o scădere a chiriilor, acestea menţinându-se în continuare la nivelul anului trecut.

La un apartament cu două camere, târgoviştenii pot plăti chirii cuprinse de 100 de euro pentru zonele de la marginea oraşului, 150-180 de euro pentru zone ca Micro 3, Micro 4 sau Micro 6 sau 300 de euro pentru un apartament situat în centrul oraşului.

“Chiria pentru un apartament de două camere în cartiere este de 150 de euro, iar în centru este de 200-250 de euro în funcţie de condiţii”, a adăugat administratorul Dia Imob.

Chirie plus garanţie pentru proprietari


Majoritatea proprietarilor cer chiriaşilor, la începutul contractului, pe lângă chirie şi o garanţie. Astfel că cei care doresc să închirieze un apartament mobilat, trebuie să plătească şi o garanţie pentru mobilă şi pentru amenajările din apartament.

Garanţia ajunge până la valoarea a două sau trei chirii şi în mod normal, aceasta se restituie la momentul încheierii contractului în funcţie de gradul de degradare a obiectelor pentru care s-a convenit plata garanţiei.

“Eu am păţit-o şi de acum înainte o să caut apartamente de închiriat fără garanţie. Ultimul proprietar la care am stat nu mi-a mai restituit garanţia deşi apartamentul arăta ca în prima zi. Nu prea ai ce să le faci, doar te enervezi”, spune Gabriela Stan, studentă.

Semnaţi un contract de închiriere!


În lipsa unui contract încheiat între chiriaş şi proprietar, acesta din urmă poate emite tot felul de pretenţii, de cele mai multe ori chiriaşul fiind nevoit să accepte condiţiile impuse sau să plece.

“La noi nu ştii dacă peste două zile mai stai în apartamentul închiriat, te poţi trezi în orice moment că trebuie să părăseşti locuinţa. În străinătate, te anunţă cu două luni înainte dacă trebuie să pleci din apartament. Dacă nu faci contract nu ai niciun control iar proprietarii se feresc să facă acte pentru că nu vor să plătească impozite, sau se fac contracte pe sume modice dar în care nu se specifică şi alte clauze”, spune Marcel Batea, chiriaş

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite