Târgovişte: Bursa şpăgilor din spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Bursa şpăgilor din spital
Târgovişte: Bursa şpăgilor din spital

Târgoviştenii dau şpagă în funcţie de gradul de dificultate al operaţiei şi de cât de cunoscut e doctorul. Şpaga pentru o apendicită la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Târgovişte costă peste 250 de lei, iar pentru operaţiile complicate se dau „atenţii“ în euro.

Sute de oameni vin zilnic la Spitalul Judeţean de Urgenţe din Târgovişte. Adunaţi din tot judeţul, oamenii care suferă de fel de fel de probleme nu au altceva ce face decât să pălăvrăgească toată ziua prin salon cu colegii de suferinţă.

Noii veniţi sunt mereu bine primiţi de veteranii saloanelor şi sunt puşi la curent cu oamenii, saloanele mai bune, băile mai curate şi doctorii mai pricepuţi. Deseori se aude, de la un pat la altul, „Cât să dau la doctor?“. Pacienţii obişnuiţi cu internarea şi operaţiile ştiu pe din afară suma precisă.

Bani pentru doctor, anestezist şi asistente

Pentru o operaţie dintre cele mai simple, cum este cea de apendicită, un dâmboviţean programat pentru intervenţie la Târgovişte scoate din buzunar 200 de lei. Dar suma este destinată doar doctorului. Anestezistul costă şi el 50 de lei, iar asistentele câte 10 lei.

Pentru operaţiile cu un grad mai ridicat de dificultate, de genul pietrelor de la pancreas sau rinichi, „scorul“ este ceva mai ridicat. „Dă-i 400 de lei doctorului, vreo 100 la anestezist şi la asistente le dai cât vrei, că tot scârboase sunt astea de după-amiază“, spune un bătrân proaspăt operat.  Operaţiile şi mai complicate, cum ar fi tumorile, se traduc deja în limbaj european, fiind plătite în euro. „Îi dai, mamă, 150 de euro sau, dacă ai, dă-i 200 că nu strică“, spune Maria, o femeie trecută de 60 de ani de la ţară.

Doctorii mai experimentaţi se plătesc mai bine

Unul dintre pacienţii de la Spitalul Judeţean de Urgenţe a dezvăluit secretul „atenţiilor“ din sistemul sanitar. „Cu cât doctorul este mai matur, mai copt, şi cu cât are mai multă experienţă şi este mai cunoscut ca nume, cu atât pacienţii îi dau mai mulţi bani“, spune pacientul care s-a informat dinainte de a ajunge la operaţie cât de gros trebuie să fie plicul pentru doctor.

Pacienţii care pleacă în stare foarte bună după operaţii complicate spun că ar fi o idee foarte bună să se legalizeze „atenţiile“ pentru medici. „Am venit într-o stare groaznică. Eram foarte bolnavă. M-a operat un doctor de aici şi acum mă simt extraordinar de bine. A dispărut durerea. Cum să nu îi mulţumesc cu un dar unui om care mi-a curmat suferinţa?“, spune Ana, o fostă pacientă a secţiei de chirurgie internă.

Ce spun doctorii:

Un doctor din judeţ s-a oferit să ne explice, sub anonimat, fenomenul „atenţiilor“ din spital. „Oamenii au deja un obicei din a da bani cadrelor medicale. Vine asistenta, 5 lei, vine doctorul în vizită, scoate plicul. Sunt mulţi care te urmăresc prin spital să îţi dea banii şi nu pleacă de lângă tine până nu te răsteşti la ei sau până nu accepţi plicul lor. Am avut un caz în care, pentru că nu am vrut să iau banii, pecienta a început să plângă. A crezut că are ceva atât de grav încât cred că o să moară şi că din motivul ăsta nu vreau să îi iau bani“, spune un medic din judeţ.    

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite