Târgovişte: Anticarii falimentează librăriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Preţul cărţilor noi îi ţine la distanţă pe amatorii de literatură, iar aceştia se orientează către cele second-hand. Volumele la mâna a doua se vând cu aproximativ 5 lei, iar cele mai căutate sunt cele de specialitate, de contabilitate şi informatică, dar şi romanele de dragoste şi poliţiste.

Anticarii ies zilnic în stradă. Cei mai mulţi pot fi găsiţi în zona centrală a oraşului. Tarabele lor cu cărţi sunt un exemplu clar al pasiunii pe care mulţi dintre ei au avut-o sau o au încă pentru literatură. În perioadă de criză financiară, cărţile la mâna a doua sunt o opţiune viabilă pentru cei care vor să citescă şi nu îşi permit datorită preţurilor ridicate la cărţile noi. “Am citit toată viaţa iar acum, pentru că nu mă descurc cu banii, am început să vând ceea ce am cumpărat ani la rând” spune nea Nicu, vânzător de cărţi cu o vechime de peste 7 ani.

“Am în biblioteca de acasă peste 500 de volume de poezie şi peste 2000 de cărţi de beletristică” mai spune Nicu, parcă melancolic după vremurile când abia aştepta să ajungă acasă şi să mai citească două rânduri din romanele favorite. “În ultima vreme, nici cărţile nu mă mai seduc. Acum le consider doar un mijloc de existenţă. Cumpăr şi eu de la alţi oameni care au multe cărţi vechi şi le aduc apoi aici, pe tarabă” spune el. “Cumpăr cărţile pe care oamenii le cer de la Bucureşti, de la un om care vinde aşa ceva. Dau pe o carte 2 lei 50 şi eu o vând cu 5” mai spune Nicu.

Târgoviştenii cumpără carte, dar ieftină

Interesul pentru cărţi a scăzut văzând cu ochii. De la an la an, tot mai puţini intră în librării pentru a cumpăra ceva de citit. Vânzările în magazinele de carte au scăzut în ultima perioadă cu aproximativ 20 de procente iar singurele cărţi care încă se vând sunt cele tehnice.  Cu toate astea, cărţile la mâna a doua sunt încă la căutare. “Vindem cam 20 de cărţi zilnic. Preţurile sunt mici pentru că sunt toate uzate, aşa că ajung la vânzare zilnică de 30 – 50 de lei pe zi. Uneori chiar dublu. Chiar dacă e criză, vânzările noastre au crescut cu circa 15%” spune Adrian, un alt anticar de pe străzile târgoviştei. “Cel mai bine se vând cărţile de profil, contabilitate, informatică, gramatică, dar şi romanele de dragoste şi cele poliţiste” declară Adrian, cu mâna pe o carte semnată Sandra Brown.

Cei mai mulţi clienţi sunt cei de 30 – 40 de ani

“Tinerii nu mai vor să citească. Interesul pentru lectură a murit de mult la elevi şi studenţi. Citesc decât dacă sunt obligaţi. Tot noi, ăştia mai bătrâni, mai citim câte ceva” spune nea Nicu. Cei care trec prin faţa tarabelor se uită la titlurile de cărţi, întreabă de preţ şi de cele mai multe ori merg mai departe, promiţând că vor reveni ca să cumpere. “Cei care cumpără cel mai des sunt oamenii între 30 şi 40 de ani, nu doar pentru că o duc mai bine financiar, ci pentru că încă mai simt gustul lecturii” spune Adrian.

image



Cumpărături de criză


Cei mai mulţi cumpărători de carte prefer cărţile noi. Dar pentru că nu şi le permit, aleg varianta second hand. “Mi-ar plăcea să pot să iau cărţi noi. Mai cumpăr yiare cu cărţi, că sunt mai ieftine, dar să dau 30 de lei pe o carte din librărie mi-e peste puteri, acum, în timp de criză economică” spune Andreea Marinescu, o profesoară de 40 de ani. Un alt motiv pentru care târgoviştenii apelează la anticari este, pe lângă cel al preţului scăzut, acela al ediţiilor care nu se mai găsesc în librării. “Caut de mult cartea asta. Emil Rebreanu se găseşte acum numai în ediţii revizuite. Eu căutam originalul şi l-am găsit aici” spune Ioana, o tânără educatoare de 24 de ani. 

Tinerii găsesc pe internet

“De ce să dau banii pe cărţi. Am lucruri mai importante de făcut cu banii mei. Îmi iau rezumatele cărţilor care îmi trebuie la şcoală de pe net. E mult mai simplu şi economisesc şi timp” spune Alexandru, un elev de clasa a XI-a. 

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite