Târgovişte: Şi câinii au nevoie de şcoală!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Şi câinii au nevoie de şcoală!
Târgovişte: Şi câinii au nevoie de şcoală!

Cea mai mare şcoală de dresaj din Dâmboviţa îşi are sediul la câţiva kilometri de oraş. Aici sunt aduşi câini din toată ţara pentru a fi instruiţi. Două etape de instruire costă 300 de euro

La marginea comunei Dragomireşti, la doar 7 km de Târgovişte, se află un loc plin de verdeaţă, un paradis pentru câinii aduşi “la şcoală”. Din padocuri, se aud în cor lătrăturile a 13 câini, deranjaţi de prezenţa unui reporter curios. Aceştia au fost lăsaţi de stăpânii lor pentru a fi dresaţi sau pentru a fi îngrijiţi în vreme ce aceştia sunt plecaţi în concediu.

De-a lungul timpului la Şcoala Temis Dog de la Dragomireşti, cea mai mare din zonă, au fost dresaţi câini aduşi din toate colţurile ţării, ba chiar şi câini poliţişti. “Am dresat câini din Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Piteşti, Slatina, Pucioasa, Sibiu. Am avut în pregătire şi doi câini de la Poliţia Pucioasa”, a declarat dresorul Adrian Iancu.

Perioada de pregătire pentru un câine este de 8 săptămâni, grupate în două etape. În acest timp, patrupedele învaţă să fie disciplinate, să meargă în lesă, să aducă diferite obiecte, să sară peste obstacole sau să păzească un obiectiv. Dresajul costă 150 de euro pentru o etapă de patru săptămâni, iar pensiunea 10 euro pe zi, cu hrana clientului.

Dresajul durează 8 săptămâni


Chiar dacă dresajul durează două-trei etape, sunt şi câini care acceptă cu greu pregătirea. “Am lucrat cu un câine de la Câmpina un an şi jumătate. Avea mari probleme de comportament”, a mai spus dresorul. Sunt însă şi câini foarte receptivi cu care se lucrează foarte uşor, dar asta ţine de fiecare individ în parte şi nu de rasă.

“Am avut un câine la pregătire, pe nume Carlos, un malamut de Alaska, al cărui proprietar este din Moreni. Am început pregătirea la 2 luni. Câinele acela a fost o poveste. Făcea orice îi cereai. A câştigat de două ori locul I la Cupa câinelui de companie. Nu am mai avut un câine ca el”, mărturiseşte Adrian Iancu.

De dresaj se ocupă atât el, cât şi soţia sa, care îşi asumă rolul de stăpân al animalului. În cea de-a doua etapă se impune însă şi prezenţa stăpânului. Acesta trebuie să respecte nişte reguli şi acasă, în sensul că nu trebuie să răsfeţe câinele în perioada de pregătire, să-i formeze un program de masă şi unul de joacă.

Pregătirea poate începe încă de la 4 săptămâni.
Adrian Iancu spune că ideea deschiderii unei şcoli de dresaj i-a venit după ce şi-a dresat singur câinele, un ciobănesc german, pe baza recomandărilor unui dresor de la Animal Planet. Când au apărut primele rezultate, lumea a început să-i solicite ajutorul.

În 2003, a cumpărat un teren la Dragomireşti şi l-a amenajat cu tot ce este necesar pentru dresajul câinilor. Şi-a achiziţionat echipament special de protecţie pentru pregătirea câinilor de pază. Deşi a fost muşcat de mai multe ori, continuă să iubească patrupedele şi meseria pe care şi-a asumat-o.

“Am fost muşcat de vreo trei ori şi la burtă şi la palmă. Nu mi-e frică de muşcături, mi-e frică însă la spital când trebuie să mă coasă. Dacă atacă, nu e vina câinelui, ci a stăpânului. Câinele e exact ca o armă”, a adăugat Adrian Iancu.  

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite