Studii baltice şi nordice, la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aici îşi are sediul singura asociaţie din România interesată de regiunile baltice şi nordice. Membrii asociaţiei şi-au propus să apropie România de ţările din zonele studiate, oferind sprijin atât cercetătorilor, cât şi oamenilor de afaceri.

Ideea unei asociaţii care studiază această parte a Europei şi are sediul la Târgovişte surprinde, în primă fază, dar ea se explică prin faptul că aici există specialişti în domeniu, care sunt membrii fondatori ai organizaţiei. Declaraţiile lor arată că este firească înfiinţarea Asociaţiei Române pentru Studii Baltice şi Nordice în oraşul nostru.  Ea a fost fondată anul trecut şi are membri din toată Europa, peste 50 de persoane din mediile academic, universitar, diplomatic, de afaceri, reprezentanţi ai diferitelor instituţii şi ai societăţii civile, care doresc să facă mai bine cunoscută ţara noastră în Europa Baltică şi Nordică, dar şi să ofere mai multe informaţii românilor despre ţările din acele regiuni. „Ne adresăm nu numai mediului academic, ci şi oamenilor de afaceri şi societăţii civile. Asociaţia este deschisă tuturor, doar că membrii trebuie să fi avut contact sau să fi scris despre ţările baltice şi nordice. Ne dorim să dezvoltăm şi zona de business ca şi românii să dezvolte afaceri în acele regiuni şi invers, de acolo să vină investitori în România”, explică conferenţiar universitar doctor Silviu Miloiu, preşedintele asociaţiei.

Tinerii sunt ajutaţi să se specializeze
Elena Dragomir a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Valahia” din Târgovişte, unde a făcut şi un masterat în istorie. Acum este doctorand la Universitatea din Helsinki şi membră a asociaţiei încă de la început. „Planul iniţial a fost de a crea un forum organizat, care să ne permită nouă, celor interesaţi de istoria Europei Baltice şi Nordice, să ne permită să putem comunica şi lucra, sub îndrumarea unor specialişti”, spune dâmboviţeanca.
La universitatea târgovişteană, cei interesaţi pot afla mai multe despre spaţiul baltic şi cel nordic. Aici se predă singurul curs de istorie a acestor regiuni din ţară, la care accesul este liber şi există un fond de carte pus la dispoziţia doritorilor. Conform declaraţiei profesorului Silviu Miloiu, se primesc cereri de sprijin cu materiale documentare din toată România. Mai mult, de la universitatea târgovişteană pleacă, anual, maxim nouă bursieri în Finlanda, Suedia şi Estonia, tineri care sunt ajutaţi să se specializeze. „Personal, faptul că sunt membră a asociaţiei m-a ajutat să aprofundez istoria Europei Nordice, prin participarea la diverse activităţi legate de istoria şi cultura acestei arii geografice: conferinţe, expoziţii, proiecte de cercetare”, a declarat, pentru „Adevărul de Seară”, Oana Lăculiceanu, de 29 de ani, cadru universitar şi secretară a asociaţiei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite