Simpozionul naţional “Traian Vuia ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

30 de elevi ai Clubului de Aeromodele de la Pucioasa s-au întrecut zilele acestea la un concurs privind activitatea realizatorului zborului mecanic. Cei mici au dat un test grilă cu întrebări despre Traian Vuia, s-au întrecut în realizarea avioanelor din hârtie şi au urmărit demonstraţii de elicopetere.

Cine a fost Traian Vuia sau ce realizări a avut? Acestea sunt doar câteva din întrebările la care au fost nevoiţi să răspundă elevii Clubului de Aeromodele de la Pucioasa, în cadrul simpozionul naţional  “Traian Vuia”.

Copiii de la cele două cercuri de aero şi rachetomodele, au avut activităţi care mai de are mai interesante. Au vizionat filme ale aviaţiei române, au avut parte de demonstraţii aero şi elicoptere şi s-au întrecut în realizarea avioanelor de hârtie. “Copiii au învăţat întrebările pentru că a fost un concurs fulger despre viaţa şi activitatea lui Traian Vuia, cu zece întrebări şi zece răspunsuri. S-au pregătit bine, au fost conştiincioşi. Am marcat în acest fel, 105 ani de la zborul lui Traian Vuia la Paris. Elevii au învăţat despre viaţa şi activitaeta savantului. Am avut şi demonstraţii cu aeromodele şi rachetomodele”, ne-a declarat  profesorul Nicolae Diaconescu, din cadrul Clubului de Aeromodele “Nicolae Mateescu” din Pucioasa.



Pentru “munca” depusă, cei mici au primit şi premii constând în dulciuri şi cartele telefonice. “Mulţi sponsori ne-au lăsat baltă pe ultima sută de metri. Totuşi, am reuşit să le dăm copiilor cartele reîncărcabile şi nişte dulciuri. Copiii s-au bucurat şi pentru acestea. Următorul concurs ar fi în data de 14 mai, când se împlinesc 21 de ani de la zborul lui Dumitru Prunariu în cosmos. Va urma în iunie, cel mai mare concurs de aeromodele captive, unde vor participa 150 de concurenţi din toată ţara, în memoria lui Henry Coandă şi care se ţine de 35 de ani aici la noi. Este cel mai longeviv concurs de aeromodele”, a adăugat profesorul Nicolae Diaconescu.

Muzeu aviatic unic în Europa

Situat într-un minunat parc natural, la poalele dealului Patrana, Clubul de Aeromodele şi-a deschis porţile în urmă cu 58 de ani. În incinta clubului se află Muzeul Aviatic “Cosmonaut Dumitru Dorin Prunariu”, unic în ţară şi în Europa prin faptul că machetele sunt realizate în totalitate de elevi. Muzeul a fost inaugurat în 1977, la care au asistat generali şi ofiţeri din comandamentul aviaţiei civile şi militare. Acesta cuprinde peste 300 de machete  statice şi zburătoare.
Prin muncă multă, pasiune şi dăruire, dâmboviţenii au reuşit să devină cunoscuţi peste hotare, în lumea aeromodelismului, machetele realizate de aceştia fiind expuse la Primăria din Montesson (Franţa), Biblioteca Română de la New York sau Aspen (Austria).

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite