Pădurea de lângă platoul Padina a ajuns o imensă toaletă publică. Cine întreţine bătaia de joc uriaşă din Parcul Natural Bucegi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care aleg să campeze în zona muntoasă a judeţului Dâmboviţa se plâng că autorităţile nu le oferă un minim de confort. Pe tot platoul Padina, o zonă turistică vizitată intens, există doar două pubele de gunoi.

În zonă nu există nici toalete ecologice. Pădurea de lângă râul Ialomiţa este plină de hârtii pe care turiştii le "abandonează" după ce îşi fac nevoile.

În minivacanţa de Sfânta Maria, când la Padina au urcat aproape 10.000 de oameni, zona s-a umplut de gunoaie pentru că proprietarii privaţi ai terenului nu au pus la dispoziţie toalete sau mai multe pubele de gunoi.

Turiştii s-au aprovizionat cu lemne din pădure şi au făcut focul, deşi acest lucru este interzis în interiorul Parcului Natural Bucegi. Mai mult, râul Ialomiţa, odinioară apa sfântă a dacilor, este infectată de cei care-şi fac nevoile în apă. Nu de puţine ori, turiştii care şi-au spălat legumele sau au consumat apă direct din râu au ajuns la spital cu afecţiuni gastrice.

image

Platoul Padina, zonă privată 

Grav este că, pentru zona Padina Peştera, autorităţile nu au elaborat deocamdată un regulament. Singurul camping amenajat din Bucegii dâmboviţeni se află la Zănoaga, investiţie a consiliului judeţean. 

“Zona respectivă nu este declarată zonă de campare. Sunt terenuri private, iar privaţii respectivi trebuie să asigure condiţiile. Eu nu pot să fac investiţii, ca entitate publică, pe terenul proprietate privată a cuiva. Consiliul Judeţean nu are nici măcar un metru acolo. Acolo se practică acest turism de ani de zile, dar e o zonă privată”, a declarat, pentru “Adevărul”, preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea. 

image

Pentru a rezolva problema, oficialii Primăriei Moroieni spun că au de gând să-şi înfiinţeze o societate de salubrizare.

“Noi vrem să facem societate de salubrizare pe raza comunei Moroieni, societate care să fie administrată de Primărie. Noi facem ecologizare acolo în munte cu oamenii de la legea 416, care primesc ajutor social. Mâine vor urca în jur de 40 de persoane acolo şi vor face curăţenie. Şi noi vrem ca începând cu anul viitor să percepem o taxă pentru ecologizare, un leu sau doi lei”, primarul comunei Moroieni.

În perioada în care la oraş mercurul din termomentre trece lejer de 33-35 de grade, în Munţii Bucegi, în zona Padina, abia dacă sunt 23 de grade Celsius. Aşa se face că mulţi turişti stau munte şi coboară doar ca să îşi refacă proviziile săptămânale.  

Familia Iancu, din Bucureşti, pleacă în fiecare vară cu rulota. Fac asta deja de 10 ani. De o lună şi jumătate sunt în Munţii Bucegi, la răcoare, în Platoul Padina. Proviziile şi le fac la sfârşit de săptămână în Sinaia. 

“Fiind pensionari, nu avem altă activitatea aşa deosebită şi am venit aici cu prietenii, la fel cu rulota. Suntem din Bucureşti, ei din Ialomiţa şi petrecem aici în libertate. Cum e aici, departe de aglomeraţie? E foarte bine. Ne-am dezobişnuit de oraş. Ne ducem la Sinaia săptămânal, ne aprovizionăm. Avem frigider, tot ce ne trebuie”, spune Emil Iancu, din Bucureşti, fost tehnician. 

“Şi anul trecut am fost. Am fost şi la  Plaiul Foii, la Zănoaga. Cu igiena e mai greu, dar ne descurcăm. Nu e ca acasă, dar e bine”, spune soţia sa. FOTO JOS: Soţii Iancu

sotii iancu munte foto george enache
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite