Mobilizare impresionantă a pacienţilor pentru salvarea unui medic de familie scos cu forţa la pensie: „Şi-a dedicat viaţa răspunzând la telefoanele noastre“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de părinţi din Târgovişte au semnat o petiţie pentru a o "salva" de la pensionare pe doctoriţa pediatru Mărioara Ştefan, care este şi medic de familie. Oficialii DSP Dâmboviţa consideră că medicul are vârsta potrivită pentru a se retrage şi i-a forţat mâna în această direcţie "spunând că are prea mulţi pacienţi", potrivit plângerii. Medicul spune că la mijloc este vorba şi despre neîndeplinirea schemei de vaccinare pentru rujeolă.

"Are mulţi pentru că este foarte bună. Cred că toată lumea o ştie pe doamna doctor Mărioara Ştefana. Este cel mai dedicat şi implicat medic pediatru pe care îl cunosc. Medicina înseamnă totul pentru ea, se implică cu tot sufletul pentru fiecare pacient. Şi-a dedicat viaţa răspunzând la telefoanele noastre, chiar şi în timpul liber sau după 24 de ore de gardă. Vreau să ne mobilizăm să nu lăsăm să se întâmple asta", se arată în petiţia online.

Medicul Mărioara Ştefan susţine că a fost pedepsită pentru că ar avea prea mulţi pacienţi, dar şi pentru că nu a realizat un număr suficient de vaccinări împotriva rujeolei.

"Din partea DSP, am avut o amendă dată pentru că nu am îndeplinit numărul de vaccinări pe care trebuia să le fac la copii cu vârste cuprinse între 5 şi 9 ani pentru rujeolă. Am plătit o amendă pentru treaba asta, dar să plătesc de două ori pentru aceeaşi faptă? Nu există o limită de vaccinări. Am vaccinat destui, dar niciodată nu poţi să îi vaccinezi pe toţi. Nu mi-au dat nici motivaţia în scris. Pe 29 decembrie mi-au dat decizia şi pe 1 ianuarie mi-au întrerupt", ne-a declarat medicul Mărioara Ştefan.

Între timp, se pare că DSP Dâmboviţa a decis astăzi, 12 ianuarie, să îi prelungească menţinerea în activitate dr. Ştefana Mărioara, până la 31.03.2018.

Aceasta are 4.600 de pacienţi, cei mai mulţi dintre ei copii, fiind pediatru. Acest lucru i-a atras în dese rânduri invidia celorlalţi medici de familie, spun persoane din anturajul doamnei doctor.

"Pacienţii nu au plecat niciodată de pe lista mea. Asta este de bine. Muncesc! Copiii nu pot fi vaccinaţi toţi odată. Eu mi i-am planificat", mai spune Ştefana.

RĂSPUNSUL INTEGRAL AL DSP DÂMBOVIŢA ÎN ACEST CAZ:

Decizia comisiei s-a bazat pe monitorizările lunare ale vaccinarilor prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, pe numeroasele informări ale personalului de specialitate din cadrul Compartimentului de Control al Bolilor Transmisibile şi pe procesele verbale de constatare şi de contravenţie întocmite de către personalul împuternicit din  cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică , care toate  arătau activitatea nesatisfăcătoare  a doamnei dr. Ştefana în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor înscrişi în lista proprie (copii  care sunt restanţieri, nerecuperati la timp la vaccinare, dar şi copii “pierduţi”din catagrafii).

Cu toate eforturile conjugate depuse de către D.S.P. Dâmboviţa, prin toate compartimentele  şi apelându-se  la D.A.S. din cadrul Primăriei Târgovişte,  prin intermediul cabinetelor şcolare, asistenţilor comunitari, asistenţilor sociali, mediatorilor sanitari, rezultatul a fost că de la un procent de 0,5% realizat la grupa de restanţieri s-a  ajuns la un procent de maxim 20-25%, în lunile august, septembrie şi octombrie, care a scăzut  în lunile noiembrie şi decembrie când s-a revenit la 15 şi respectiv 10%.     

Nici la grupa normală nu s-a reuşit să se atingă ţintă  de 95% impusă de organismele internaţionale sanitare şi prevăzută de  Ord. M.S. 377/2017, cu modificările şi completările din Ord. M.S. 1020/04.09.2017, doamna doctor refuzând sistematic ajutorul altor medici vaccinatori desemnaţi în cele 4 centre de vaccinare constituite că urmare a derulării Campaniei de vaccinare suplimentară ROR.

Menţionăm  faptul că în situaţiile transmise de medici, referitoare la antecedentele vaccinale cu ocazia înscrierii în unităţile de învăţământ, circa 80%, din cei fără antecedente vaccinale, corespunzătoare vârstei împlinite, aparţineau doamnei dr. Ştefana Mărioara.

Doamna doctor Ştefana a manageriat defectuos activitatea cabinetului, efectuând vaccinari concomitent cu consultaţiile curente programate şi nu a ţinut seama de recomandarea noastră de a organiza activitatea de vaccinare separat de alte activităţi. Astfel, au fost situaţii când  copiii mobilizaţi cu eforturi de către asistenţii sociali au plecat după 2 ore de aşteptare la uşa cabinetului. 

Deficienţe au fost înregistrate şi în ceea ce priveşte mobilizarea copiilor la vaccinare, rezumându-se la o simplă recomandare cu ocazia vizitei mamei în cabinet sau un simplu telefon, nefacandu-se o mobilizare activă.

Din informaţiile obţinute de personalul de specialitate al D S P Dâmboviţa care a efectuat controale şi verificări la cabinetul d-nei dr.Ştefana,  reiese că pe parcursul anul 2017, această a avut mai multe perioade de absenţa din activitate, care nu au fost anunţate C.J.A.S.Dâmboviţa şi pentru care nu şi-a desemnat nici un medic înlocuitor care să-i preia activitatea.

Datorită numărului mare de înscrişi (6.146) care a crescut anual, a faptului că doamna doctor prestează servicii medicale şi în alte trei unităţi sanitare publice şi private, dar şi a unui refuz clar de acceptare a ajutorului profesionist pe care i l-am propus d-nei doctor, recuperarea la vaccinare a copiilor, a fost şi este în continuare nesatisfăcătoare şi nu considerăm deontologic ca un medic să subestimeze muncă onestă a celorlaţi medici vaccinatori din judeţ şi astfel să avem o acoperire vaccinală sub ţintele impuse.

În urma acţiunilor tematice de control desfăşurate de către Serviciul Control în Sănătate Publică al DSP Dâmboviţa, pentru  activitatea defectuoasă de recuperare la vaccinare a restanţierilor, doamnei doctor i-au fost aplicate 3 sancţiuni  în intervalul 16.08-19.12.2017. 

Precizăm că medicii de familie respinşi pot să primească aviz de înlocuire a medicilor aflaţi în concediu de odihnă/concediu medical/concediu de studii/ concediu de maternitate. De asemenea, doamna doctor poate profesa fără restricţii în mediul privat, în baza avizului emis de către Colegiul Medicilor Dâmboviţa.

Considerăm că acţiunile tendenţioase ale doamnei doctor Ştefana Mărioara (instigarea pacienţilor împotriva D.S.P. Dâmboviţa, dezinformări în ceea ce priveşte retragerea dreptului de a profesa şi a parafei, îndrumarea părinţilor copiilor  către Compartimentul Boli Transmisibile din cadrul instituţiei noastre în vederea solicitării vaccinurilor incluse în Programul Naţional de Imunizare, acuze exprimate în spaţiul public) aduc atingere atât instituţiei noastre  cât şi politicilor de sănătate publică ale Ministerului Sănătăţii.

La solicitarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa, pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale şi pentru rezolvarea unor probleme de natură juridică legate de contractul cu CJAS Dâmboviţa, Comisia de analiză a necesităţii prelungirii activităţii medicilor după împlinirea vârstei de pensionare, formată din reprezentanţi ai Colegiului Medicilor Dâmboviţa, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Dâmboviţa  şi ai D.S.P. Dâmboviţa, au hotărât prelungirea menţinerii în activitate a doamnei doctor Ştefana Mărioara, până la 31.03.2018.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite