FOTO „Legumele fericite“ din Dâmboviţa cuceresc internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihaela Buligoanea
Mihaela Buligoanea

Din dorinţa de a mânca sănătos, Victoria Mihaela Buligoanea (38 de ani), din judeţul Dâmboviţa, a început să cultive legume în grădina proprie, dar în scurt timp această nevoie s-a transformat într-o mică afacere. A pus bazele portalului legumefericite.ro, un magazin online destinat comercializarii de legume, fructe şi alte produse realizate din recolta proprie.

Toate, în condiţiile unei agriculturi ecologice. Dar portalul nu este numai o platformă pentru comenţ, este un site de educare în spiritul unei alimentaţii sănătoase şi responsabile, în scopul apropierii omului de natură şi a conştientizării datoriei morale faţă de mediul înconjurător.

„Încet, încet, ceea ce mi-a plăcut să fac s-a tranformat într-o afacere. În urmă cu aproape doi ani am pus bazele ei. Am crescut legume ca urmare a nevoilor pe care le aveam în familie şi m-am gândit că ar fi o idee bună să beneficieze şi alţi oameni de roadele acestea curate ale pământului, din grădina noastră. Sunt din ce în ce mai mulţi oameni preocupaţi să mănânce sănătos“, ne-a spus Mihaela Buligoanea.

Legume fericite

Ferma a fost înfiinţată în acest an, în comuna Tărtăşeşti, cu o investiţie de aproximativ 30.000 de euro, în condiţiile în care proprietarii au avut la dispoziţia terenul şi o parte din puţurile pentru irigare. 

„Urmează să investim de încă şase ori pe atât, pentru că urmează să cultivăm pe aproximativ 6,5 hectare, preponderent legume. Ne gândim chiar şi la fonduri europene. Vrem să avem spaţii adecvate de depozitare pentru perioada verii, astfel să evităm pierderile mari. Acum ne considerăm abia la început. În sezon, din mai până în septembrie, când sunt produse în grădină, există şi cerere semnificativa. Pentru a rezista pe piaţă, trebuie să ai un produs competitiv, cu un preţ atractiv pentru cumpărător. Ca să ajungem acolo, trebuie să cultivăm o suprafaţă mai mare; altfel, costurile per produs, în conditiile agriculturii ecologice şi ale livrării produselor la domiciliul clientului, zilnic, sunt foarte mari“, ne-a spus Mihaela Buligoanea.

Pregătiri de iarnă 

În acest moment, legumele sunt cultivate pe o suprafaţă de 1,5 hectare. Iar comenzile curg pe site de luni până vineri, produsele ajungând la clienţi în stare naturală, proaspete, conservate sau ambalate. Ferma bio primeşte aproximativ 800 de comenzi în decursul unui an, iar valoarea lor variază între 50 şi 350 de lei, dar au existat situaţii în care un pachet cu legume s-a ridicat la 700 de lei.  

Legume fericite

Cei care ţin la sănătatea lor au de ales între legume diverse, verdeţuri, ingrediente de salată, conserve, dulceţuri, sucuri, siropuri, ceaiuri şi mirodenii pentru remedii aromatice, produse de ţară, plante medicinale, din recolta proprie. Legumele, fructele şi ierburile aromatice sunt în general recoltate în ziua în care sunt livrate în pragul biroului sau al casei clientului. Pe fiecare pungă este scrisă ora la care au fost culese „legumele fericite“. 

Şi chiar dacă se apropie sezonul rece, producţia nu se opreşte la ferma de la Tărtăşeşti. „Solarele sunt însămânţate pentru iarna. Înca mai avem în grădină salate, rucola, ceapă verde, plante condimentare, verdeţuri, salvie, tarhon, cartofi, rădăcinoase“, explică proprietara fermei. 

Pentru a comanda legume feiricite, puteţi vizita şi pagina de Facebook: https://www.facebook.com/LegumeFericite

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite