INVESTIŢIE Olandezii salvează Termica prin înfiinţarea unei sere de legume la marginea Târgoviştei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Seră de legume
Seră de legume

Administraţia locală are de gând să monteze centrale termice de cartier, prin condensaţie, care ar reduce costurile la plata întreţinerii cu 50% însă, pe lângă grija părintească, am putea spune, pe care Primăria Târgovişte o are faţă de societatea de termoficare, olandezii vin şi ei cu un balon uriaş de oxigen.

O firmă din Olanda se angajează că va folosi doar agent termic de la Termica, în următorii 10 ani, pentru încălzirea unor sere uriaşe de legume. Este echivalentul a 8.000 de apartamente încălzite pe timp de iarnă. Consiliul local a decis concesionarea unei suprafeţe de 15 – 20 de hectare de teren în vecinătatea CET Târgovişte. În viitoarele sere urmează să muncească aproximativ 250 de târgovişteni iar investiţia se ridică la 22 de milioane de euro.

Viitorul alimentării cu energie termică în Târgovişte sună bine

 „Cum să facem să fie bine?” Aceasta era întrebarea care îi măcina de ani de zile pe reprezentanţii aparatului administrativ din cadrul Primăriei Târgovişte, de fiecare dată când se punea problema încălzirii locuinţelor. Gaura neagră din bugetul local, care este SC Termica SA, a primit o mână de ajutor de la oamenii de ştiinţă ai Universităţii Valahia, care s-au gândit la un proiect de reabilitare a circuitelor de distribuţie şi a circuitului primar, care să elimine substanţial pierderile. Cu alte cuvinte, să nu se mai piardă pe drum agentul termic, care apărea lună de lună în facturile abonaţilor.

Randament de peste 100%

„Am ajuns la concluzia că varianta centralelor descentralizate este cea mai bună. Acolo unde este cazul, putem folosi punctele termice existente. În foarte multe puncte, reţeaua de distrubuţie de la aceste centre a fost modernizată şi se află în bune condiţii. Evident, cea mai bună soluţie este şi cea mai scumpă. Cei care au întocmit acest studiu au dat şi varianta de montare a acestor centrale, iar tipul de centrale să fie centrale prin condensaţie. La centralele prin condensaţie, randamentul depăşeşte 100%, chiar dacă este paradoxal”, a declarat city managerul Târgoviştei, Marius Constantinescu.



Mai exact, căldura eliminată pe coş este recuperată şi refolosită într-un mod inteligent. Pe lângă faptul că dispare complet reţeaua de distribuţie şi odată cu ea, pierderile care se apropie la 50%, abonaţii Termica vor avea un confort sporit. Oricând, în orice anotimp, pot apăsa un buton şi vor avea apă caldă şi căldură la discreţie.

Ideea aleşilor locali pare cu atât mai bună cu cât, preţul actual al gigaloriei în Târgovişte, care este de 290 de lei, ar putea să crească până spre 430 de lei. Cu centrala termică la scară, costurile ar putea scădea cu până la 50%. Pierderile vor fi excluse complet, iar partea de întreţinere, ieftină.
Consumatorii casnici se vor putea bucura însă de confort sporit, abia la anul. ”În primă fază am gândit să punem acestă soluţie în aplicare în clădirile din administrarea primăriei. Mă refer aici la ANL-uri şi clădirile administrative ale primăriei: şcoli, grădiniţe, licee etc”, a mai spus Constantinescu.  
Nu se cunosc deocamdată costurile acestei investiţii, însă metoda centralelor de bloc sau de cartier este folosită cu succes în Piatra Neamţ, Constanţa, Medgidia şi Piteşti.

Doar 4000 de abonaţi la Termica

„Trebuia să găsim o soluţie, pentru că altfel, Termica ar fi pierit”, spune conducerea societăţii. Dacă anul trecut numărul abonaţilor depăşea 6000, anul acesta au mai rămas doar 4000. „Este o alternativă viabilă pentru oraş. Dacă mă apucam să redimensionez reţeaua pentru consumatorii rămaşi, nu ajungeam nicăieri. Costurile erau uriaşe şi nu îmi garanta nimeni că mai aveam şi anul viitor 4000 de abonaţi. O astfel de centrală poate asigura căldura şi pentru o scară, şi pentru 4 blocuri.  Cred că d-abia anul viitor vor începe lucrările de montare a centralelor pentru că urmează licitaţiile şi tot felul de aprobări”, a declarat Ion Popescu, directorul SC Termica.

Centrală de cartier
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite