FOTO Români care se aşază cu noaptea-n cap la coadă la paşapoarte. „Nu ştiu când o să scot actele, Dumnezeu cu mila!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luna august este un chin pentru românii care au treabă la serviciile de paşapoarte. Chinuiţi se declară şi funcţionarii publici, care spun că nu pot face faţă numărului de solicitanţi. Unii clienţi se decid să se trezească cu noaptea-n cap pentru a prinde loc în faţă.

La Serviciul de Paşapoarte din Dâmboviţa, reporterul "Adevărul“ a găsit părinţi cu copii care se postează în faţa instituţiei încă de la ora 2.00 dimineaţa. Spun că vor să fie siguri că intră printre primii solicitanţi, la ora 8.30, atunci când se deschid ghişeele. Majoritatea sunt români care muncesc peste hotare şi au venit în concediu în ţară inclusiv pentru a-şi rezolva problemele cu actele.

“Sperăm să intrăm. S-au făcut liste, dar cică sunt şi de câteva zile înainte. E o perioadă aglomerată. Nu ştiu când o să pot scoate actele, Dumnezeu cu mila! Am venit cu cel mic la ora trei. M-am trezit la ora 2.00 ca să ajung. Trebuie să merg în Belgia în câteva zile”, ne-a spus Ionela Iosif, o femeie aflată împreună cu copilul, care avea nevoie de acte de călătorie, în faţa Serviciului de Paşapoarte din Dâmboviţa.

O altă mămică care aştepta dis-de-dimineaţa la Paşapoarte spune că vine de aproape două săptămâni zilnic şi că mereu găseşte prea multe persoane înaintea ei. “De 11 zile vin. Ajung aici la 8.30, pentru că vin din Moreni. Nu pot să vin mai devreme pentru că cel mic are 10 luni”, spune femeia.

image

Doar 80 de paşapoarte pot fi procesate zilnic

Capacitatea de procesare a serviciului este de 80 de documente/zi. Cine nu prinde loc până la finalul programului trebuie să aştepte încă 24 de ore. Pentru a se păstra ordinea, angajaţii Serviciul de Paşapoarte Dâmboviţa au întocmit liste care însă dispar peste noapte.

image

“E o proastă organizare. Sunt inapţi şi incapabili să gestioneze problema asta ca să nu mai pună oamenii pe drumuri. Se fac 80 de paşapoarte pe zi şi nu am înţeles de ce doar 80. Avortează cineva dacă îl face şi pe al 81-lea? Nu înţeleg şi de ce suntem noi obligaţi să facem liste de care nu se ţine cont. Au maşinărie de bonuri şi ar fi putut emite 1500 de bonuri. Se uită omul pe bon şi ştie când să vină”, spune Claudiu, un alt client revoltat.

Situaţia aceasta se înregistrează la Târgovişte în fiecare an în lunile iulie şi august. Autorităţile arată că nu au soluţii pentru rezolvarea situaţiei.

image

“Este bine ca cetăţeanul să plătească din timp taxele necesare, ştiind că acestea au un termen de valabilitate nedeterminat, să verifice corectitudinea datelor înscrise în chitanţe. La acest moment, serviciul public lucrează cu 8 funcţionari din 10, unul fiind în concediu de creştere copil, celălalt cu cerere de transfer aprobată. Programul este normal, dar orele de sfârşit sunt prelungite”, spune Constantin Alexandru, consilier la Prefectura Dâmboviţa.

La Serviciul de Paşapoarte sunt doar două ghişee pentru primire documente şi două pentru eliberarea paşapoartelor.  

image
image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite