FOTO VIDEO Descoperire de senzaţie la baza Turnului Chindiei, din Târgovişte, în urma unor săpături arheologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii de la Curtea Domnească din Târgovişte au făcut o descoperire de senzaţia la baza Turnului Chindiei, sub biserica ridicată de Mircea cel Bătrân în jurul anului 1400. Curtea Domnească a devenit astfel, cel mai important şantier arheologic medieval din ţară.

Arheologii de la Curtea Domnească au scos la suprafaţă, dintr-o zonă mai puţin cercetată, două morminte, mai multe monede şi câteva fragmente de podoabe. Toate acestea au fost scoase la lumină sub altarul bisericii de sub Turnul Chindiei, lăcaş construit de Mircea cel Bătrân în jurul anului 1400, pentru fiul său Mihail.

Personajele înhumate aparţin nu bisericii în care ne aflăm acum, ci cel mai probabil, fac parte din cimitirul vechii biserici, o mai veche biserică domnească, anterioară acestei biserici.  Vechimea acestui schelet cred că poate fi împinsă până la jumătatea secolului al XIV-lea, în contextul în care în jurul Curţii Domneşti s-au descoperit mai multe locuinţe care au aparţinut vechiului oraş medieval Târgovişte. Suntem în căutarea vechii biserici care poate fi biserică domnească sau biserica unor orăşeni. Cercetările sunt în plină desfăşurare”, ne-a spus Florin Petrică, arheolog la Curtea Domnească.

“Nu ne aşteptam să facem aceste descoperiri”

Noi am încercat să obţinem informaţii mai numeroase despre istoria Curţii Domneşti  şi a bisericii Paraclis. Sunt două morminte care sunt anterioare Bisericii Domneşti. Ele aparţin, evident, unui cimitir mai vechi, lângă care trebuie să existe şi o biserică. Nu ne aşteptam să facem aceste descoperiri, pentru că din informaţiile unor cercetători mai vechi care au cercetat Curtea Domnească la începutul anilor 60 se ştia că aceasta este prima biserică a reşedinţei domneşti din Târgovişte”, a mai spus arheologul.

Biserică Domnească peste care a fost construit Turnul Chindiei se credea că este cea mai veche aşezare din cadrul Complexului Muzeal Curtea Domnească.

Curtea Domnească de la Târgovişte a devenit, datorită acestor este cel mai important şantier arheologic medieval datorită faptului că Târgoviştea se pretează cel mai bine studierii unui spaţiu aulic medieval datorită faptului că se păstrează destul  de multe elemente arhitecturale. Am reuşit să scoatem la suprafaţă şi mai multe monede. O monedă a fost descoperită chiar pe pavajul primei biserici din timpul refacerii bisericii din vremea lui Dan al II-lea. Au fost descoperite două monede de la 1600 şi alta de la 1598, lucru care ne-a oferit informaţii şi cu privire la datarea unei refaceri a Turnului Chindiei”, a adăugat Florin Petrică.

Pentru Muzeul de Istorie din Târgovişte, descoperirile au o însemnătate deosebită, acesta confirmând o mai veche teorie care spune că aşezarea orăşenească a cetăţii Târgovişte este mult mai veche decât se credea.

Este evident că cercetarea arheologică desfăşurată în vara acestui an va aduce foarte multe informaţii leagte de evoluţia Curţii Domneşti de la înfiinţarea sa şi până la anul 1714. Avem deja rezultate deosebite, în sensul că au fost descoperite o serie de piese. Sunt 10 monede descoperite, sunt podoabe descoperite, dar şi elemente de decor care au fost, la un moment dat pe haine. Toate acestea vin să întregească istoria Curţii Domneşti. Partea acestea unde se sapă acum a fost mai puţin cercetată, de aceea ne-am şi axat în acest an pe această zonă. Se poate vorbi de o biserică anterioară celei ridicate aici la Curtea Domnească de către Mircea cel Bătrân pentru fiul său Mihail”, a declarat Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească.

Monedele dar şi obiectele de podoabe vor putea fi admirate de turişti încel mai scurt timp în cadrul colecţiei numismantice pe care Muzeul de Istorie o deţine. Arheologii spun că vor extinde săpăturile pentru a găsi şi rămăşiţe din vechea Biserică  Domnească. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite