Decalogul muntelui după Luis Trenker. Zece „porunci“ celebre care au făcut istorie printre profesionişti şi începători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acest decalog ar trebui sa însoţească orice turist, indiferent dacă este vorba de un începator sau un om cu o vastă experienţă de munte
Acest decalog ar trebui sa însoţească orice turist, indiferent dacă este vorba de un începator sau un om cu o vastă experienţă de munte

Pe cât de frumos, pe atât de periculos se poate dovedi muntele pentru iubitorii de drumeţii, mai ales în zilele toride. Celebrele porunci ale lui Luis Trenker sunt de luat în seamă, însă la ele se mai pot adăuga câteva.

Acest decalog ar trebui sa însoţească orice turist, indiferent dacă este vorba de un începator sau un om cu o vastă experienţă de munte.

1.  Să nu întreprinzi o tură montană ce îţi depăşeşte limitele; 

2.  Să pregăteşti amănunţit orice excursie, fie că vei merge singur, cu prietenii sau cu ghizii; 

3.  Să nu uiţi în munţi că eşti o fiinţă civilizată; 

4.  Să nu profanezi peisajul pe care-l străbaţi;

5.  Fii bun camarad. Dacă eşti conducător, evită să fii autoritar şi încăpăţânat, încrezut sau îngâmfat; 

6.  Respectă cabana tot aşa cum îţi respecţi propria ta casă; 

7.  Nu fura! Nu fura altora nici singurătatea, nici liniştea pe care o caută, nici perspectiva; 

8.  Nu minţi, nu exagera, nu fii lăudăros! Chiar şi ascensiunea cea mai dificilă este puţin lucru faţă de alte realizări omeneşti. 

9.  Apară onoarea comunităţii din care faci parte, fie că este vorba de o asociaţie, un oraş sau de naţiune; 

10. Nu profana munţii prin mania recordului. Înţelege-le sufletul. 

bucegi

FOTO cautalafix.ro

Marius Popescu, iubitor al muntelui, crede că la acestea se mai pot adpuga cel puţin două reguli, adaptate zilelor noastre. 

"Porucile lui Luis Trenker reprezintă decalogul muntelui. Poruncile sale trebuie, însă, adaptate zilelor noastre. Ele sunt valabile la începutul secolului XX. Văd că nu este nicio poruncă ce interzice consumul de alcool. Este regulă. Este exclus alcoolul, dacă vrei să faci drumeţie. Încă o regulă sau povaţă este să anunţi întotdeauna excursia la rude, la Salvamont, la cabana la care te duci. Când te întorci este la fel de bine să anunţi. E foarte important să cunoşti traseul la care te încumeţi. Dacă nu îl cunoşti tu, măcar cel cu care eşti tu să îl cunoască. De asemenea, trebuie să iei în calcul cât de dificil e traseul pe care vrei să îl parcugi", spune Marius Popescu.

O aplicaţie bună este aplicaţia "salvamont" unde poţi beneficia şi de sfaturi cu privire la traseul turistic.

De asemenea, este bine ca pentru orice tura montană, un turist să aibă un minim de echipament ce consta în bocanci de munte, haine specializate pentru munte (impermeabile, dar respirabile, călduroase/răcoroase şi comode), lanternă, harta zonei, trusa medicală, apă şi alimente şi rucsac adaptat la durata şi dificultarea traseului.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite