Copiii din Caragiale sunt expuşi morţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii cresc fără taţi, care stau mai mult la puşcărie
Copiii cresc fără taţi, care stau mai mult la puşcărie

Autorităţile încearcă să implementeze un proiect menit să reducă rata mortalităţii infantile, care a ajuns în Dâmboviţa 12,5 la mia de născuţi vii.Romii din fosta aşezare Haimanale, locul de naştere al marelui dramaturg Ion Luca Caragiale, trăiesc din mila publică, rareori din munca cu ziua şi, cel mai des şi sigur, cu ce dă Dumnezeu.

Judeţul Dâmboviţa iese în evidenţă printr-o statistică sumbră. Rata mortalităţii infantile este de 12,5 la mia de născuţi vii, în condiţiile în care media europeană nu depăşeşte 4,59. Cauza principală a deceselor înregistrate în rândul copiilor este sărăcia. Condiţiile precare în care sunt crescuţi constituie mediul propice pentru dezvoltarea bolilor.

Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dâmboviţa, în 2009, au decedat 72 de copii cu vârstă până în patru ani.
Una dintre cele mai expuse comunităţi din judeţ este cea a romilor din Caragiale. Cele 200 de familii primesc de la societate sfaturi şi programe de reconversie profesională. Sunt oameni pe spinarea cărora s-au experimentat tot felul de proiecte, menite să-i scoată la liman. Degeaba! Locuri de muncă nu au. Perspective, şi mai puţine. Mulţi păstrează acasă teancuri de certificate de calificare. La ce bun? Pe ei nu-i angazează nimeni.

“Nu mai am nevastă. Nu mai am copii. Nu mai am nimic. Am avut 150 de ani de condamnare. Unde să mă duc să muncesc? Cu ce să trăiesc? Cine mă angajează pe mine?”, se întreba Marian Micu, un bărbat care a executat deja 16 ani de închisoare pentru furt de lemne.

Capii de familie au trecut toţi prin puşcărie

Alt localnic trage de noi pentru a ne duce să vedem cămăruţa întunecoasă în care trăieşte cu nevasta surdo-mută şi patru copii. “De 15 ani nu mai am nici măcar curent electric. Nici nu mai ştiu ce-i ăla televizor”, spune Iulian Costache.

Romii din Caragiale sunt campioni la făcut puşcărie. La acest capitol, sunt cei mai tari din ţară. Nu este familie din cătun care să nu aibe sau să nu fi avut un membru, doi ori chiar mai mulţi trecuţi prin răcoarea penitenciarului. Infracţiunea la modă: furtul de lemne. Recurg la această metodă dintr-un instinct de apărare. Nu vor să-şi lase copiii şi bătrânii să moară de frig în case.

Poveştile din cătunul romilor din Caragiale sunt triste şi parcă toate seamănă între ele. Personajul central: sărăcia lucie. Este greu pentru ei să înţeleagă că există lege şi că trebuie respectată, chiar cu riscul de a muri de foame în casă.

Şi, uite-aşa, copiii cresc mai mult singuri, taţii fiind în închisoare. Noroc că Penitenciarul Mărgineni se găseşte la o aruncătură de băţ de satul lor. Nu îi chinuie dorul prea mult. În rest, este lucru ştiut, la puşcărie o duc mai bine decât în neajunsurile de acasă.

Suplimente nutriţionale pentru copii şi gravide

La Caragiale, Gura Şuţii, Dragomireşti şi Moreni, Organizaţia Salvaţi Copiii şi compania farmaceutică GSK  vor implementa, începând cu luna decembrie, un proiect-pilot prin care se urmăreşte scăderea ratei mortalităţii infantile. Se vor asigura suplimente nutriţionale femeilor gravide şi copiilor cu vârsta până la 5 ani. De asemenea, se vor organiza campanii de informare şi mese rotunde, în parteneriat cu autorităţile locale şi Direcţia de Sănătate Publică.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite