Care este cel mai bun ulei pentru prăjit şi care este indicat în salate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fie că vorbim de alimente prăjite, de mâncăruri sofisticate sau pur şi simplu despre delicioase salate, care pot fi consumate în orice anotimp din an, uleiul are un rol esenţial în gastronomie, pentru că dă gust preparatelor şi aduce, de cele mai multe ori, un aport important de vitamine.

Dacă pentru salate este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că uleiul de măsline este unul benefic pentru organism, problema se pune când e vorba de prăjeli. Românii folosesc cel mai des uleiul de floarea soarelui, pentru că este şi mai ieftin, şi mai versatil. Medicii atrag atenţia, însă, că prăjit la temperaturi ridicate este periculos. 

“Eu recomand uleiul de florea soarelui, dar nu pot spune care este cel mai bun pentru gătit. Am văzut că se folosesc şi alte uleiuri al modă, cum sunt ulei de măsline, de in, de cocos, dar eu îl recomand pe cel de floarea soarelui, presat la rece. Uleiul devine periculos atunci când este gătit prea tare. El se comportă ca orice element care are hidrocarburi şi care este folosit foarte mult şi la temperaturi foarte ridicate. Ele fac rău organismului, în general. Uleiul reprezintă un aport de grăsime, până la urmă, care se aduce organismului şi nu face rău, numai să nu fie foarte mult folosit şi la temperaturi foarte ridicate”, explică dr Mihai Abramescu, medic primar în gastroenterologie.

image

FOTO blackbeltreview.wordpress.com

Uleiul de floarea-soarelui conţine vitamina E, un antioxidant puternic, dar şi alte vitamine. Se foloseşte des în salate sau în preparate după ce au fost fierte şi răcite (supe, ciorbe, legume şi mâncăruri la cuptor).

Cel mai bun ulei pentru prăjit

Nimeni nu rezistă tentaţiei de a savura o delicioasă friptură gătită la tigaie sau o porţie zdravănă de cartofi prjiţi peste care se prepară din belşug brânză sau permazam. Medicii spun, însă, că folosirea uleiului la prăjit poate dăuna organismului. Pentru a reduce efectul negativ al acestui mod de preparare este bine de ştiut că uleiul rafinat de palmier nehidrogenat este cel mai bun la prăjit. La fel de bun este uleiul rafinat de cocos nehidrogenat şi uleiul rafinat de măsline.

image

FOTO gwspl.com

Uleiul de palmier nu conţine colesterol, este uşor de absorbit şi digerat şi rezistă la temperaturi de 230 de grade. De asemenea, uleiul de măsline rezistă la temperaturi de peste 190 de grade. În comparaţie, uleiul de floarea-soarelui rezistă la temperaturi de cel mult 170 de grade, ceea ce înseamnă că după acest prag, începe să se descompună emanând substanţe cancerigene.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite