Bogdan Oprea, un tânăr pictor apreciat peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Oprea
Bogdan Oprea

O lucrare a târgovişteanului a fost achiziţionată de un italian pasionat de artă cu 700 euro.

Pentru târgovişteanul Bogdan Oprea pictura este mai mult decât o simplă pasiune, este un mod de a trăi şi de a transmite un mesaj imprimat într-un tablou. Totodată, pictura reprezintă pentru acesta şi un mijloc de relaxare. Îi plăcea să picteze încă de când avea o vârstă fragedă, în şcoala generală, atunci când profesoara sa de desen l-a îndemnat să se transfere la Liceul de Arte „Bălaşa Doamna”. A combinat pictura cu religia şi a urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, secţia de conservare-restaurare artă sacră. „La pictură m-a atras pur şi simplu ideea de artă în sine. Prefer pictura religioasă, monumentală. Nu îmi este greu să pictez nici motive decorative, laice, în schimb dacă aş avea de ales între pictura de şevalet şi cea monumentală, desigur că aş opta pentru prima, care îţi permite”, mărturiseşte Bogdan Oprea.
Tânărul de 25 de ani s-a axat pe pictură monumentală,care, spune el, îl fascinează pentru că îţi pune mintea la contribuţie atunci când priveşti tabloul. Nu îi place nici în ruptul capului genul de lucrare în care se regăseşte o natură moartă. „Eu am fost pasionat de simboluri, de mitologie, lucruri de acest gen care m-au atras. Prin lucrările mele chiar vreau să aduc cumva aminte de simboluri, vreau să trimit omul spre meditaţie, să îşi pună mintea la contribuţie şi să înţeleagă mesajul. De câte ori se uită la lucrare să mai găsească ceva, un nou mesaj”, spune târgovişteanul.

A vândut un tablou cu 700 euro

Picturile sale au fost foarte apreciate peste hotare, târgovişteanul fiind considerat un tânăr pictor de perspectivă. A avut numeroase expoziţii atât în ţară, cât şi în străinătate. Bogdan Oprea şi-a expus lucrările şi în Italia, în oraşul Crotone, una dintre ele a fost cumpărată de un italian pasionat de artă cu 700 euro. „Cel care mi-a cumpărat lucrarea este critic de artă şi se ocupă cu organizarea evenimentelor culturale din oraşul respectiv. Mi-a fost greu să mă despart de pictură, eu am pus acel preţ tocmai ca să nu se vândă, dar s-a întâmplat. Acolo erau şi lucrări de 50 de euro. Lucrarea se află acum într-o colecţie privată”, povesteşte tânărul pictor.
Bogdan Oprea intenţionează să adere la Uniunea Artiştilor Plastici cu portofoliul său de lucrări pe care l-a construit în timp. Târgovişteanul nu pictează pentru bani, ci pentru propria satisfacţie spirituală. „Când lucrez nu mă gândesc să vând tabloul, satisfacţia este foarte mare atunci când vezi că lucrarea este dorită şi apreciată. Diferenţa dintre pictorii care lucrează pentru bani şi cei care fac asta pentru ei se vede şi la preţ. Când faci asta pentru tine apreciezi lucrarea cum vrei tu, nu faci greşeala de a lăsa sub preţ”, spune Bogdan.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce simte artistul când pictează?
„Atunci când te apuci să lucrezi trebuie să ai o anumită stare, treci gândurile şi ideile prin filtrul personal. Îţi laşi cumva amprenta asupra creaţiei tale. Este foarte complicat de spus ce simte artistul atunci când pictează, probabil în funcţie de lucrarea pe care şi-o impune, reuşeşte într-o anumită măsură să transmită sau nu ceea ce simţea în momentul în care s-a apucat de lucru.”
Se vând picturile în România?
„Sunt foarte mulţi chiciurişti, fără o pregătire în domeniu sau studii de specialitate, care se apucă şi fac lucrări foarte comerciale, colorate şi pline de pastă, care concurează ca preţ cu lucrări de bună calitate a oamenilor care chiar au habar, asta este trist. Majoritatea oamenilor nu reuşesc să facă diferenţa între o lucrare făcută de mântuială şi una bună.”
Ce-i place:
„Îmi plac lucrurile morale şi de bun gust. O altă pasiune a mea este şahul. Îmi plac oamenii echilibraţi şi calculaţi şi oamenii care se zbat.”

Ce nu-i place:
„Detest nepotismul şi oamenii care practică asta. Detest faptul că în domeniul meu există foarte mulţi oameni capabili să facă ceva şi sunt daţi la o parte. Nu îmi plac, de asemenea, lucrurile făcute de mântuială.”

Profil.
Născut. 28 mai 1985, Moreni.
Studii. Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, conservare-restaurare artă sacră, Târgovişte.
Familie. Mai are un frate.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite