Ucraina, în pragul războiului civil. Suntem pregătiţi să apărăm românii din nordul Bucovinei, Herţa şi nordul şi sudul Basarabiei?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina este în pragul războiului civil. Scindarea ţării între vestul proeuropean şi estul filorus nu este deloc exclusă. Este pregătită România să intervină şi să apere românii din Regiunea Cernăuţi şi sudul Basarabiei?

Stat artificial, apărut din ruinele URSS, neomogen, cu o istorie de nici 24 de ani, faţă de care România are cele mai mari revendicări teritoriale, Ucraina s-ar putea rupe în două într-un viitor deloc îndepărtat. Gestionat cu violenţă de administraţia Ianukovici, conflictul cu opoziţia proeuropeană alunecă încet spre un adevărat război civil.

Săptămâna aceasta, violenţele din capitala Kiev s-au extins spre regiunile din vestul Ucrainei. Sediile administraţiilor regionale de stat au fost ocupate de opoziţie în mai multe capitale regionale.

La Cernăuţi, aproximativ o mie de persoane au luat cu asalt, vineri, sediul administraţiei regionale de stat. Preşedintele Mihai Găiniceru a fost lovit la cap în timpul conflictului. Guvernatorul Mihail Papiev a fost evacuat sub scuturile Miliţiei.

Protestatarii au preluat puterea la nivelul regiunii Cernăuţi şi au înfiinţat un „Consiliu Naţional al Bucovinei”, format din politicieni ai opoziţiei şi reprezentanţi ai societăţii civile şi organizaţiilor nonguvernamentale.

Preşedintele Viktor Ianukovici a anunţat că va remania guvernul şi va abroga legile speciale împotriva protestelor. Opoziţia nu renunţă însă la principala revendicare: demisia lui Ianukovici şi alegeri libere.

Cum reconcilierea dintre cele două tabere pare aproape imposibilă, specialişti în geopolitică din întreaga lume nu exclud ruperea în două a statului vecin. Acest lucru nu se va face însă în mod paşnic.

Într-o astfel de situaţie, în cazul unor manifestări violente, nu ar trebui oare statul român să intervină pentru a apăra românii care locuiesc pe teritoriul actualului stat Ucraina? Rusia sigur îşi va apăra etnicii. Aşa cum o face în Caucaz de vreo 20 de ani. Statul român nu trebuie să excludă, ba chiar trebuie să se pregătească cu atenţie pentru situaţia în care ar deveni iminent şi necesar un ajutor în nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, nordul şi sudul Basarabiei şi, de ce nu, în Transnistria, atunci când statul ucrainean nu ar fi capabil să menţină ordinea publică în teritoriile locuite de români.

Locuitorii aceste teritorii trebuie să beneficieze în sfârşit de dreptul la autodeterminare.

Aşa cum cu siguranţă Rusia îşi va proteja etnicii ruşi, este oare în acest moment statul român pregătit să apăre românii din Regiunea Cernăuţi şi sudul Basarabiei?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite