Zece mituri despre Ştefan cel Mare: a fost înalt sau scund, a ridicat o biserică după fiecare victorie, a fost sau nu un mare crai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte dintre poveştile pe care le auzim în ziua de astăzi despre Ştefan cel Mare pot fi exagerări. Astfel, ziarul „Adevărul“ a încercat să explice unele mituri legate de marele voievod moldovean.

Despre Ştefan cel Mare, cel mai mare domnitor moldovean, s-au spus şi scris o mulţime lucruri care sunt mai mult sau mai puţin adevărate. Multe mituri care au apărut de-a lungul timpului în legătură cu Ştefan fie au fost denaturate, fie au fost mult exagerate.

În cele ce urmează, vom încerca să explicăm unele mituri şi adevăruri istorice despre luptele marelui voievod moldovean, viaţa sa personală sau activitatea sa de ctitorire a unor biserici şi mănăstiri.

1. Cât de înalt a fost Ştefan cel Mare? Deşi numele ne-ar putea induce ideea că domnitorul moldovean ar fi fost o persoană foarte înaltă acest fapt este fals. Se pare că Ştefan cel Mare ar fi avut o înălţime în jurul a 1,5 metri. Această ipoteză este confirmată de cronicarul Ion Neculce care povesteşte în ”O samă de cuvinte” scena din lupta de la Şcheia, din 1486, în care voievodul cade de pe cal şi are nevoie de ajutor pentru a ajunge înapoi pe şa.

”Şi nu pute în grabă încăleca Ştefan – vodă, fiind om micu. Şi au dzis Purice aprodul: Doamne, eu mă voi face moviliţă şi vino de te sui pe mine şi încalecă. Şi s-au suit pe dânsul Ştefan – vodă şi au încălecat pre cal. Şi atunce au dzis Ştefan – vodă: Sărace Purece, de-oi scăpa eu şi tu, atunci ţi-i schimba numeli din Purice Movilă”, a consemnat cronicarul Ion Neculce.

2. Era Ştefan cel Mare un mare iubitor de femei? De-a lungul timpului, lui Ştefan cel Mare i s-a creat imaginea unui crai cu zeci de ibovnice, încă această legendă nu a fost confirmată deocamdată de istorici. Chiar dacă se spune că voievodul moldovean ar fi avut şi 50 de copii din flori, istoricii au reuşit să arate că singurul fiu nelegitim al lui Ştefan este Petru Rareş.

3. A avut o afinitate pentru numele Maria? Cercetătorul Andrei Vartic a observat că Ştefan cel Mare nu s-a putut despărţi de-a lungul vieţii sale de numele Maria. Mama lui se numea Maria Mustaţă, două dintre soţiile sale au purtat numele de Maria, Maria de Mangop şi Maria Voichiţa, iar mama lui Petru Rareş nu a stricat acest tipar, ea numindu-se Maria Rareşoaia.

4. A construit Ştefan cel Mare biserici după fiecare luptă câştigată? În memoria colectivă există o legendă conform căreia Ştefan cel Mare ar fi ridicat o biserică după fiecare luptă câştigată. Totuşi, acest mit poate fi demontat uşor, prin prisma faptului că în momentul primei sale ctitorii, Mănăstirea Putna, el purtase deja patru bătălii.

5. Câţi copii a avut defapt Ştefan cel Mare? Domnitorul moldovean a fost căsătorit de trei ori şi a avut opt copii legitimi. Cu Evdochia din Kiev, prima nevastă, Ştefan cel Mare a avut trei copii, Maria de Mangop i-a dăruit domnitorului doi fii, în timp ce cu Maria Voichiţa a avut alţi trei copii. Nu se ştie numărul cert al odraslelor din afara căsătoriei, singurul copil din flori, recunoscut de Ştefan cel Mare, fiind Petru Rareş.

6. A fost de neînvins Ştefan cel Mare? Multă lume ar spune că Ştefan nu a cunoscut gustul înfrângerii, însă lucrurile nu stau chiar aşa. Din cele 42 de bătălii purtate, a pierdut cinci lupte. Trei dintre înfrângerile lui Ştefan cel Mare sunt legate de Cetatea Chilia, fie că a vrut să o cucerească, fie că a pierdut-o în dauna turcilor. Tot turcii au reuşit să pună mâna pe Cetatea Albă în urma unei lupte cu răzeşii moldoveni. O a cincea bătălie pierdută de Ştefan a avut loc în iulie 1476, când a fost înfrânt de turci la Războieni – Pârâul Alb, judeţul Neamţ.

7. A fost Ştefan cel Mare ctitorul Mănăstirii Putna? Aproape toată lumea crede că Mănăstirea Putna a fost ridicată de Ştefan, loc unde este şi înmormântat domnitorul. Totuşi, puţini sunt cei care cunosc faptul că Dragoş Vodă este cel care a mutat o biserică din lemn de la Volovăţ la Putna, iar Bogdan I a fost cel care a pus bazele mănăstirii în jurul acestei bisericuţe. Este adevărat că Ştefan cel Mare este cel care a refăcut-o şi a rectitorit-o în anul 1469.

8. Apărător al Creştinătăţii sau doar un simplu credincios? Chiar dacă în ianuarie 1477, Ştefan cel Mare este numit de Papa Sixt al IV-lea ”atlet al lui Cristos”, voievodul moldovean nu poate fi considerat neapărat un mare apărător al Creştinătăţii. Ştefan a fost un simplu creştin ce a luptat cu turcii pentru a-şi apăra ţara. Moldova nu era singura poartă a turcilor spre Europa de Vest, ei puteau să treacă pe la sud de Dunăre, spre Belgrad, Buda şi Viena.

9. A asistat Ştefan cel Mare la Moartea tatălui său? În toamna anului 1451, Bogdan al II-lea, tatăl voievodului, a fost decapitat de fratele său vitreg Petru Aron la o nuntă ce avea loc în satul Reuseni, din judeţul Suceava. Se spune că domnitorul, având vârsta de 14 ani, ar fi asistat la această scenă teribilă, însă nu este aşa. Ştefan a reuşit să fugă de la nuntă călare pe un cal înainte ca Petru Aron şi mercenarii lui să pună mâna pe el.

10. A ridicat Ştefan cel Mare o biserică în locul unui copac care i-a salvat viaţa? În localitatea Baia, din judeţul Suceava, Ştefan cel Mare a ridicat Biserica Albă ca urmare a victoriei împotriva ungurilor conduşi de Matia Corvin. Legenda spune că, într-o noapte din luna decembrie a anului 1467, ungurii au năvălit în Moldova şi i-au prins pe moldoveni nepregătiţi. Chiar Ştefan Vodă a trebuit să urce într-un arin pentru a se face nevăzut. După ce a câştigat bătălia, Ştefan cel Mare a ridicat o biserică în locul acelui copac.

Alte ştiri pe această temă:

Adolescenta care i-a sucit minţile lui Ştefan cel Mare. Ascensiunea misterioasă a unei copile de 16 ani de la prizonieră la doamnă a Moldovei

Prinţesa de la nord, Evdochia de Kiev, marea iubire a lui Ştefan cel Mare - cea mai importantă căsătorie strategică din istoria Moldovei

A ridicat Ştefan cel Mare câte o biserică după fiecare luptă câştigată? Lista lăcaşurilor de cult ctitorite de domnitor

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite