Top 10 cele mai mari jafuri din lume: furturile aproape perfecte şi urmările lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmele precum Ocean’s 11 sau The Town au atras întotdeauna atenţia publicului. Ideea de a fi bogat peste noapte şi pericolul ce vine odată cu planificarea şi executarea jafului perfect au captat interesul iubitorilor de film. În cele ce urmează, vă vom prezenta un top 10 al celor mai mari jafuri comise de-a lungul timplui.

10. Jaful de la depozitul de valori Knightsbridge – 130 milioane de dolari

La data de 12 iulie 1987, doi indivizi au dat un jaf la depozitul de valori Knightbridge. Aceştia au intrat în depozit cu intenţia de a închiria o cutie de valori, însă odată intraţi în seif au scos pistoalele, fără a le mai oferi gardienilor vreo şansă să reacţioneze.

Cei doi bandiţi au reuşit să spargă mai multe cutii de valori din care au furat circa 130 de milioane de dolari. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au descoperit o amprentă ce îi aparţinea italianului Valerio Viccei. La scurt timp după comiterea jafului, acesta şi mai mulţi complici de-ai săi au fost arestaţi şi băgaţi după gratii.

9. Furtul seifului de la Hatton Garden, Londra – 200 de milioane de euro

Şapte bărbaţi au furat un seif plin cu bijuterii dintr-o bancă de valori londoneză, în anul 2015, chiar în weekend-ul în care se sărbătorea Paştele. După ce au ajuns pe acoperiş, hoţii au blocat liftul la etajul al doilea, iar mai apoi s-au strecurat până la subsolul clădirii, unde au putut localiza seiful plin cu bijuterii.

image

Şapte indivizi au furat seif cu bijuterii în valoare de 200 de milioane de euro de la Hatton Garden.                                                              FOTO www.telegraph.co.uk 

Aceştia au dezactivat un sistem de securitate extrem de sofisticat, folosind un burghiu cu vârf de diamant pentru a face o gaură în peretele din beton armat, reuşind să pătrundă în seif. După 11 ore de muncă, hoţii au plecat din banca de valori. În mod uimitor, timp de două zile ei nu au fost detectaţi, perioadă în care au reuşit să sustragă bijuterii în valoare de 200 de milioane de euro. Autorii „celui mai are jaf din istoria Londrei moderne” au fost prinşi şi condamnaţi în primăvara acestui an la pedepse cuprinse între  doi şi şapte ani de închisoare.

8. Furtul de la Banca Britanică a Orientului Mijlociu din Beirut, Liban – 206 milioane de dolari

În anii '70, în timp ce capitala Libanului se afla în mijlocul unui război civil, Yasser Arafat a găsit oportunitatea perfectă de a obţine o importantă sumă de bani pentru Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei .

La data de 20 ianuarie 1976, membrii Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei au pătruns în Banca Britanică a Orientului Mijlociu printr-un perete comun avut cu o biserică catolică. Cu ajutorul unor lăcătuşi corsicani, hoţii au reuşit să spargă seiful băncii, care conţinea lingouri de aur, bani în numerar şi bijuterii.

image

206 milioane de dolari din interiorul British Bank of the Middle East. FOTO www.btidesk.blogspot.com

Jaful a fost atât de mare încât „prada” a fost transportată cu trei camioane până la avionul de marfă ce a scos în afara ţării lingourile, banii şi bijuteriile furate. Valoarea jafului a fost estimat la aproximativ 206 milioane de dolari.

7. Furtul de la Banca Sumitomo Mitsui din Londra – 229 de de milioane de euro

În luna septembrie a anului 2004, o reţea de conturi offshore, nenumărate parole şi informaţii despre conturi, au dus la păgubirea băncii Sumitomo Mitsui cu 229 de milioane de euro. Acesta ar fi putut deveni jaful perfect dacă unele formulare electronice nu ar fi fost depuse incorect.

image

Hugh Rodley, împreună cu o armată de hackeri, au încercat să fure 229 de milioane de euro de la                                Banca Sumitomo Mitsui din Londra. FOTO www.dailymail.co.uk

Hugh Rodley, în vârstă de 61 de ani, este considerat creierul din spatele întregii operaţiuni. El a angajat mai mulţi hackeri şi a călătorit în diferite ţări pentru a deschide conturi offshore. Gruparea a trimis ordine de transfer de bani, iar băncile care trebuiau să transfere sume mari de bani în Spania, Dubai, Hong Kong, Turcia şi Israel. Din nefericire pentru ei, unele greşeli făcute la depunerea hârtiilor a dus în cele din urmă la arestarea lor. Creierul operaţiunii, Hugh Rodley, a fost condamnat la opt ani de închisoare.

6. Jaful de la banca Dar Es Salaam din Bagdad, Irak – 282 de milioane de dolari

În anul 2007, mai multe gărzi de la banca Dar Es Salaam din Bagdad au furat mai bine de un sfert de miliard de dolari. În ziua respectivă, banca avea o sumă neobişnuit de mare de numerar, iar când tura de zi a sosit la bancă a găsit uşile deschise şi seifurile goale.

Oficialii cred că gardienii au avut parte de ajutor din partea miliţiei locale deoarece ar fi fost dificil pentru ei să se deplaseze cu o sumă atât de mari de bani fără a fi verificaţi de-a lungul tuturor punctelor de control din Bagdad-ul de la acea vreme.

5. Furtul de bonuri de trezorerie, Londra – 292 de milioane de euro

În noaptea de 2 mai 1990, un poştaş în vârstă de 58 de ani de la Money Broker Sheppards a fost jefuit după ce a fost ameninţat cu un cuţit. Bărbatul transporta bonuri de trezorerie de la bănci şi firme de construcţii. Hoţul a reuşit să fure de la poştaş 301 bonuri de tezaur a căror valoare a fost estimată la suma de 292 de milioane de euro.

image

                 Bonuri de tezaur în valoare de 292 de milioane de euro furate de la un poştaş.                                                                                   FOTO www.listsword.com

Cinci persoane au fost acuzate că au luate parte la jaful organizat de un anume Patrick Thomas, un escroc mărunt din sudul Londrei. Înainte de a fi pus sub acuzate, individul a fost găsit împuşcat în cap. Poliţiştii din Londra şi FBI-ul au reuşit să recupereze 299 din cele 301 bonuri de tezaur furate.

4. Furtul de la Muzeul Isabella Stewart Gardner, Boston – 500 de milioane de dolari

La data de 18 martie 1990, în jurul orei 01.25, când locuitorii din Boston erau preocupaţi cu sărbătorirea zilei de Sfântul Patrick, doi hoţi s-au deghizat în ofiţeri de poliţie şi au bătut la uşa muzeului din Boston. După ce au pătruns în muzeu, hoţii i-au spus unui gardian că pare familiar şi că au un mandat pe numele său, astfel că l-au pus să stea cu faţa la perete şi l-au încătuşat. La fel au procedat şi cu cel de-al doilea gardian, iar când au fost întrebaţi de ce sunt arestaţi, „poliţiştii” le-au spus acestora că nu sunt arestaţi şi că totul face parte dintr-un jaf.

image

Opere de artă în valoare de 500 de milioane de dolari furate de la Muzeul Isabella Stewart Gardner.                                                         FOTO www.bostonmagazine.com

Cu paznicii eliminaţi din calea lor, cei doi hoţi au avut timpul necesar pentru a putea pleca cu 13 piese de artă foarte a căror valoare a fost estimată la 500 de milioane de dolari. Jaful a rămas nerezolvat până şi în ziua de astăzi, deşi reprezentanţii muzeului au oferit o recompensă de cinci milioane de dolari celui ce reuşea să ofere informaţii care să ducă la prinderea hoţilor.

3. Atacul hackerilor ruşi – un miliard de dolari

În ultimii doi ani, un grup de hackeri ruşi a reuşit să fure un miliard de dolari din conturile mai multor bănci din Statele Unite ale Americii, China şi Europa. Hackerii au reuşit să acceseze sistemele băncilor, să înveţe operaţiunile acestora, iar apoi au utilizat cunoştinţele acumulate pentru a trasfera bani prin conturi false.

image

      O grupare de hackeri ruşi a furat peste un miliard de dolari din conturile a peste 100 de bănci.                                                               FOTO www.jakarta.coconuts.co

Gruparea de hackeri ruşi au atacat peste 100 de bănci din 30 de ţări, furând din conturile fiecăreia în jur de 10 milioane de dolari. Autorii nu au fost descoperiţi nici până în prezent.

2. Furtul de la Banca Centrală a Irakului – un miliard de dolari

La doar câteva ore de la începerea războiului din Irak, Saddam Hussein le-a ordonat fiului său şi unui consilier apropiat să retragă din conturile Băncii Centrale a Irakului suma de un miliard de dolari.

image

            Saddam Hussein a furat un miliard de dolari din conturile Băncii Centrale a Irakului.                                                                               FOTO www.kizaz.com

Cum americanii se pregăteau să bombardeze Irak-ul, dictatorul Saddam Hussein avea nevoie să-şi asigure finanţe suficiente pentru a-i fi garantată supraveţuirea. El i-a dat fiului său o notă scrisă de mână, pe care şi-a pusă semnătura, pentru a putea scoate din bancă miliardul de dolari. A fost nevoie de două ore pentru ca o echipă de muncitori să încarce banii în remorcile a trei tir-uri.

1. Stephane Breitwieser –1,4 miliarde de dolari

Stephane Breitwieser este un francez al cărei viaţă poate sta la baza unui film de real succes. Acesta a fost un chelner francez, ce a furat 239 de opere de artă care valorează în total 1,4 miliarde de dolari. Breitwieser este unic prin faptul că el nu a furat pentru a obţine bani, ci pentru a-şi construi propria sa colecţie personală.

Furturile sale au fost comise în 172 de muzee, într-o perioadă de şase ani de zile, timp în care a călătorit prin Europa şi a lucrat ca şi chelner. Francezul a păstrat operele de artă furate în dormitorul său, din casa mamei sale. Breitwieser a fost prins în anul 2001 şi a fost condamnat la trei ani de închisoare.

Alte ştiri pe această temă:

Gangster din New York, achitat în cazul unui jaf din 1978 prezentat în filmul „Goodfellas”

Dosarul „Jaful din Olanda“. Adrian Procop, suspect în dosarul celebrului furt de tablouri, a fost adus în România

VIDEO Un mafiot celebru a fost arestat după 35 de ani de la comiterea jafului

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite