Tânără lăsată fără pensie din cauza unui volum de poezii a reuşit să mobilizeze sistemul inert. Ce decizii au luat deputaţii României în cazul Laura Florescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Laura Florescu, tânăra rămasă fără pensia de handicap FOTO Facebook/ Marcica Belearta Mononoke
Laura Florescu, tânăra rămasă fără pensia de handicap FOTO Facebook/ Marcica Belearta Mononoke

Cazul Laurei Florescu, tânăra din municipiul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava, cea care a rămas fără pensia de handicap după ce a scris un volum de poezii, a strânit indignare la nivel naţional. Totodată, a reuşit să mobilizeze şi parlamentarii pentru modificarea legii care a dezavantajat-o.

Marţi, 24 octombrie, în urma discuţiilor purtate la Comisia de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, s-a ajuns la concluzia că cele două ministere, al Sănătăţii şi cel al Muncii, vor revizui ordinul comun de ministru astfel încât oamenii să nu mai fie plimbaţi degeaba pe la comisii. Deputatul USR, Tudor Pop, a publicat pe contul său de Facebook, concluziile la care s-au ajuns în urma discuţiilor purtate la Comisia de Sănătate şi Familie.

„După discuţiile de azi din Comisia de Sănătate, un lucru îmi este din ce în ce mai clar.

Cu cele două patologii puse pe masă azi – scleroza multiplă şi insuficienţa renală - am zgâriat sistemul doar la suprafaţă.

Sigur, având în vedere mediatizarea celor două teme, ele îşi vor găsi într-un timp relativ scurt o rezolvare. Problemele de sistem rămân însă adânc înrădăcinate şi sper că factorul politic majoritar să sprijine mai departe demersul pentru o reformă profundă, nu doar să puncteze ici colo cu câte un amendament de PR politic.

Practic, ce-am obţinut azi a fost promisiunea că cele două ministere – Sănătate şi Muncă – vor revizui degrabă ordinul comun de ministru astfel încât oamenii să nu mai fie plimbaţi degeaba pe la comisii. Lucru care presupune o reevaluare a criteriilor medicale de acordare a gradului de handicap astfel încât diagnosticul să rămână permanent în cazul celor cu boli sau afecţiuni de natură ireversibilă.

Am primit şi primesc în continuare mesaje disperate de la oameni cu diverse alte patologii ireversibile, de la fibroza chistică şi diabet până la schizofrenie. Cazuri realmente disperate.

De aceea, dincolo de rezolvări si intervenţii punctuale, atât legea 448/2006 (privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap) cât şi criteriile de evaluare a gradului de handicap şi de invaliditate cuprinse în ordinele comune de ministru - au nevoie de ajustări, revizuiri şi armonizări.

Urmează, fără îndoială, un război lung, birocratic, de uzură, cu instituţiile statului şi cu tot hăţişul legislativ şi normativ. Nu-mi iese din cap replica unei doamne de la Ministerul Muncii care aseară în cadrul unui reportaj, spunea: <<noi vedem dosare, nu oameni>>.

Cred că aici e cheia rezolvării problemelor. Să începem, din nou, să vedem oamenii din spatele gradelor şi cifrelor”, a scris pe Facebook, deputatul Tudor Pop.

A rămas fără pensia de handicap după ce a publicat o carte de poezii

Laura Florescu (38 de ani) locuieşte în Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava. A fost diagnosticată cu boala cumplită în 2009 şi primeşte o pensie de boală din 2014, indemnizaţie majorată succesiv până la valoarea de 520 de lei lunar.

În plus, începând din 2013, a primit un ajutor pentru gradul II de handicap, de 270 de lei lunar. Tânără povesteşte că, în 2016, problema de sănătate i s-a agravat, fiindu-i descoperite cinci pareze. Cu toate acestea, oficialii Casei de Pensii au decretat că boala este reversibilă şi au decis s-o încadreze la gradul III de handicap, mai puţin grav, iar ajutorul suplimentar i-a fost redus până la 39 de lei lunar.

Motivul care a stârnit revoltă pe reţelele sociale a fost o înştiinţare primită acasă în urmă cu câteva zile de Laura Florescu din partea Casei Judeţene de Pensii Suceava. Tinerei i s-a comunicat că statul român îi suspendă ajutorul de handicap de 39 de lei şi că trebuie să returneze 520 de lei din cauză că, în 2015, tânăra a publicat o carte de poezii de pe urma căreia a încasat 260 de lei, considerat venit ilicit, fiindcă se presupunea că Laura Florescu nu poate să muncească. Mii de români au distribuit pe Facebook postarea prin care a fost prezentat cazul Laurei Florescu.

„M-am crezut isteaţă, destul de isteaţă încât să traduc filme şi să scriu o carte. Ei, bine, se pare că nu-s. Îs o proastă, pentru că tre să dau toţi banii înapoi, ba chiar dublu. Se pare că cea mai mare umilinţă a unui bolnav de scleroză multiplă nu e că ia 39 de lei pe lună timp de trei ani, e că tre să-i dea şi înapoi“, a explicat Laura Florescu pe contul personal pe Facebook.

Tânăra a arătat că a publicat volumul de poezii fără să se gândească că s-ar putea ajunge vreodată într-o asemenea situaţie. În plus, ea susţine că oricum banii primiţi de la stat nu-i ajung să-şi asigure tratamentul pentru boala de care suferă.

Alte ştiri pe această temă:

Dragnea intervine oficial pentru schimbarea legii care a obligat-o pe tânăra cu scleroză să înapoieze pensia de handicap, după publicara unei cărţi

Răspunsul Olguţei Vasilescu privind cazul tinerei cu scleroză multiplă rămasă fără pensia de handicap: Să conteste decizia în instanţă

Revoltătoarea poveste a tinerei cu scleroză multiplă notificată să înapoieze ajutorul de handicap. „M-am crezut destul de isteaţă încât să scriu o carte“ 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite