Suceava: Pelerinaj la moaştele Sfântului Ioan cel Nou

Peste 10.000 de credincioşi au venit din toate colţurile ţării la Suceava, în ciuda ploilor şi a frigului de afară. Slujba arhierească a fost oficiată de ÎPS Pimen şi ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, cu începere de la ora 9.30. Un pelerin a murit.

Ştiri pe aceeaşi temă

Miile de credincioşi veniţi ieri la procesiune s-au înghesuit să ajungă la racla cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou, aşezate la Mănăstirea cu acelaşi nume din centrul Sucevei. La fel ca în anii precedenţi, racla a fost scoasă de miercuri din biserică şi aşezată în curtea mănăstirii, într-un foişor împodobit cu flori de sânziene şi garoafe. Aici, rând pe rând, credincioşii s-au închinat la moaştele sfântului, primind de la preoţii mănăstirii flori de sânziene.


„Am dormit în maşină“


De la ora 9.00, ÎPS Pimen şi ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, au oficiat slujba arhierească. De la ora 12.30 întreg soborul bisericesc împreună cu pelerinii au purtat moaştele Sfântului pe cele mai importante artere ale oraşului. Cu toate că vremea nu a ţinut cu credincioşii, aceştia au venit de departe pentru a se închina.


Veronica Timiş a sosit tocmai din Maramureş pentru a ajunge la racla cu moaşte. „Am dormit în maşină, dar pentru a ajunge la sfintele moaşte se merită orice sacrificiu. Vin în fiecare an deoarece Sfântul Ioan cel Nou îmi dă putere. Simt cum plec de aici mai uşurată şi împăcată“, ne-a spus femeia. În situaţia acesteia au fost mii de pelerini care au stat ore în şir la coadă, fie că era noapte, ploaie sau frig, pentru a săruta sfintele moaşte.

Un bărbat a murit


Procesiunea a fost umbrită de moartea unui bărbat de 48 de ani din Botoşani. Primele concluzii ar fi că bărbatul a suferit un atac de cord, dar motivul morţii se va afla după efectuarea necropsiei. Tot din cauza îmbulzelii, oboselii şi a frigului de afară, alţi cinci pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale. Pelerinajul la moaştele Sfântului Ioan cel Nou este cel mai important eveniment de peste an din Suceava. Cu această ocazie, timp de două zile, se sărbătoresc „Zilele Oraşului“

citeste totul despre: