Suceava: Botezul acasă, modă nouă în Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii cred că slujba din biserică le poate îmbolnăvi copilul. Şase din zece familii îi cer preotului să vină acasă pentru a le boteza nou-născutul. De teamă ca bebeluşul să nu ia vreun virus, preferă să dea mai mulţi  bani.

Sucevenii care trebuie să-şi creştineze copiii după naştere aleg din ce în ce mai des botezul la domiciliu. Părinţii se tem să-şi scoată micuţii afară, aşa că preferă slujba de acasă în locul celei din Casa Domnului. Preoţii acceptă şi această variantă, dar nu sunt întru totul de acord cu ea. „Apa este sfinţită, copilul nu se poate îmbolnăvi de nimic, dimpotrivă, îl apără de boli. Încreştinarea se face peste tot în faţa altarului şi nu acasă deoarece este vorba de o Sfântă Taină, care se face o singură dată în viaţă“, explică Mihail Buzdugan, preot.


Taxa pe confort


Părinţii sunt sceptici şi spun că este mai sigur pentru bebeluş să fie botezat la domiciuliu. „Mi-e frică. Am auzit un caz în care a făcut pneumonie din cauza apei reci şi a răcorii păstrate de pereţii de piatră ai lăcaşului de cult“, povesteşte Oana Şfabu, mama unei fetiţe. După spusele preoţilor, din zece familii, şase cer ca botezul să aibă loc acasă pentru a evita eventuale probleme de sănătate. Deşi în municipiu sunt peste 25 de biserici, iar Suceava este oraşul cu cele mai multe parohii din România, când vine vorba de copilul lor, părinţii dau oricât de mulţi bani, numai să-şi protejeze bebeluşul de vremea de afară. Pentru cei care aleg botezul la dmociliu, tariful este mai mare deoarece presupune un serviciu suplimentar din partea preotului şi, până la urmă, este şi mai confortabil.

„Costul depinde de preot. Dacă faci botezul la ţară, dai mai puţin. Eu am dat 300 de lei, însă am cunoştinţe care au dat altor preoţi şi 500 de lei. La botez, naşa trebuie să cumpere lumânarea, costumaşele şi pânza în care este scos copilul din cristelniţă. Părinţii au mai puţine cheltuieli“, povesteşte Oana Şfabu, o tânără mămică. În ciuda preţului ceva mai piperat şi a indicaţiilor preoţilor, numărul sucevenilo rcare preferă această practică este în creştere.

„Nu sunt pericole“


Conform medicilor, până în prezent, nu au avut cazuri de copii îmbolnăviţi în lăcaşele de cult.  „Dacă s-au îmbolnăvit după botez, a fost din cauză că unul dintre părinţi era răcit. Contează contactul cu celelalte persoane. Poţi face botezul acasă, dar dacă o rudă e bolnavă degeaba te fereşti. Nu cred că frica mămicilor este justificată, biserica nu îmbolnăveşte“, a declarat Georgeta Ignat, medic pediatru din cadrul Ambulatoriului de Specialitate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite