Suceava: Andrei Vasile a învăţat să câştige cu artele marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul predă Qwan Ki Do unui grup de copii de la Şcoala nr. 1 şi se pregăteşete pentru Campionatul Mondial din 2011.

Copiii îl iubesc pentru că-i învaţă Qwan Ki Do şi le arată cum să fie puternici. Andrei Vasile are 29 de ani şi practică arte marţiale de 12 ani. Odată ce s-a apucat nu s-a mai putut lăsa, iar acum îi învaţă şi pe alţii cum să-şi controleze pornirile violente. „Sunt instructor de doi ani jumătate la Şcoala nr. 1 din Suceava şi am pregătit mulţi copii. Acum am rămas doar cu 12 şi lucrăm pentru că acest sport îţi poate arăta o cale spre autodisciplină, îi poate educa pe copii“, spune suceveanul.


Andrei este şi profesor titular la şcoala din Şcheia. Predă de trei ani educaţia fizică şi se mândreşte cu jobul pe care-l are deoarece face ceea ce-i place lui mai mult, predă mişcarea. Pentru că a urmat Facultatea de Sport, a predat un an atletism pe stadionul din oraş. Elevii lui erau de la Liceul Sportiv, însă tot artele marţiale îi sunt mai dragi. Chiar dacă s-a născut la Cluj, la scurt timp de la venirea pe lume, părinţii s-au mutat în Suceava, unde erau bunicii lui Andrei. Aici a rămas şi nicio ţară sau oraş din câte  a vizitat nu l-a fermecat atât încât să-şi dorească să plece departe.


Tehnicile maimuţei sau a cocoşului îl inspiră


În anul 2005 a ieşit vice-campion european în Franţa, iar acum se antrenează pentru Campionatul Mondial din 2011. „Sunt în lotul naţional din anul 2003, iar atunci când merg la concursuri cu echipa suntem trei luptători şi două rezerve. Anul acesta au fost nişte probleme şi n-am apucat să particip la Naţionale, însă mă pregătesc câte trei ore pe zi pentru Mondiale“, povesteşte Andrei.

Orele petrecute la sală nu-i ajung, aşa că se antrenează şi acasă, în timpul liber. Recunoaşte că i-a plăcut dintotdeauan mişcarea şi sporturile inteligente, care necesită îndemânare şi pun omul în dificultate. La 17 ani, când era în clasa a XI-a s-a înscris la Clubul Sportiv „He Pai“, unde s-a pregătit continuu.

„Qwan Ki Do te învaţă cum să renunţi la un conflict, nu să te baţi. Bazele acestui sport sunt folosite şi la karate şi la judo, pentru căzături, de exemplu. Există o serie de elemente, cum ar fi loviturile de braţe şi picioare, tehnicile de animal, atunci când imiţi tigrii, un şarpe, cocoşul ori maimuţa, cheile de picior, atunci când încolăceşti picioarele în jurul gâtului adversarului şi imobilizările la sol“, enumeră Andrei o parte dintre elemente. Tot el este cel care nu refuză niciodată invitaţia la demonstraţiile din oraş organizate cu ocazia diferitelor evenimente. Ultima a făcut-o de Ziua Copilului, la festivităţile din parcarea de la Carrefour.

ce-i place

Îi place muzica Tai Chi, un gen folosit în Japonia pentru relaxare, deoarece îl calmează şi îl pregăteşte  sufleteşte. Îi mai place muzica instrumentală şi dansul latino, pe care îl practică cu fiecare ocazie.

ce nu-i place


 „Nu-mi place obscenitatea şi limbajul vulgar, mai ales în filme. Nici excesul nu-mi place, indiferent dacă este în domeniul culinar ori ţine de vizual sau de o stare anume“, spune sportivul sucevean.

Premiile


Locul al III-lea, 2003. Campionatul Naţional de la Constanţa.
Locul I, 2004. Campionatul Naţional de la Botoşani.
Locul al II-lea, 2005. Campionatul Naţional de la Bacău.
Locul al III-lea, 2007. Campionatul Naţional de la Braşov.
Locul al III-lea, 2007. Campionatul Mondial de la Bucureşti.
Locul al II-lea, 2008. Campionatul Naţional de la Braşov.

profil
născut. 13 decembrie 1980, Cluj-Napoca.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică, Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava.
familie. Necăsătorit.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite