Românca devenită o vedetă a filmului mut. „Eliza la Porta face cinste ţării sale şi ne arată că în străinătate avem artişti buni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elizza la Porta, pe numele său real Eliza Streinu, s-a născut în anul 1902 la Craiova. Aceasta a fost o actriţă ce a apărut în mai multe filme mute germane. Odată ce au apărut filmele cu sonor, Elizza s-a retras din activitatea actoricească.

Aceasta a debutat în anul 1926, în piesa „Studentul de la Praga”. După debut, Elizza la Prota declara în revista „Realitatea Ilustrată”: „Soarta mea a fost decisă de un autobuz, care întârziase cu două minute. Aşteptam în staţie şi în acest timp eram observată, fără ştirea mea, de un cunoscut artist de cinematograf. Autobuzul sosi şi plecă mai departe fără mine. Între timp domnul acela intrase în vorbă cu mine şi mă rugase să-l însoţesc până la o casă de filme, care căuta de mai multe săptămâni, tocmai tipul pe care-l încarnam eu”.

După această interpretare, Elizza a devenit o vedetă a filmului mut, rolurile venind în ritm alert, la fel ca şi succesul. În perioada 1926 – 1930, ea a jucat în mai multe filme germane, în majoritatea având rolul principal.

„Alături de Maria Florescu, Yonell, Mihalescu, Genici Missirio, Genica Atanasiu, Pola Illery, Eliza la Porta face cinste tării sale şi ne arată că în străinătate, avem artişti buni, nu numai de teatru, ci şi de cinematograf”, spunea jurnalistul Titus Nestor.

Odată cu apariţie filmului sonor, cariera Elizzei la Porta practic s-a încheiat. Originea sa evreiască şi antisemitismul din Germania au contribuit şi ele la sfârşitul carierea sale actoriceşti. În plus, soţul său, Siegried Pinkus, tot de origine evreiasă, a fost exclus din cinematografie tocmai din acest motiv.

Aceştia au părăsit Germania în anul 1940 şi s-au mutat în Statele Unite ale Americii, în apropiere de Los Angeles. Deşi era foarte aproape de Hollywood, românca nu a mai cochetat cu actoria. Elizza la Porta a decedatat la data de 15 noiembrie 1997, în casa sa din California. Ea a fost înmormântată în „Hollywood Forever Cemetery”.

Alte ştiri pe această temă: 

Istoria pierdută a Teatrului Papadopol. Gălăţenii savurau aici comediile caragialiene puse în scenă de actorii consacraţi ai acelor vremuri

Viaţa marelui actor Constantin Tănase, între agonie şi extaz: „Am trăit în cea mai neagră mizerie pe care şi-o poate închipui cineva“

„Românizarea“ Uzinei Reşiţa, mega-afacerea din interbelic. Metodele Guvernului Ion C. Brătianu prin care combinatul a fost luat de la străini

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite