Primul ofiţer român care a murit în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul Ioan Boroş a fost primul ofiţer român omorât în Al Doilea Război Mondial. FOTO www.lumeaarmelor.ro
Căpitanul Ioan Boroş a fost primul ofiţer român omorât în Al Doilea Război Mondial. FOTO www.lumeaarmelor.ro

La data de 29 iunie 1940, cu un an înainte ca România să intre în război, căpitanul Ioan Boroş a fost omorât de către soldaţii sovietici intraţi în oraşul Herţa. Ofiţerul român încerca să le explice acestora că au greşit când au intrat în Herţa, însă a fost împuşcat pe loc, împreună cu alţi doi soldaţi de-ai săi.

Cu un an înainte ca România să intre în cel de-Al Doilea Război Mondial, la data de 26 iunie 1940, Uniunea Sovietică a trimis Guvernului român o notă prin care cerea ca teritoriile Basarabiei şi nordul Bucovinei să fie eliberate. Două zile mai târziu, românii au început să fie evacuaţi, ameninţările sovieticilor convingându-i rapid pe conducătorii ţării că nu este momentul unui conflict armat.

La data de 28 iunie 1940, Armata Sovietică a pus stăpânire pe Basarabia şi nordul Bucovinei, ziua următoare soldaţii sovietici pătrunzând şi în oraşul Herţa, care nu făcea parte din nici unul dintre teritoriile revendicate de Uniunea Sovietică. În jurul orei 04.00, ostaşii Armatei Roşii au intrat în oraş, cerându-i căpitanului Ioan Boroş să le dea tunurile companiei pe care o conducea.

În momentul în care ofiţerul român a încercat să le explice că subunitatea sa militară nu se află pe teritoriul Basarabiei sau pe cel al Bucovinei de Nord, sovieticii l-au împuşcat mortal pe loc. Tot atunci au fost ucişi sublocotenentul (r) Alexandru Dragomir şi soldatul Iancu Solomon.

„În dimineaţa zilei de 29 iunie 1940, la orele 4, localitatea Herţa a fost ocupată de armata rusă, cu elemente mecanizate. La această dată, Bateria I era instalată pe poziţie în Herţa, sprijinind un detaşament de infanterie. Două din cadrele de luptă ce intraseră în localitate au apărut în poziţia Bateriei şi au cerut ca Bateria să se predea. Căpitanul Boroş a încercat să parlamenteze cu ruşii, însă ei au tras focuri de armă şi de pistoale omorându-l pe loc, căzând la datorie între ostaşii şi tunurile Bateriei sale”, se arată în procesul – verbal al Regimentului 15 Artilerie din data de 29 iunie 1940.

Astfel, căpitanul Ioan Boroş a fost primul ofiţer român omorât în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, înainte ca ţara noastră să intre oficial în război. Se pare că totul ar fi pornit de la un gest necugetat al sublocotenentului în rezervă Alexandru Dragomir, care a tras un foc de armă în aer în încercarea de a-i impresiona pe sovietici şi de a-i opri din înaintarea lor.

Sovieticii au încercat să-i pună totul în cârcă lui Iancu Solomon, soldat român de origine evreiască. După ce a murit, soldaţii sovietici i-au pus acestuia în braţe o mitralieră, pentru a da impresia că el i-ar fi omorât pe superiorii săi.

„Căpitanul Ioan Boroş a căzut la datorie la Herţa, pe 29 iunie 1940, atunci când, armata sovietică a intrat în Basarabia şi în nordul Bucovinei, ocupând aceste străvechi pământuri româneşti, fără a mai respecta termenul de evacuare de patru zile. El a fost cel dintâi ofiţer din armata română, care a căzut la datorie pentru neam şi ţară, în anii celui de-Al Doilea Război Mondial. Înmormântat iniţial în oraşul Dorohoi, nu departe de Herţa, căpitanul erou Ioan Boroş a fost reînhumat în Cimitirul Central din Bacău, cu onoruri miliare”, menţiona, în anul 2008 în Ziarul de Bacău, colonelul în rezervă Corneliu Chirieş.

Sovieticii au ocupat Herţa şi localităţile din jur, continuând să înainteze în teritoriul României. La peste 10 kilometri la sud de Herţa, soldaţii regimentului condus de colonelul Bota au tras mai multe focuri de avertisment. Abia atunci Armata Sovietică s-a oprit din înaintare şi a montat stâlpi de graniţă, începând în scurt timp deportarea în Siberia a românilor din Basarabia şi nordul Bucovinei.

Ioan Boroş. FOTO Sergiu Petrovici

             Placă comemorativă de la mormântul căpitanului Ioan Boroş. FOTO Sergiu Petrovici 

Trupurile celor trei militari români au fost duse la Dorohoi. La data de 1 iulie 1940, căpitanul Ioan Boroş a fost înmormântat cu onoruri militare în cimitirul ortodox al oraşului, în timp ce Iancu Solomon în cimitirul evreiesc.  Ulterior, rămăşiţele pământeşti ale lui Ioan Boroş au fost reînhumate în Cimitirul Central din Bacău.

Alte ştiri pe această temă:

Cum au murit 3.000 de soldaţi români în lagărele din Alsacia şi Lorena. „Au îndurat foamea, mizeria şi torturile“

Povestea preotului-martir Nicolae Mănescu. A fost acuzat de comunişti de terorism la vârsta de 74 de ani

Chinul preotului Petre Godescu, arestat de 20 de ori de comunişti ca să le predea averea

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite