UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis, la Suceava: „Speţa ANCOM seamănă izbitor cu speţa OUG 13“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită la Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac
Preşedintele Klaus Iohannis se află în vizită la Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac

Punctele principale de interes pentru administraţiile locale – întâlnirea cu reprezentanţii Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani, pe Aeroportul ­ „Ştefan cel Mare” şi participarea la dezbaterea „Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administraţia locală vorbeşte!” la  Teatrul Municipal „Matei Vişniec”, unde sunt invitaţi 300 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţul Suceava.

UPDATE ORA 15.25: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Suceava, că ”speţa ANCOM seamănă izbitor cu speţa ordonanţei 13”, conform News.ro, el subliniind că problema nu este de legalitate, ci de oportunitate şi că Guvernul încă nu a înţeles care este rolul său în arhitectura constituţională. Preşedintele a precizat că Guvernul are o putere foarte mare şi ”poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice”, ci trebuie să guverneze, să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea ţării, pentru întărirea şi stabilizarea dezvoltării.

Iohannis a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre ordonanţa privind ANCOM şi proiectul lui Călin Popescu Tăriceanu ​prin care preşedintele României şi ministrul Justiţiei sunt excluşi din procedura de numire a şefilor DNA, DIICOT şi a procurorului general.

”O să vă surprindă poate poziţia mea. Nu faptul că se discută aceste chestiuni mă îngrijorează. E foarte bine să se discute. Şi cred că la un moment dat va trebui să mergem la discuţia pe fond: ce fel de stat dorim, ce fel de arhitectură a statului vrem. Vrrem toată puterea la Parlament sau vrem să existe şi putere la preşedinte. Toate aceste lucruri se pot discuta şi putem să le stabilim. Ceea ce mă îngrijorează în schimb şi recunosc este de exemplu speţa ANCOM care seamnă izbitor cu speţa ordonanţei 13”, a răspuns Klaus Iohannis.

Şeful statului a susţinut că, din păcate, actualul Guvern încă nu a înţeles foarte bine care este rolul său în arhitectura constituţională.

”Nu legalitatea a fost problema şi la această ordonanţă cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparenţă în decizie şi felul în care s-a pus problema. În România, Guvernul are o putere foarte mare. Arhitectura statului este de aşa fel încât Guvernul poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice. Guvernul trebuie să guverneze, trebuie să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea României, pentru în general întărirea şi stabilizarea dezvoltării. Cu toţii ne dorim să trăim mai bine, or acest trăit mai bine ţine evident de felul în care se guvernează, şi românii au aşteptări”, a declarat preşedintele, citat de News.ro.

Klaus Iohannis a precizat că este nevoie de transparenţă şi să se adopte decizii care sunt oportune.

”Dacă vreţi să luăm speţa ANCOM, nu a fost nici urgentă, nici importantă. Putea prim-ministrul să vină cu o propunere pentru preşedintele ANCOM, se rezolva cam în 5 minute. Nu a fost nevoie de nicio ordonanţă. Probabil această coaliţie care este la putere acum a vrut să îmi arate mie că ei fac jocul, dar asta am ştiut şi înainte, majoritatea parlamentară face jocul, dar cred că e nevoie să repet ce am mai spus şi ultima dată când am fost în Parlament: Guvernaţi, dar nu oricum, ci bine pentru România şi pentru români. Dacă se guvernează doar pentru a arăta că ei pot face orice, asta ştim din capul locului, nu ajută pe nimeni şi nu îmbunătăţeşte traiul niciunui român”, a subliniat preşedintele.

În privinţa proiectului iniţiat de Tăriceanu, Iohannis a spus că ”orice se poate discuta”.

”Sunt conştient de faptul că Parlamentul legiferează. Este mai degrabă o problemă de oportunitate. Dacă acum, PSD, fiindcă a ajuns la putere, vrea să schimbe toate legile în care apare preşedintele doar ca să arate că este la putere, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai important şi nici cel mai oportun. Dar orice se poate discuta, dar soluţia trebuie să fie o soluţie pentru România şi pentru români, nu pentru politicienii care acum vremelnic sunt la putere”, a mai spus şeful statului.

UPDATE: Preşedintele României, Klaus Iohannis, a atras atenţia cu privire la importanţa infrastructurii în dezvoltarea unei regiuni.

„Nici unul dintre guvernele pe care le-au avut după '90 nu a înţeles importanţa infrastructurii mari pentru dezvoltarea unei regiuni. Fără o autostradă în Moldova, despre ce vorbim, despre ce infrastructură vorbim?”, s-a întrebat preşedintele Iohannis. 


UPDATE: La întâlnirea cu aleşii locali din judeţul Suceava, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit desre descentralizare, regionalizare, precum şi despre lipsa de transparenţă a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). 

„În ultimii ani s-a tot discutat despre regionalizare, s-a pornit cu mult având regionalizarea şi descentralizarea, dar ce s-a ales din proiectul acesta? Nimic. Fără descentralizare nu va exista dezvoltare, de aceea sper că nu vom asista încă odată la un început fără nicio finalitate. Politica celui mai puternic pur şi simplu nu mai merge. Regionalizarea şi descentralizarea reprezintă un amplu proces, al cărui obiectiv principal este reducerea decalajelor de dezvoltare. Din păcate, pentru că nu am făcut aceste lucruri la timp, nu s-a reuşit o creştere a regiunilor, în ciuda creşterii bugetelor”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac

Acesta a arătat că regionalizarea nu a mai avut loc din cauză că a fost indusă ideea că ar împărţi România pe zone politice.

Iohannis a atras atencţia şi cu privire la problemele avute de mai multe proiecte realizate prin PNDL, principala problemă depistată de preşedinte fiind lispa de transparenţă. 

„Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul dumneavoastră, de dumneavoastră depinde viaţa cetăţenilor din comunităţile pe care le reprezentaţi. Aţi beneficiat de fonduri publice şi europene, aţi construit, refăcut spitale, şcoli, drumuri. Multe dintre aceste obiective au fost realizate prin PNDL şi în ciuda beneficiilor certe, programul a avut întotdeauna o mare problemă de transparenţă. Acest program a împărţit ţara în două cateogrii: primari fericiţi şi nefericiţi, beneficiari ai programelor sau eliminaţi de pe lista programelor de multe ori pe criterii politice, de multe ori pe criterii apolitice”, a mai transmis Klaus Iohannis. 


Vizita de astăzi a preşedintelui României, Klaus Iohannis, în judeţul Suceava va fi dedicată în principal întâlnirii cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţul Suceava, dar şi din judeţul Botoşani. 

Deşi centrul de greutate al vizitei va fi întâlnirea cu 300 de reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţul Suceava în sala Teatrului „Matei Vişniec”, imediat după ce avionul prezidenţial va ateriza pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Salcea, aici este programată o întâlnire şi cu reprezentanţi ai autorităţilor din judeţul vecin, Botoşani, cadru în care se va discuta despre configurarea Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani.

Prezentăm mai jos programul vizitei preşedintelui României, Klaus Iohannis, în judeţul Suceava:

11.00 – Întâlnire cu reprezentanţii Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoşani, Aeroportul Internaţional „Stefan cel Mare”;

12.00 – Participare la dezbaterea „Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administraţia locală vorbeşte!”, Teatrul Municipal „Matei Vişniec”;

14.10 – Vizitarea mănăstirilor Voroneţ şi Dragomirna.

Conform comunicatului oficial transmis de Administraţia Prezidenţială, „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, se va afla miercuri, 3 mai a.c., în judeţul Suceava. Cu prilejul acestei vizite, Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni cu reprezentanţii Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoşani, la Aeroportul Internaţional «Ştefan cel Mare», urmând să aibă loc discuţii despre proiectele Clusterului şi despre perspectivele de dezvoltare privind agricultura şi dezvoltarea durabilă. Scopul acestei întâlniri este stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, cât şi sprijinirea producătorilor din zona Suceava — Botoşani ce îşi desfăşoară activitatea în sectorul bioeconomiei, siguranţei alimentare a populaţiei şi protecţiei mediului. De asemenea, Preşedintele României va participa la dezbaterea intitulată ­«Modernizare, dezvoltare, descentralizare. Administraţia locală vorbeşte!», care va avea loc la Teatrul Municipal «Matei Vişniec» din Suceava. În prezenţa a peste 300 de aleşi locali din regiune, vor fi dezbătute principalele probleme cu care se confruntă administraţia publică locală şi soluţiile posibile. Cu ocazia vizitei sale în judeţul Suceava, Preşedintele Klaus Iohannis va vizita mănăstirile Voroneţ şi Dragomirna, pentru a transmite un semnal în ceea ce priveşte necesitatea păstrării tradiţiilor comunităţilor bucovinene, cât şi a restaurării şi prezervării patrimoniului cultural al Bucovinei”.

Alte ştiri pe această temă:

Iohannis şi steagul Marii Britanii

VIDEO Cum a ajuns Iohannis noul simbol al Brexit-ului

Gafă a Administraţiei Prezidenţiale: Mănăstirea Dragomirna a ajuns peste noapte în patrimoniul UNESCO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite