Le arată juniorilor suceveni cum să lanseze rachetomodele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maestrul Ioan Catargiu practică acest sport de 35 de ani şi este îndrumătorul  cercului de profil de la Clubul Copiilor din Câmpulung Moldovenesc. Mulţi dintre elevii pe care antrenorul lotului naţional de rachetomodelism la juniori i-a avut de-a lungul timpului au ajuns piloţi sau ingineri de aviaţie.

„Nu trebuie să ai decât pasiune şi îndemânare“, spune profesorul Ioan Catargiu, cel care antrenează lotul naţional de rachetomodelism la juniori din 1994. Sportivul din Bucovina a format în 35 de ani de activitate mii de elevi pasionaţi de aeromodelism. Ioan Catargiu conduce Cercul de Aeromodele şi Rachetomodele de la Clubul Copiilor din Câmpulung Moldovenesc. Pasiunea pentru rachetomodele o are de la profesorii săi, care i-au dat „microbul“ încă din copilărie. Până acum a participat la 12 campionate mondiale şi 12 europene de rachetomodelism, pe lângă zecile de campionate naţionale.

„Doar cine are răbdare obţine rezultate“


„Dintre miile de copii pe care i-am învăţat, unii au ajuns piloţi, alţii ingineri de aviaţie sau au ajuns şi ei maeştri, având rezultate deosebite la competiţiile naţionale ori internaţionale“, afirmă sportivul care a primit distincţia de maestru internaţional al sportului încă din 1987. Profesorul le spune elevilor săi că este nevoie de multă răbdare pentru a excela în acest sport. â


Materialele nu sunt costisitoare


„Rachetomodelismul este un sport foarte migălos, care cere foarte multă răbdare. Cei care se înscriu la curs şi sunt mai visători renunţă, însă în fiecare an numărul celor pasionaţi rămâne acelaşi, în jur de 60 de copii pe care îi am în grupele mele“, susţine suceveanul. Pentru Ioan Catargiu pasiunea pentru rachetomodelism a ajuns o meserie, iar acest lucru, spune antrenorul, este cel mai important lucru care i se poate întâmpla unui om.

„Investiţiile nu sunt foarte costisitoare, mai ales acum când putem găsi materialele mult mai uşor. A fost mai greu înainte de Revoluţie, când nu se găseau şi le cumpăram din străinătate, de prin ţări precum Franţa, Germania, Rusia, unde ajungeam la competiţii cu elevii“, a mai explicat profesorul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite