Este permisă parcarea pe trotuar sau nu? Ce spune Codul Rutier şi ce se întâmplă de fapt în realitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi unii şoferi consideră că parcarea pe trotuar este permisă dacă este lăsat liber un metru pentru pietoni, Codul Rutier îi contrazice. Legea spune că este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, acest lucru fiind permis doar când în zonă există marcaje şi indicatoare care oferă dreptul conducătorilor auto de a-şi parca autoturismele pe trotuar.

În România, maşinile parcate pe trotuar sunt întâlnite la tot pasul. Şoferii îşi lasă nestingheriţi autoturismele pe spaţiul destinat pietonilor, la acest obicei contribuind şi poliţiştii, care nu reacţionează în niciun fel. Atât Poliţia Rutieră, cât şi conducătorii auto din România consideră faptul că parcarea maşinilor pe trotuar este permisă, atât timp cât lasă loc liber de un metru pentru pietoni. Totuşi, legea permite ca autovehiculele să fie oprite sau staţionate pe trotuar doar în zonele în care sunt indicatoare sau marcaje rutiere ce permit acest lucru.

Conform Codului Rutier, alineatul 7 din Articolul 72 al OUG 195/2002 ce priveşte Regulile pentru alţi participanţi la trafic, se arată că ”este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru”.

Deci Codul Rutier explică clar faptul că parcarea maşinilor este permisă pe trotuare doar dacă indicatoarele sau marcajele rutiere permit acest lucru. În municipiul Suceava, spre exemplu, nu există nici o străduţă pe care şoferii să nu-şi parcheze autovehiculele în orice spaţiu liber de pe trotuar.

Poliţiştii suceveni ori nu cunosc legislaţia în vigoare, ori nu doresc să o pună în practică. Sunt străzi din municipiul reşedinţă de judeţ de-a lungul cărora sunt maşini parcate una lângă alta, ocupând trotuarul de la un capăt până la celălalt, conducătorii auto lăsând liber în jurul a unui metru pentru pietoni. Totuşi, în majoritatea cazurilor nu există indicatoare sau marcaje ce permit parcarea maşinilor pe trotuarul destinat pietonilor.

Într-o decizie defintivă şi irevocabilă a Tribunalului din Cluj, a Secţiei mixte de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale, în dosarul 4743/117/2012, judecătorii au reţinut că ”în ceea ce priveşte reglementarea contravenţiilor vizând staţionarea vehiculelor pe troutar tribunalul reţine că potrivit art. 72 alin. 7 din OUG nr 195/2002 republicată este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lăţimea minimă a trotuarului lăsat la dispoziţia pietonilor trebuie să fie de cel puţin un metru. Aşadar, regula instituită de acest text de lege este aceea a interzicerii ocupării trotuarelor cu vehicule imobilizate, excepţia fiind ipoteza în care prin indicatoare sau marcaje specifice se permite ocuparea, condiţia fiind, chiar în această ipoteză, că lăţimea minimă a troutarului lăsat la dispoziţia pietonilor să fie de cel puţin un metru”. 

Alte ştiri pe această temă:

Continuă războiul Poliţiei locale cu şoferii care parchează ilegal în Galaţi. Peste 450  de amenzi în doar o lună

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Gorj a fost sancţionat disciplinar pentru că şi-a parcat maşina pe un loc destinat autoturismelor persoanelor cu handicap

Cele mai elocvente fotografii cu şoferi nesimţiţi adunate în „Ai parcat ca un bou“. Grupul special creat pe Facebook adună zeci de mii de like-uri

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite