Directoarea unei grădiniţe cu peste 600 de copii cere reintroducerea analizelor medicale obligatorii la intrarea în colectivitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Matei directoarea grădiniţelor Guliver şi ABC din Suceava. FOTO: Oana Şlemco
Maria Matei directoarea grădiniţelor Guliver şi ABC din Suceava. FOTO: Oana Şlemco

Analizele medicale pentru înscrierea la grădiniţă nu mai sunt obligatorii din 2015, când Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei au modificat metodologia de examinare a stării de sănătate a preşcolarilor. Aspectul a dus la înmulţirea focarelor de scarlatină, susţine directoarea unei grădiniţe cu 660 de copii din municipiul Suceava. Boala este extrem de contagioasă şi se transmite prin salivă.

Maria Matei, directoarea care coordonează activitatea grădiniţelor ABC şi Guliver din municipiul Suceava a adoptat o soluţie extremă în încercarea de a preveni răspândirea scarlatinei, după depistarea a trei cazuri de îmbolnăvire. În cele două unităţi de învăţământ învaţă 660 de copii.

La presiunea părinţilor, directoarea  a fost nevoită să suspende cursurile, miercuri, într-un corp de clădire care aparţine grădiniţei ABC, pentru efectuarea dezinfecţiei. Peste 100 de copii au stat acasă. Asta, cu toate că dezinfecţia, susţine directoarea, nu este cea mai eficientă măsură de prevenire a bolii. Maria Matei ne-a explicat că microbul poate fi purtat şi de copii sănătoşi, care dacă nu sunt testaţi şi trataţi, îl aduc înapoi în colectivitate. Astfel ajung să se îmbolnăvească cei cu imunitatea scăzută.

„Rog părinţii să înţeleagă că pot să dezinfectez eu unităţile şi să le închid la fiecare două zile. Microbul este la ei, la copiii care vin în grădiniţe. În patru zile se umple toată grupa de microbi. Sunt copii care pot fi purtători şi sunt sănătoşi şi sunt copii care se îmbolnăvesc şi se intoxică cu antibiotice”, ne-a declarat directoarea Maria Matei.

Ea susţine că scarlatina a început să facă din nou ravagii în grădiniţe, după ce a fost schimbată legislaţia care îi obliga pe părinţi să le facă analize medicale copiilor, înainte de intrarea în colectivitate. Mai exact, exudatul faringian şi examenul coproparazitologic.

În 2015, Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, conduse la vremea respectivă de Sorin Câmpeanu şi Nicolae Bănicioiu, au aprobat Ordinul nr. 5057 din 26.08.2015, prin care au modificat metodologia de examinare a stării de sănătate a preşcolarilor şi şcolarilor.

„Au înlocuit analizele cu nişte documente pe care le eliberează medicul de familie, mai exact, avizul epidemiologic, dovada de vaccinare, documente medicale care făceau parte şi anterior Ordinului din dosarul copilului la intrare în grădiniţă. Analizele medicale au fost înlocuite cu o adeverinţă medicală de intrare în colectivitate, pe care o semnează medicul de familie al copilului respectiv. Nu ştiu dacă adeverinţele respective au la bază vreo analiză medicală, pentru că fişa nu conţine nicio referinţă despre acest lucru, Pe de altă parte, noi nu avem bază legală să îi obligăm pe părinţi să facă analizele”, a mai spus directoarea.

Maria Matei spune că personalul medical din unităţile de învăţământ este obligat să facă triaj epidemiologic. Problema este că în unele cazuri copiii nici nu dau semne de îmbonăvire. 

„La fiecare dintre cele două grădiniţe este încadrată o singură asistentă medicală. Cele două asistente trebuie să monitorizeze 370 de copii respectiv 290 de copii. Aş vrea să văd cine ar putea să monitoritzeze starea de sănătate a unui număr atât de mare de copii într-un timp extrem de scurt, adică 7.30 – 9.00”, a completat aceeaşi sursă. Maria Matei a depus un memoriu la Direcţia de Sănătate Publică prin care cere modificarea Ordinului din 2015 şi reintroducerea obligativităţii analizelor medicale înainte de intrarea în colectivitate.

Contactată telefonic, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore, ne-a declarat că ministerul poată să revină asupra metodologiei, dacă în practică s-au constat deficienţe.

„ Dacă un director de şcoală are anumite propuneri venite din practică este foarte corect să le trimită la ministerul de care aparţine şi la Ministerul Sănătăţii, pentru că aici deciziile s-au luat în comisii specialitate, nu s-au luat de către miniştri sau de către alţi funcţionari. S-au luat de către specialişti. Dar, dacă practica ne spune că avem anumite situaţii care pot genera o schimbare de metodologie, sigur vor fi analizate de către specialişti”, a declarat reprezentanta Ministerului Sănătăţii.

Scarlatina este o boală infecţioasă contagioasă care afectează aproape exclusiv copiii. Ea se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă emise de un subiect infectat cu streptococul de grup A. Toxiinfecţia se dezvoltă plecând de la un focar purulent cu localizare în gât. Boala se declanşează brusc după o perioadă de incubaţie de aproximativ 4 zile sub forma unei febre ridicate (39"C), a unei umflături dureroase la nivelul ganglionilor gâtului cu înroşirea gâtului. 

Toxina secretată de streptococ declanşează o erupţie cutanată la două zile după apariţia anginei, printr-o multitudine de puncte roşii. Erupţia mucoasă, se caracterizează printr-o depunere albă, care acoperă limba. Bolnavul rămâne contagios atâta vreme cât durează angina. După aproximativ o săptămână, febra scade, eruptia dispare şi urmează o descuamare cu coji fine a corpului. Nu există un vaccin împotriva scarlatinei; o persoană care a fost afectata de scarlatină dobândeşte o imunitate durabilă faţă de această boală.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite