Cum a fost prins un cap al clanului Camorra din cauza unei românce. Mafiotul italian a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru zece crime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Francesco Schiavone, şef al clanului Camorra, a fost arestat la Cracovia din cauza unei românce. FOTO www.lettera43.it
Francesco Schiavone, şef al clanului Camorra, a fost arestat la Cracovia din cauza unei românce. FOTO www.lettera43.it

Francesco Schiavone, şeful organizaţiei criminale Casalesi din celebrul clan mafiot Camorra, a fost prins de poliţişti, în toamna anului 2004, la Cracovia. Acesta tocmai ieşise la cumpărături alături de iubita sa, Luiza Botez, o tânără de 25 de ani, din Bârlad, când oamenii legii au reuşit să-l captureze.

Francesco Schiavone, şeful organizaţiei criminale Casalesi din clanul mafiot italian Camorra, a început în anii 2000 să desfăşoare tot felul de afaceri mai mult sau mai puţin legale pe teritoriul României, fiind ajutat de două românce, respectiv bârlădeanca Luiza Botez, din cauza căreia se spune că a şi fost arestat în Polonia, şi o anume Cristina Coremanciau.

În toamna anului 2004, Francesco Schiavone zis Cicciariello, unul dintre cei mai căutaţi 30 de mafioţi italieni, a fost prins după o muncă de aproape opt luni de zile a poliţiştilor români ce au colaborat îndeaproape cu cei italieni. Capul clanului Casalesi erau acuzat de 10 crime, trei sechestrări de persoane, nouă tentative de omor şi numeroase încălcări ale regimului armelor.

Există o legendă conform căreia italianul şi-a fi îngropat victimele în fundaţiile unor construcţii sau chiar sub unele drumuri ce tocmai urmau să fie asfaltate în momentul comiterii crimelor.

„Încă o dată, cooperarea internaţională a fost decisivă în lupta împotriva crimei organizate”, a declarat în 2004 Giuseppe Pisanu, ministrul de interne italian de la acea vreme.

Schiavone şi-a mutat activitatea din Italia în România, Germania, Ungaria şi Polonia, ţări în care a fost urmat de mai mulţi fugari ai puternicului clan Casalesi, mafiotul italian reuşind să scape de mai multe ori din mâinile poliţiştilor aflaţi pe urmele sale. Având sume mari de bani, provenite din activităţile criminale desfăşurate în Italia, Schiavone a reuşit să-şi acopere toate urmele, însă legăturile amoroase cu cele două românce au contribuit la prinderea sa.

Cele două iubite ale mafiotului italian, Luiza Botez şi Cristina Coremanciau, se aflau sub control constant timp de câteva luni de zile, în momentul prinderii sale. Bârlădeanca Luiza Botez îi reprezenta interesele lui Schiavone în Bârlad şi Cluj, ocupându-se cu administrarea terenurilor şi fermelor şefului Camorra.

În acea perioadă, Luiza Botez a luat de mai multe ori trenul pentru a ajunge la Cracovia în Polonia, însă de fiecare dată avea un traseu întortocheat organizat de Schiavone, pentru ca nu cumva să fie urmărită de poliţişti. Românca nu a fost pierdută însă din ochi de oamenii legii, astfel că aceştia au reuşit să dea de ascunzătoare lui Cicciariello, un aparatament de la periferia Cracoviei.

Aceştia au reuşit să-l aresteze pe mafiotul italian în momentul în care a coborât cu Luiza Botez pentru a merge la un supermarket să facă unele cumpărături. Poliţiştii polonezi au comparat amprentele bărbatului arestat cu cele din baza de date ale poliţiei italiene, descoperind că individul este însuşi Francesco Schiavone.

“L-am cunoscut anul trecut, în mai, la Bârlad, prin intermediul unui prieten şi n-am ştiut nici o clipă că este căutat de Poliţie. De fapt, nici n-am ştiut că îl cheamă Francesco Schiavone, nicidecum că este, aşa cum am aflat mai târziu, unul dintre capii Mafiei. El mi-a spus că se numeşte Antonio Diana. Aşa l-am cunoscut şi niciodată nu i-am văzut actele de identitate”, a declarat Luiza Botez, în 2004 pentru publicaţia „Clujeanul”.

După un proces de 10 ani de zile, mafiotul italian a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Procesul, denumit de presă italiană „Procesul Spartacus”, a avut ca şi inculpaţi 36 de membri ai clanului Casalesi acuzaţi de crime şi tot felul de alte infracţiuni. De-a lungul procesului, cinci persoane implicate în acest caz au fost ucişi. Totodată, un judecător şi doi jurnalişti au primit ameninţări cu moartea.

Toţi inculpaţii din dosar au fost găsiţi vinovaţi, doar 16 având şanse să mai fie eliberaţi, restul de 20 primind închisoare pe viaţă. Alături de Schiavone, pedepse pe viaţă au mai primit locotenenţii săi Francesco Bidognetti şi Michele Zagaria. Acesta din urmă a reuşit să fugă din Italia, fiind arestat la data de 7 decembrie 2011.

Capturarea lui Schiavone a stat la baza cărţii „Gomora” scrisă de scriitorul şi jurnalistul italian Roberto Saviano. Cartea acestuia a devenit best – seller internaţional, iar imediat după publicare, Saviano a fost nevoit să se ascundă deoarece a primit zeci de ameninţări cu moartea din partea membrilor clanului Camorra.

Alte ştiri pe această temă:

Vincenzo Cesarano, liderul clanului Camorra prins în România, a fost extrădat în Italia

VIDEO Reportaj „Corriere della Sera“: Camorra napolitană recrutează asasini din rândul minorilor romi din România

Mafia italiană este o „uniune“ mai profitabilă decât cea a Europei

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite