Cum se apără Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în procesul în care Direcţia Silvică Suceava vrea să recupereze peste 16.000 de hectare de pădure de la biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia Silvică Suceava a dat în judecată peste 500 de biserici şi mănăstiri. FOTO Romsilva
Direcţia Silvică Suceava a dat în judecată peste 500 de biserici şi mănăstiri. FOTO Romsilva

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor încearcă să arate că retrocedările de păduri făcute la începutul anilor 2000 au avut ca fundament cartea funciar. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au mai arătat că totul a pornit în urma procesului pierdut în faţa Direcţiei Silvice Suceava prin care s-a cerut retrocedarea a 160.000 de hectare de pădure.

La Judecătoriile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, Direcţia Silvică Suceava a deschis mai multe procese prin care doreşte să anuleze deciziile prin care Comisia Judeţeană pentru Restituirea Proprietăţilor Suceava a oferit unităţilor de cult ortodox din Bucovina o suprafaţă de circa 16.300 de hectare.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a arătat că titlurile de proprietate ce au fost emise în perioada 2003 – 2004 nu au fost contestate la vremea respectivă de nici o autoritate judeţean sau naţională, recunoscându-se astfel actul de retrocedaree.

„Precizăm că Direcţia Silvică Suceava nu a contestat niciodată dreptul de admi­nistrare al cultului ortodox asupra pădurilor din Bucovina aflate în proprietatea Fondului Bisericesc”, au transmis reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Reprezentaţii Bisericii mai arată că retrocedările din Bucovina au avut ca fundament cartea funciară. În plus aceştia au mai spus că în instanţă cei de la Direcţia Silvică Suceava nu au prezentat un titlu valabil pentru imobilele detinute de Biserica Ortodoxă din Bucovina conform Legii de Organizare a Bisericii Ortodoxe Române decretată în anul 1925, şi preluate abuziv de statul communist. Totodată, reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor susţin că Direcţia Silvică Suceava se foloseşte de o decizie a Curţii de Apel Suceava din procesul pierdut de către Biserică deoarece nu a putut achita o expertiză în valoare de circa 7 milioane de euro.

„Nu ne propunem să facem în niciun fel alte referiri cu privire la cuprinsul litigiilor, nedorind a împieta asupra desfăşurării judecăţii. Rămânem încrezători în dreapta judecată a instanţelor”, au concluzionat reprezentanţii Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Cum se încearcă Direcţia Silvică Suceava să recupereze „aurul verde“

Anul trecut, Direcţia Silvică Suceava a deschis 577 de procese la instanţele din judeţul Suceava prin care a cerut ca unităţile de cult ortodox din Bucovina să înapoieze suprafeţele de pădure primite la începutul anilor 2000 din partea statului român. Aceste acţiuni ce vizează revenirea suprafeţelor de pădurea în proprietatea publică au fost depuse la judecătoriile din Suceava, Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului.

Direcţia Silvică Suceava a deschis aceste acţiuni în instanţă în urma procesului dintre Romsilva şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pierdut de către ÎPS Pimen. Acesta dorea restituirea a 167.000 de hectare de pădure, însă Curtea Supremă a dat o decizie definitivă şi irevocabilă prin care a hotărât ca pădurile să rămână în administrarea Romsilva, respectiv Direcţia Silvică Suceava.

Astfel, Direcţia Silvică Suceava a deschis 577 de procese în instanţă, 15 dintre acestea fiind soluţionate, în primă instanţă, la Judecătoria Rădăuţi. Magistraţii au stabilit că pădurile ajunse în posesia bisericilor şi mănăstirilor trebuie să revină în proprietatea Romsilva – Direcţia Silvică Suceava. Celelalte 562 de acţiuni deschise în instanţă urmează să fie şi ele soluţionate în cel mai scurt timp.

La începutul anilor 2000, Guvernul României condus de Adrian Năstase a oferit fiecărei parohii din judeţul Suceava câte 30 de hectare de pădure. Direcţia Silvică (DS) Suceava a pregătit nu mai puţin de 577 de dosare de anulare de titluri de proprietate care au fost înaintate către judecătoriile din Suceava.

Până la soluţionarea acestor litigii, cele 16.800 de hectare de pădure au trecut în administrarea Romsilva şi nu mai sunt gestionate de fondul silvic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Concret, DS Suceava doreşte ca titlurile de proprietate asupra celor 16.800 de hectare de pădure să devină nule şi în plus, să obţină contravaloarea masei lemnoase exploatate în ultimii trei ani de pe respectivele suprafeţe de pădure.

La începutul anului trecut, Direcţia Silvică Suceava a câştigat definitiv un alt proces avut cu Fondul Bisericesc din Bucovina, proces ce s-a desfăşurat pe parcursul a 16 ani de zile. Fondul Bisericesc,reprezentat de ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, dorea să i se retrocedeze nu mai puţin de 167.000 de hectare de pădure.

Alte ştiri pe această temă:

Sute de biserici şi mănăstiri din Suceava au primit din partea statului român câte 30 de hectare de pădure. Cum se încearcă acum recuperarea „aurului verde“

Direcţia Silvică Suceava cere înapoi 17.000 de hectare de pădure de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Reacţia lui ÎPS Pimen la pierderea definitivă a pădurilor din Bucovina: „A fost un proces făcut după calapodul justiţiei din timpul regimului comunist“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite