Bacterie periculoasă descoperită la Spitalul Judeţean Suceava după ce doi bebeluşi au murit imediat după naştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DSP Suceava a descoperit bacteria Pseudomonas spp în 60% dintre probele recoltate săptămâna trecută din secţiile neonatologie şi obstetrică-ginecologie ale Spitalului Judeţean Suceava. Probele au fost prelevate după ce un copil a murit la 29 de ore de la naştere, iar al doilea a murit la şapte zile, după ce starea lui s-a agravat şi a fost transferat la Spitalul de Copii din Iaşi.

Laboratorul de microbiologie a Direcţiei de Sănătate Publică Suceava a recoltat, săptămâna trecută, probe de salubritate din secţiile de neonatologie şi obstetrică-ginecologie ale Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava. Bacteria Pseudomonas spp a fost descoperită în 60% dintre probele recoltate din spital.

Analizele au fost efectuate după ce un copil a murit la 29 de ore de la naştere, iar un altul a murit după şapte zile, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iaşi. Medicii Spitalului Judeţean Suceava au fost informaţi de colegii de la Iaşi că bebeluşul prezenta simptomele unei infecţii nosocomiale, cu o bacterie rezistentă la antibiotice. Abia în acel moment, reprezentanţii Spitalului Suceava au informat telefonic Direcţia de Sănătate Publică despre posibilele infecţii dobândite de bebeluşi în Maternitate.

Brădăţan: „Nu facem speculaţii”

Deşi prezenţa bacteriei a fost confirmată de laboratorul DSP, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava susţine că mai aşteaptă efectuarea unor noi analize.

„Nu putem face prea multe speculaţii. Ceea ce ştim este că în principiu este o variantă de Pseudomonas. Noi nu vrem să ne pronunţăm până când nu vom avea rezultatele oficiale”, a spus Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava.

Reprezentanţii DSP au dispus de urgenţă dezinfectarea celor două secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţe Suceava.

„Am identificat prezenţa unui microb cu potenţial periculos, de aceea am iniţiat împreună cu spitalul măsuri urgente de remediere a acestei situaţii. S-au efectuat multiple dezinfecţii, am îmbunătăţit parte dintre circuitele funcţionale acolo unde am constatat deficienţe. În continuarea anchetei epidemiologice, pe noi ne interesează să depistăm sursa apariţiei acestei bacterii”, a declarat Cătălina Zorescu, director adjunct al DSP Suceava.

Cât de periculoasă este bacteria Pseudomonas?

Dobândită în spital, bacteria Pseudomonas spp este foarte periculoasă pentru că este rezistentă la cele mai multe antibiotice. Doar analizele de laborator vor depista care este sursa infectării. Specialiştii spun că de regulă bacteria se găseşte în cele mai comune locuri, în special în zone umede.

„Pseudomonas este o specie cu potenţial periculos atunci când este găsită în mediul spitalicesc, iar personalul spitalului poate avea un rol în vehicularea acestui microb. Acest microb se dezvoltă foarte bine acolo unde găseşte umezeală: în jurul chiuvetelor, la băi, în lavetele păstrate. Are o capacitate extraordinară de dezvoltare chiar şi în medii considerate neprielnice, cum ar fi dezinfectanţi, alcool sau chiar şi apă distilată”, a mai spus Cătălina Zorescu.

Probele prelevate au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili cu exactitate care este tulpina care a provocat probleme la maternitatea Spitalului Judeţean Suceava.

Alte ştiri din Suceava:

Poveste emoţionantă din Bucovina: impresionaţi de drama unui bărbat căruia i-a ars casa complet, pompierii au s-au apucat să îi ridice o locuinţă nouă

Ce a ascuns dublul asasinat de la Siret, în care soţia şi fiica unui valutist au fost împuşcate în cap de un ucrainean

Biserica din Broşteni unde a învăţat Creangă. Istoria bogată a lăcaşului de cult pomenit în „Amintiri din copilărie“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite