Aparate speciale de măsurat alcoolemia, ţinute la sertar de poliţişti, deoarece nu au cadrul legal pentru a le folosi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii români au fost dotaţi în urmă cu câţiva ani cu etilometre, nişte instrumente ce pot fi folosite pentru a măsura alcoolemia cu exactitate, fără a mai fi nevoie ca şoferii să fie transportaţi la spital pentru a le fi recoltate probe biologice de sânge. Totuşi, poliţiştii nu le pot utiliza, deoarece nu au cadrul legal.

În urmă cu patru ani, poliţiştii români au fost dotaţi cu etilometre, nişte aparate cu care se poate măsura alcoolemia, fără să mai fie nevoie de recoltare de probe biologice de sânge. De atunci şi până în prezent, aceste etilometre stau închise prin dulapurile inspectoratelor de poliţie, deoarece legislaţia nu le permite poliţiştilor să le folosească.

Etilometru este foarte asemănător etilotestului, însă precizia cu care primul măsoară alcoolemia este mult mai mare. Astfel, recoltarea de probe biologice de sânge nu ar mai fi necesară şi s-ar putea face economii destul de consistente dacă aceste etilometre ar putea fi utilizate de poliţiştii rutieri.

„Nu pot fi folosite deoarece legislaţia nu ne permite. Avem două astfel de aparate. Aşteptăm să se modifice legislaţia. În contextul actual, infracţiunea subzistă doar prin recoltare de probe biologice”, a declarat şeful Serviciului Rutier Suceava, inspectorul principal de poliţie Gabriel Apopei.

Etilometru este folosit în ţările dezvoltate din Europa precum şi în Statele Unite ale Americii. Poliţiştii români au avut o propunere ca legea să fie schimbată, însă iniţiativa lor a fost respinsă. Practic, dacă etilometrul ar fi utilizat, şoferii nemulţumiţi trebuie să meargă singuri la spital pentru a le fi recoltate probe biologice de sânge ca să poată contesta în instanţă rezultatul etilometrului.

„Etilometrul ar permite ca infractorul sau contravenientul să nu mai fie dus la o unitate medicală pentru recoltarea probelor de sânge, având valoare în instanţă de a proba alcoolemia respectivului conducător auto. Legislaţia penală română prevede probarea alcoolemiei doar prin probele biologice de sânge”, a precizat şi purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu.

Pe site-urile de profil, preţul unui etilometru se ridică la suma de aproximativ 10.000 de lei. Descrierea unui astfel de produs este următoarea: „Aparatul alcooltest este portabil, compact şi robust, proiectat special pentru măsurători profesionale. Poate fi folosit cu uşurinţă atât la sediul instituţiilor şi companiilor, cât şi pe teren – în trafic, pe şantiere, în fabrici – graţie accesoriilor de încărcare la 220 V şi auto. Este ideal pentru a fi utilizat de poliţie, instituţii, companii pentru a preveni accidentele rutiere şi de muncă şi a preîntâmpina scăderea productivităţii cauzate de consumul de alcool”.

În urmă cu o săptămână, jurnaliştii „Adevărul“ au făcut o solicitare la Inspectoratul General al Poliţiei Române, pentru a afla câte etilometre sunt în total în ţară, cât au costat şi când vor fi folosite, dar nu au primit deocamdată niciun răspuns.

Alte ştiri pe această temă:

126 de şoferi care transportă persoane, testaţi cu etilotestul. Poliţiştii au aplicat zeci de amenzi pentru încălcarea legii

Cum sunt vânaţi beţivii din CFR. Angajaţi testaţi cu etilotestul şi duşi la spital dacă miros a alcool. „E ca la Poliţie“

Top 4 cele mai tâmpite scuze ale şoferilor prinşi băuţi la volan. Cele mai frecvente explicaţii: folosirea apei de gură şi consumul ciocolatei cu rom

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite