Anacharsis, filozoful născut în Dobrogea, considerat de greci unul dintre cei mai înţelepţi oameni ai vremii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filozoful Anacharsis. FOTO www.britannica.com
Filozoful Anacharsis. FOTO www.britannica.com

Anarcharsis s-a născut în Dobrogea, unde a avut o influenţă destul de importantă asupra triburilor gete din zonă. El părăseşte Dobrogea şi se mută în Atena, unde devine apreciat foarte rapid, devenind primul străin ce a primit privilegiile de cetăţenie ateniană.

Anacharsis (590 – 550 î.Hr.) a fost un filozof născut în Dobrogea, ce a devenit unul dintre cei mai mai înţelepţi oameni a perioadei respective. Chiar dacă despre el nu se prea vorbeşte prin cărţile de istorie, Anacharsis a fost o persoană extrem de respectată în Grecia Antică.

„Lângă Pontul Euxin, către care şi-a îndreptat Darius expediţia sa, locuiesc în afară de sciţi, cele mai înapoiate neamuri din câte există în vreo ţară. Căci din toate neamurile de dincoace de Pont nu putem aminti pe nici unul care să fi dat dovadă de înţelepciune şi nu cunoaştem nici un învăţat, cu excepţia neamului scit a lui Anacharsis. Neamul scit, între toate neamurile pe care le cunoaştem, a descoperit, cu nespusă cuminţenie, cel mai însemnat lucru pentru viaţa bine orânduită a oamenilor”, a scris istoricul grec Herodot.

Anacharsis provenea dintr-o familie importantă din Dobrogea. Având o inteligenţă extrem de dezvoltată, acesta a reuşit să aibă o influenţă mare asupra triburilor gete din zonă, ajutând la creşterea traiului de viaţă a oamenilor ce populau sud estul actualului teritoriu al Românii. Dorind să evolueze şi să acumuleze cât mai multe cunoştinţe, în anul 589 î.Hr., Anacharsis a plecat în Atena la înţeleptul grec Solon.

„Anacharsis: - Am călătorit până aici de departe pentru a te face prietenul meu.

Solon: - Este mai bine să-ţi faci prieteni acasă.

Anacharsis: - Atunci este necesar pentrutine, să fii acasă, pentru a te face prieten cu mine”, a arătat scriitorul atenian Hermippus cum s-a derulat prima discuţie dintre Anacharsis şi Solon, încheiată cu o prietenie de durată.

Anarcharsis a devenit unul dintre apropiaţii lui Solon, contribuind la întocmirea legilor din Atena. Filozoful originar din Dobrogea a devenit primul străin ce a primit privilegiile de cetăţenie ateniană, fiind considerată de mai mulţi istorici drept unul dintre cei şapte înţelepţi ai Greciei.

„Salutări de la Anacharsis lui Hanno: îmbrăcămintea mea este o manta scitică, pantofii mei sunt tălpile picioarelor, patul meu este pământul, mâncarea mea este doar condimentată de foame şi nu am mâncat nimic, decât lapte şi brânză şi carne. Vino să mă vizitezi şi mă vei găsi în pace. Vrei să-mi dai ceva, mai bine dă-l concetăţenilor tăi sau zeilor nemuritori”, consemna şi filozoful Marcus Tulius Cicero.

Anacharsis a dus o viaţă cumpătată, iar după circa 30 de ani petrecuţi în Atena, el decide să se întoarcă în Dobrogea. Cum filozoful continua să aibă aceleaşi obiceiuri ca şi pe tărâmul grecesc, regele Saulios a luat decizia de a-l ucide. O altă ipoteză este aceea că Anacharsis ar fi fost asasinat chiar de către fratele său Caduides.

Alte ştiri pe această temă:  

Cum s-a însurat Mircea Eliade de teamă. Marele scriitor, istoric şi filosof şi-a cerut iubita de nevastă pentru o împiedica să se sinucidă

Ce este, de fapt, sufletul omului şi cât cântăreşte - teoriile oamenilor de ştiinţă şi învăţătura creştină despre suflet

VIDEO Seri de filozofie şi literatură antică, pe recital de pian într-un proiect cultural organizat în premieră

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite