Război pentru statuia penibilă a lui Mihai Viteazul de la Slobozia. Sculptorul îşi cere cu vehemenţă banii pe „capodoperă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani de la montarea în Piaţa Unirii din Slobozia a statuii lui Mihai Viteazul, scandalurile publice iscate de sculptură continuă. Vasile Aionesei, realizatorul lucrării, a reclamat în instanţă că n-a fost plătit de Primăria Slobozia, instituţie care a comandat sculptura. În replică, autorităţile invocă faptul că statuia este prea urâtă pentru a fi plătită.

În decembrie 2014, autorităţile locale din Slobozia dezveleau, în Piaţa Unirii din oraş, statuia lui Mihai Viteazul. Înaltă de 7 metri, cu tot cu soclu, opera îl întruchipează pe voievodul Ţării Româneşti într-un mod total diferit faţă de imaginea sa din manualele de istorie. Mihai Viteazul de la Slobozia seamănă mai degrabă cu Moş Crăciun, decât cu bravul domnitor.

Aspectul hidos al lucrării a atras numeroase comentarii, o ţară întreagă criticând sculptura realizată de graficianul slobozean Vasile Aionesei. În mediul virtual, dar şi la televiziunile centrale statuia a fost ironizată vreme îndelungată. Oamenii din oraş comentează şi acum despre urâţenia monumentului.

„De câte ori trec pe aici mă izbucnesc în râs, la cât de urâtă este această statuie. Chiar seamănă cu Moş Crăciun” susţine Mihaela Ion (35 de ani), vânzătoare la un magazin din apropierea Pieţei Unirii, locul unde sculptura este amplasată.

Război în instanţă

Controversele legate de hidoasa statuie nu mai contenesc. Mai nou, ea este motiv de reclamaţii între artistul care a realizat-o şi autorităţile locale, în speţă Primăria Slobozia. Artistul susţine, printr-o cerere de chemare în judecată faptul că, deşi a realizat scuptura, nu a primit niciun leu pentru efortul pe care l-a depus. Potrivit documentelor cu care a învestit Tribunalul Ialomiţa el are de primit 116.000 de lei, banii pe care, în 2014, Primăria Slobozia i-a promis că-i va oferi în schimbul realizării lucrării.

Ca probă, artistul a folosit şi factura pe care a înaintat-o Primăriei Slobozia şi care se regăseşte anexată la dosarul deschis în cauză, înregistrat pe rolul Tribunalului Ialomiţa.

În replică la acuzaţiile aduse, Primăria Slobozia a trimis o întâmpinare în care precizează motivele pentru care nu a efectuat platat lucrării. Administraţia locală susţine faptul că artistul a întârziat în privinţa realizării obiectivului şi, mai mult, cristică aspectul hidos al lucrării. „Statuia seamănă mai degrabă cu Moş Crăciun, nu cu Mihai Viteazul”, se arată în actele depuse la instanţă de către autorităţile din Slobozia.

Sculptura a rămas la locul ei

Deşi Primăria Slobozia însăşi critică aspectul statuii, reprezentanţii instituţiei nu au făcut niciun demers pentru a o da jos de pe soclul din Piaţa Unirii. Monumentul este neclintit. Mai mult, el a fost avizat de Comisia Naţională de Evaluare a Monumentelor de For Public din cadrul Ministerului Culturii, în privinţa amplasării.

Citiţi şi:

VIDEO Mihai Viteazul cel Bondoc. O statuie ridicolă dezvelită de 1 Decembrie la Slobozia

FOTO Cum arată cea mai nouă statuie a lui Mihai Viteazul din Slobozia. Monumentul va fi inaugurat de 1 decembrie

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite