Plimbările prin parc şi socializarea, principalele remedii împotriva asteniei de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sa

În zilele de toamnă, foarte multe persoane se simt deprimate sau au tulburări de somn. Efectele asteniei de toamnă pot reprezenta o explicaţie pentru aceste stări. Medicii ne învaţă cum putem preveni şi ameliora efectele acestui anotimp asupra organismului nostru.

Atât temperaturile de afară, cât şi calendaristic toamna şi-a intrat oficial în drepturi. Şi odată cu venirea sa, anotimpul aduce şi o serie de modificări asupra stării noastre generale.  Principalul efect pe care anotimpul recoltelor îl are asupra organismului este astenia.

Adică acea stare în care ne simţim deprimaţi, trişti, lipsiţi de poftă de viaţă şi cu probleme de somn. Mai mult, astenia de toamnă poate provoca stări de anxietate sau creşterea excesivă a poftei de mâncare. În plan social, astenia de toamnă ar putea să reducă şi dorinţa de a intra în contact cu alte persoane.Medicii susţin că aceste schimbări reprezintă o reacţie a corpului, în neconcordanţă cu vremea de afară. 

„Stările pe care le declanşează astenia, în general, sunt mai de grabă de ordin psihologic decât fizic. Vorbim despre o stare permanentă de angoasă, similară cu depresia. Un diagnostic clar în ceea ce priveşte astenia de toamnă nu există, însă ea poate fi prevăzută dacă simptomele se repetă timp de trei sezoane consecutive” ne explică medicul Mihai Lungu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Ialomiţa. 

Tratamentul astenicilor 

În privinţa tratamentului şi prevenţiei asteniei de toamnă, specialiştii recomandă foarte mult expunerea la lumină şi aer curat. Astfel, plimbările prin parc sunt excelente atunci când simţim faptul că suntem cuprinşi de o stare de tristeţe. De asemenea, pentru ca astenia să nu se manifeste prin excese alimentare, specialiştii recomandă dietele echilibrate, din care să nu lipsească aportul de vitamine şi minerale. Ca şi în alte cazuri, consumul ridicat de fructe şi legume, se dovedeşte a fi un tratament excelent. 

„În principiu, prevenirea efectelor asteniei o putem face noi înşine, având un ritm de viaţă echilibrat controlat prin alimentaţie şi prin ieşirile la aer curat. De asemenea, este important să menţinem o legătură socială strânsă cu toate persoanele dragi” mai spune medicul Mihai Lungu. 

Dacă tratamentele alternative nu au rezultate, specialiştii sunt de părere că terapia comportamentală este foarte eficientă în privinţa reducerii efectelor asteniei de toamnă. 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite