Cum au fost ţepuiţi 33 de români din Ialomiţa, plecaţi „cu acte în regulă” la muncă în Spania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dorinţa unor ialomiţeni de a lucra în străinătate s-a transformat într-un coşmar.  33 de persoane  au fost traficate pe piaţa muncii din Spania. Deşi angajatorii le-au promis condiţii de muncă decente, oamenii au fost nevoiţi să doarmă în grajduri şi să facă foamea. Vinovaţi de dramele ialomiţenilor sunt doi bărbaţi din judeţul Timişi, care lucrau în străinătate ilegal. Pentru fapta lor au fost trimişi în judecată.

Spania, ţara escrocilor

Cazul celor 33 de ialomiţeni traficaţi pe piaţa muncii din Spania a fost cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism-Biroul Teritorial Slobozia, în colaborare cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului pentru Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa.

Ancheta s-a desfăşurat în primele luni ale anului 2012. Persoanele au fost plasate pe piaţa muncii din străinătate de către o firmă specializată în recrutarea şi plasarea forţei de muncă în spaţiul comunitar, cu sediul social din oraşul Amara.

Este vorba despre societatea SC Muncă Europeană SRL, administrată de Mihaela Căpuşeanu. Din declaraţiile pe care administratorul firmei de recrutare le-a dat în faţa organelor de anchetă reiese faptul că a fost, la rându-i, păcălit de falşii angajatori din Spania.

Iniţial, cei 33 de ialomiţeni ar fi trebuit să plece la muncă în Germania, însă „pe drum am primit prin telefon o ofertă de forţă de muncă în agricultură în Spania. (...) Oferta de muncă viza 120 de persoane din România pentru cules de fructe şi legume. Oferta a fost făcută de firma GROUPO GT SERVICIOS„ le-a declarat Mihaela Căpuşeanu procurorilor DIICOT din Slobozia. Astfel, cu consimţământul muncitorilor, autocarul care urma să-i ducă la muncă în Germania şi-a continuat drumul către Spania.

Coşmarul de peste hotare

Potrivit ofertei de muncă, ialomiţenii ar fi trebuit să primească din partea angajatorilor 4 euro pe oră, lucrând între 8 şi 12 ore pe zi. De asemenea, ar fi trebuit să locuiască în apartamente curate şi bine întreţinute.

În rechizitoriul administrat în cauză, procurorii au mai reţinut şi faptul că „oamenii trebuiau să aibă la îndemână suma de 250 de euro. 100 de euro reprezenta plata cazării pentru o lună, 100 de euro reprezenta plata documentelor pentru drept la muncă în ţara respectivă, iar 50 de euro pentru mâncare„ .

În realitate, lucrurile au stat cu totul invers. Oamenii şi-au dat seama că au fost înşelaţi abia în momentul în care au ajuns în localitatea Seuca, un sat aflat în apropiere de Valencia-Spania.

La început, oamenii au fost conduşi într-un imobil cu 3 etaje, „care semăna perfect cu cel pe care l-am văzut în poze, din câte mi-au zis oamenii” le-a declarat Mihaela Căpuşanu procurorilor DIICOT.

Apoi, falşii angajatori spanioli, în persoana timişenilor Gheorghe Ţibuleac şi Daniel Pleşu, au venit şi le-au luat oamenilor cei 250 de euro.

În total, au reuşit să strîngă de la cei 33 de ialomiţeni aproximativ 10000 de euro. După câteva zile, timp în care n-au lucrat deloc, muncitorii au fost conduşi într-o altă locaţie: un fel de grajd, fără baie şi bucătărie, pe podeaua căruia erau înşirate cîteva saltele.

 În interiorul respectivei locaţii, ialomiţenii au întâlnit alţi 8 cetăţeni români, care se aflau într-o situaţie deplorabilă. „Am ajuns într-un grajd cu saltele pe jos. (...) Acolo mai erau alţi români care ne-au spus să facem tot posibilul să plecăm. N-aveam unde, n-aveam cu ce. ”  a declarat, în faţa anchetatorilor de la Slobozia, Stancu Anghel Scarlat, unul dintre ialomiţenii traficaţi pe piaţa muncii din Spania.

Înşelaţi de doi căpşunari

În urma anchetei demarată de procurorii şi poliţiştii din Slobozia, aceştia au stabilit faptul că timişenii care i-au înşelat pe muncitorii ialomiţeni erau, la rândul lor, muncitori în Spania.

Aceştia veniseră însoţiţi de nevestele lor şi lucrau cu ora la cules de căpşuni şi portocale. „Învinuiţii erau plecaţi de 7 luni în Spania şi lucrau fără forme legale” se arată în acelaşi rechizitoriu.

Cercetările în acest dosar s-au finalizat recent, când procurorii DIICOT Slobozia şi ofiţerii SCCO Ialomiţa i-au trimis în judecată pe Gheorghe Ţibuleac şi Daniel Pleşu, sub acuzaţia de „trafic de persoane”. În documentul trimis instanţei, anchetatorii au apreciat că „au exploatat persoanele prin executarea unor munci cu încălcarea normelor privind condiţiile de muncă şi salarizare”.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite