Farmaciile din oraş, deschise doar ziua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Farmaciştii din Slobozia refuză să asigure permanenţa, justificând că duc lipsă de bani şi de personal. Ultima farmacie cu program non-stop şi-a modificat orarul în luna decembrie a anului trecut. Cei mai afectaţi sunt pacienţii care nu-şi pot cumpăra medicamentele când au nevoie.

Farmaciile au de recuperat de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) peste 180 de milioane de lei. De asemenea, unele unităţi duc lipsă de personal. Din aceste motive farmaciştii  au fost nevoiţi să renunţe după o jumătate de an la asigurarea serviciului de permanenţă. Ultima zi cu program non-stop a fost 31 decembrie 2009.

Farmaciştii, revoltaţi!
Deşi problema permanenţei a fost adusă în discuţie după elaborarea normelor metodologice pe anul în curs, Colegiul Farmaciştilor a refuzat propunerea Casei de Sănătate. „Din cauza personalului redus, nu putem face faţă programului. În fiecare farmacie, trebuie să fie cel puţin şapte oameni. La noi, sunt doar 2-3. Oricum, urgenţele pentru care oamenii ne solicită la miezul nopţii nu au justificare. Mai mult decât atât, nu ne păzeşte nimeni. Au fost cazuri când farmacistele au fost agresate de clienţi, e drept, mai mult verbal, dar s-a întâmplat“, susţine Diana Alexandru, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor Ialomiţa.

Farmaciştii spun că în timpul nopţii oamenii solicită dermocosmetice sau medicamente care se dau fără prescripţie medicală, aşa că programul permanent nu este justificat.

„Nu avem bani!“

Cea mai mare nemulţumire a farmaciştilor o reprezintă datoriile pe care trebuie să le recupereze de la Casa de Asigurări. „Cine îi decontează?! Când?!“, se întreabă retoric Diana Alexandru. Farmaciştii spun că nu mai pot face angajări. „Cu ce să mai angajăm oameni, dacă nu avem bani?! Plus de asta, trebuie să le dăm şi zile libere angajaţilor pe care îi avem. Ne obligă Codul Muncii să facem asta. Pacienţii care au probleme să meargă la camera de gardă a spitalelor“, spune şi Doina Troacă, o farmacistă în vârstă de 60 de ani.

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări Ialomiţa spune că farmaciştii au notificat instituţia că nu îşi mai pot permite să plătească salarii mărite pentru serviciul de permanenţă. „Ei invocă faptul că încasările pe timp de noapte sunt insignifiante şi se referă, de regulă, la cosmetice şi la medicamente ce nu au adresabilitate către boli cronice sau alte afecţiuni acute“, a declarat Mihai Geantă, preşedintele CJAS Ialomiţa.

Pacienţii, afectaţi
Refuzul farmaciilor de a asigura, prin rotaţie, un program non-stop stârneşte frustrări şi nemulţumiri în rândul oamenilor.„Eu chiar am avut de tras din cauza faptului că nu sunt farmacii non-stop în Slobozia. Tatăl meu are sondă urinară şi am avut, la un moment dat, nevoie. Era aproape de miezul nopţii, nu am găsit deschis la nicio farmacie din oraş. A stat în suferinţă până a doua zi“, spune Constanţa, o femeie în vârstă de 47 de ani.

„Este o problemă mare. Eu am copil mic şi se întâmplă să mai facă febră şi trebuie să-i luam medicamente. Acum, că nu mai sunt farmacii non-stop, ne ducem la vecini să cerem pastile. Un Nurofen, un Paracetamol, ce au şi ei prin casă. Dacă nu au nici ei, apelăm la leacuri băbeşti “, spune şi Lilian Ciobanu (33 deani).

În replică, farmaciştii susţin că oamenii ar trebui disciplinaţi şi educaţi să îşi cumpere medicamente din timp, pentru a evita astfel de situaţii.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite