Construcţia inventată în România care salvează vieţi şi e folosită în agricultură. Care este secretul geodomului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Grecu, fost profesor de matematică la Miercurea Ciuc, alături de o echipă de cercetători, a realizat o invenţie inedită, având ca principiu de funcţionare figura geometrică denumită geodom. Ea poate fi folosită ca loc pentru salvarea de vieţi, creşterea plantelor sau relaxare.

După 17 ani petrecuţi la catedră în calitate de profesor de matematică, harghiteanul Vasile Grecu (55 de ani) s-a decis să transforme cunoştinţele pe care le preda elevilor în afacere. Aşa a luat naştere invenţia sa, care are la bază principiul geodomului (n.red. este un poliedru care se apropie de forma semisferei), reuşind să realizeze o construcţie uşor de folosit şi cu multiple utilizări. 

„Geodomul este un concept folosit din cele mai vechi timpuri în construcţii. Reprezintă cel mai generos volum aşezat pe o suprafaţa determinată, curenţii de aer ce se formează în interior oferindu-i o eficienţă energetică net superioară construcţiilor clasice. Noutăţile aduse de noi în acest domeniu sunt legate de modularitate, modul de îmbinare şi asamblare al elementelor triunghiulare sau trapezoidale care îl compun, sistemele de prindere dintre module.” explică Vasile Grecu. 

image

O invenţie, multiple utilizări

Fostul profesor de matematică din Harghita a reuşit să realizeze invenţia alături un grup de cercetători în baza unui proiect cu finanţare europeană, ce a vizat amenajarea de adăposturi eco-modulare. Astfel, a luat naştere geodomul modular o invenţie benefică care poate fi utilizată în diferite moduri.

image
image

„Este vorba de un produs universal (structura de bază) care poate fi dotată cu accesoriile ce o transformă reversibil în umbrar, foişor de grădină sau seră. Mai explicit, daca achiziţionaţi o structură de bază o puteţi transforma în sezonul rece în seră iar când vin căldurile în umbrar. Se schimbă doar materialul de acoperire. Am ajuns la această variantă din dorinţa de a reduce costurile utilizatorilor.” explică Vasile Grecu. 

image
image

De asemenea, trebuie precizate şi avantajele acestei invenţii printre cele mai importante fiind rezistenţa sportivă la factorii externi precum temperaturile extreme sau cutremure. Mai mult, ea poate fi asamblată direct de către cei care o achiziţionează. „Prezintă multiple avantaje în raport cu o construcţie clasică rectangulară: este mult mai rezistent la factori externi, precum încărcările cu zăpadă, vântul puternic sau cutremurele” mai spune Victor Grecu. 

Certificate de UE 

În momentul de faţă, geodomul modular creat în secuime este la mare căutare în ţările din Uniunea Europeană, francezii fiind printre cei mai mari cumpărători. Mai mult decât atât, invenţia se bucură şi de o certificare de calitate sub marca Uniunii Europene.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite