Andropauza, subiect tabu pentru bărbaţi. Psiholog: „Fiecare trebuie să înţeleagă că schimbările fiziologice sunt naturale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: Shutterstock.com

Pentru majoritatea reprezentanţilor sexului puternic andropauza se dovedeşte a fi un subiect tabu. Efectele fiziologice produse de această etapă a vieţii au implicaţii care se resimt şi în plan psihologic. Mulţi dintre bărbaţii afectaţi de andropauză devin depresivi sau iritaţi. Tocmai de aceea terapeuţii le recomandă  tuturor să înţeleagă şi să accepte ideea că aceste schimbări sunt naturale.

Din punct de vedere fiziologic, andropauza reprezintă scăderea nivelului din sânge a testosteronului, hormonul responsabil pentru activitatea sexuală a bărbaţilor. Studiile au arătat faptul că deşii unii specialişti o consideră o afecţiune, în realitate ea este o etapă naturală care produce schimbări la nivelul organismului, odată cu înaintarea în vârstă a bărbaţilor. Practic, pentru reprezentanţii sexului puternic,  andropauza reprezintă primul semnal al îmbătrânirii. 

Specialiştii consideră faptul că perioada andropauzei este specifică bărbaţilor ajunşi la vârste înaintate şi cuprinse fie între 50 şi 70 de ani, fie între 60 şi 70 de ani.  Principalul efect din punct de vedere fiziologic al andropauzei asupra organismului bărbaţilor îl reprezintă scăderea activităţii sexuale. Alături de acest efect mai apar şi altele precum astenia, obezitatea, oboseala tot mai frecventă sau unele dereglări ale ritmului cardiac. 

Un subiect tabu 

Dincolo de schimbările fiziologice, andropauza aduce odată cu ea şi o serie de schimbări în plan psihologic. Terapeuţii sunt de părere cu privire la faptul că foarte puţini dintre bărbaţi sunt capabili să recunoască şi să accepte ideea că organismul lor se pregăteşte să îmbătrânească. Tocmai de aceea, pentru foarte mulţi dintre ei începutul acestei etape a vieţii este un subiect tabu. 

„Motivul pentru care bărbaţii nu vorbesc despre andropauză sau nu vor să o conştientizeze este generat de ideea neputinţei pe care o aduce intrarea în această etapă a vieţii. Este foarte delicat pentru un bărbat să înţeleagă faptul că nu va mai putea avea aceeaşi activitate sexuală pe care a avut-o în trecut” explică psihologul Nicoleta Staicu. 

Tocmai de aceea, în foarte multe cazuri, bărbaţii afectaţi de andropauză dezvoltă o serie de afecţiuni cu impact asupra psihicului precum depresii sau frustrări. Principalul aspect pe care trebuie să-l ia în calcul este conştientizarea faptului că schimbările produse în organism sunt naturale, la fel ca şi îmbătrânirea. Mai mult, pentru a depăşi mai uşor această trecere către noua etapă a vieţii bărbaţii trebuie să se implice în alte activităţi.

„Este foarte important ca bărbaţii să-şi dedice timpul unor activităţi de care să se bucure, pentru a înţelege mai bine instalarea noii etape a vieţii. Ei trebuie să ceară sprijin moral familiei sau, de ce nu, să intre în programe de consiliere psihologică şi terapie” mai spune psihologul Nicoleta Staicu.  

Citiţi şi:

Cât de adevărat este că sperma îşi schimbă gustul şi calitatea din cauza fumatului, alcoolului sau în funcţie de alimentaţie

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite