Mărirea şi decăderea milionarilor din Bărăgan
0Iulian Oprea, fostul şef al restaurantului „Privighetoarea“ din Slobozia, unul din simbolurile oraşului în ultimii ani ai comunismului, şi Ilie Alexandru, denumit J.R. din Bărăgan, creatorul imperiului Hermes aflat la intrare în oraş, au fost oamenii care au făcut istorie şi au schimbat destine. Cu toate acestea au murit ca nişte oameni simpli şi necunoscuţi.
Chiar dacă a reuşit să îşi construiască o avere însemnată şi să fie trecut în catastiful celor mai bogaţi oameni ai României post-revoluţionare, Iulian Oprea, vestitul cârciumar din Bărăgan, omul care se prezenta de fiecare dată în faţa tuturor drept „Nea’ Iulică“ a avut o viaţă desprinsă din romane.
Născut în comuna Hardali din Cadrilater, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, avea să fie deportat în Medgidia împreună cu părinţii şi cei şapte fraţi ai săi. Ajuns în pe meleaguri dobrogene a înfruntat foametea, sărăcia şi disperarea de după război.
Iulian Oprea a devenit cunoscut abia la începutul anilor ’70, când a ajuns la Slobozia. După ce a absolvit câteva cursuri în industria alimentară, el a fost repartizat la ca şef al banalului popas de provincie „Privighetoarea“, aflat la marginea oraşului, pe drumul vechi spre mare. Curând, restaurantul unde „Nea’ Iulică“ era şef avea să ajungă cel mai renumit din ţară.
Mâncarea gustoasă, băuturile fine, servirea ireproşabilă, lăutarii vestiţi care făceau ca petrecerile să ţină până la miezul nopţii, atrăgeau ca un magnet pe toţi cei care treceau prin Slobozia.
El a reuşit să transfrome popasul „Privighetoarea“ într-un adevărat centru comercial. Aici era singurul loc din Bărăganul comunist unde se putea găsi caşcaval, mezeluri, ţigări, banane, portocale sau renumitul suc pepsi cola.
Imperiul lui J.R. de Bărăgan
Fostul miliardar al Bărăganului, Ilie Alexandru, a avut o viaţă ca în filme pe măsura renumelui său: J. R. Ewing de România. Incredibil sau nu, afarceristul avea în buzunar doar 80 de dolari în momentul în care a început să construiască imperiul Hermes. Ilie Alexandru şi-a construit imperiul, făcând bişniţă cu produse aduse din Turcia.
Parcul de Vacanţă Hermes a fost vizitat de numeroase personalităţi. Printre oamenii cu stare care s-au perindat pe la porţile imperiului construit de Ilie Alexandru a fost şi fiul preşedintelui american George Bush, Neil Bush. Vizita a avut loc în primăvara anului 1994.