22 de localităţi ialomiţene au scăpat de pestă. Localnicii pot cumpăra şi creşte animale, ce condiţii se impun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Restricţiile de pestă porcină încep să se ridice în mai multe localităţi din judeţul Ialomiţa. Locuitorii pot cumpăra şi creşte porci, însă acestea trebuie să provină din zone care să nu fi fost afectate de virusul ucigaş.

Conform autorităţilor sanitar-veterinare acestea trebuie să fie identificate (crotaliate) şi însoţite de documente eliberate de medicul veterinar de liberă practică din localitatea de provenienţă. 22 de localităţi nu mai sunt supuse restricţiilor. Este vorba despre Dridu, Dridu Snagov, Patru Fraţi, Răduleşti, Maia, Adâncata, Jilavele, Slătioarele, Bărbuleşti, Coşereni, Sinteşti, Moldoveni, Borăneşti, Moviliţa, Biţina Pământeni, Biţina Ungureni, Fierbinţi Târg, Fierbinţii de Jos, Fierbinţii de Sus, Grecii de Jos, Andrăşeşti şi Orboieşti.

„În urma examinărilor clinice nu au fost depistate animale care să prezinte semne clinice atribuibile pestei porcine africane. Au fost prelevate probe de sânge pentru detecţia anticorpilor anti-virus pestă porcină africană de la toate porcinele existente pe raza localităţilor Patru Fraţi (191 animale), Dridu şi Dridu Snagov (131 animale), iar conform conform buletinelor de analize, eliberate de L.S.V.S.A. Prahova, toate rezultatele obţinute au fost negative”, a precizat directorul DSVSA Ialomiţa, dr. Mihai Puia.

Astfel toate exploataţiile de pe raza acestor localităţi nu mai sunt supuse restricţiilor de mişcare a animalelor, cu excepţia fermei din Dridu care a fost afectată de pestă porcină african. Aici, reprezentanţii societăţii vor respecta mai multe reguli în vederea repopulării complete. „Achiziţionarea de purcei santinelă se va face din exploataţii care nu au fost afectate de boală doar după notificarea în prealabilă a D.S.V.S.A. Ialomiţa, care va dispune verificarea serologică a animalelor selectate. Purceii vor fi menţinuţi în exploataţia afectată timp de minimum 45 de zile, după care vor fi supuşi testării serologice. În cazul obţinerii rezultatelor favorabile exploataţia afectată, din localitatea Dridu, va putea fi repopulată complet, fără a mai fi supusă niciunei restricţii”, a anunţat DSVSA Ialomiţa.

Conform ANSVSA, până pe 14 decembrie, în judeţul Ialomiţa fuseseră înregistrate 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 35 de cazuri la mistreţi Aici au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite