VIDEO Bacalaureat 2019. Ce spun elevii  şi profesorii despre subiectele de la Limba Română. Elev: „Unde mergem mai departe? Să vedem dacă luăm BAC-ul...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima probă scrisă i-a pus pe gânduri pe candidaţi FOTO: Alina Mitran
Prima probă scrisă i-a pus pe gânduri pe candidaţi FOTO: Alina Mitran

Absolvenţii de liceu înscrişi să susţină Bacalaureatul  au avut de trecut luni, 1 iulie, prima probă. Deşi subiectele au fost accesibile, spun profesorii, candidaţii au ieşit destul de gânditori din sala de examen.

Subiectele pe care le-au avut de rezolvat candidaţii de la Bacalaureat în acest an, la prima probă scrisă, cea la Limba şi Literatura Română, au fost accesibile, spun profesorii. Pe alocuri şi elevii le-au împărtăşit părerea, la ieşirea din sală, deşi îşi dau seama, cei mai mulţi, că sunt departe de nota maximă.

Unul dintre subiecte ar fi fost chiar propus spre rezolvare şi la una dintre simulările din acest an, iar acest lucru nu prea i-a ajutat pe cei mai mulţi, din contră. „L-am avut şi la una dintre simulări, nu l-am mai repetat, normal, m-am gândit că nu ni-l mai dau, aşa că... Vom vedea. N-a fost greu, dar...“, a declarat o absolventă care susţine examenul în centrul de la Liceul Economic „P.S. Aurelian“ Slatina, în timp ce în preajma ei un alt coleg pare chiar mirat: „Da, serios, chiar l-am avut la simulare?“.
Alţi candidaţi spun că se aşteptau la altfel de subiecte. „Noi ne aşteptam la Caragiale, „O scrisoare pierdută“, dar... “, au spus alţi candidaţi.

„Subiectele au fost accesibile, mail ales la subiectul al III-lea, unde trebuia pregătit un eseu, la Real - din Bacovia sau Blaga şi la Uman - Arghezi sau Barbu. Nu cred că le-a pus dificultate acest subiect III, probabil că dificultatea a fost la eseul argumentativ, la punctul b) de la subiectul I, unde trebuia să realizeze un eseu argumentativ în care să spună cât de importantă este pregătirea prealabilă în vederea susţinerii unui discurs. Bineînţeles că primul argument - trebuia lucrat textul, trebuia lucrat pe text, dar al doilea argument poate să pună probleme, pentru că nu toţi citesc oratorie şi nu toţi sunt obişnuiţi cu aceste tipuri de discursuri ale oamenilor de artă, ale criticilor de artă, ale criticilor literari, e mai greu aici. Subiectul I, cu cele cinci întrebări a câte 4 puncte, destul de lejer, iar perspectiva narativă de la subiectul al II-lea este uşoară, toată lumea cunoaşte acest tip de subiect şi sigur s-au descurcat“, a fost de părere prof, Felicia Alexandru, care şi-a aşteptat elevii de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ penru a evalua împreună prestaţia.

În judeţul Olt au fost înscrişi să susţină proba 2.528 elevi, însă 134 dintre ei s-au răzgândit şi nu s-au mai prezentat. Alţi aproximativ 900 elevi nici măcar nu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, fie pentru că nu sunt interesaţi de obţinerea acestei diplome, fie pentru că nu au reuşit să încheie cu bine cursurile liceale, la începutul anului şcolar 2018-2019 în judeţul Olt fiind înscrişi în ultimul an de liceu 3.404 elevi.  De la proba de astăzi a fost şi eliminat un elev, de la centrul de examen organizat la Colegiul Naţional „A.I. Cuza“ din Corabia, fiind surprins cu telefonul mobil.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite