VIDEO Vicepreşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, acuzat de ucidere din culpă, rămâne în libertate
0Tribunalul Olt a decis, astăzi, ca Marius Oprescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, acuzat de moartea unui bărbat în urma producerii unui accident de circulaţie la începutul lunii, să rămână în libertate. Magistraţii au menţinut, astfel, decizia luată de Judecătoria Slatina în acest sens sâmbătă – 26 octombrie, respectiv au respins arestarea preventivă a lui Oprescu.
Marius Oprescu a povestit, astăzi, judecătorului Carmen Marinescu de la Tribunalul Olt - persoana care a judecat recursul procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind arestarea preventivă pe 29 de zile a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Olt, ceea ce s-a petrecut în seara de 3 octombrie când a provocat un accident de circulaţie soldat, în final, cu moartea unui bărbat de 34 de ani, după trei săptămâni de spitalizare.
Oficialul oltean, care a venit la Tribunalul Olt din Slatina însoţit de un grup numeros de apropiaţi, a declarat, azi, în faţa instanţei, că regretă cele întâmplate în seara accidentului, dar că, în acelaşi timp, se consideră nevinovat.
“Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, dar nu mă consider vinovat. Am fost şi voi fi în continuare alături de familia victimei. Mergeam şi de cinci ori pe zi la spital pentru a vizita victima. Când starea de sănătate a acesteia a început să se îndrepte, am discutat cu familia şi am propus transferul victimei la Centrul de Pneumologie <<Marius Nasta>> din Bucureşti pentru că respira foarte greu“, a afirmat vicele CJ Olt.
Marius Oprescu: “Victima a avut noroc, într-un fel, că s-a întâmplat accidentul…”
Întrebat de către preşedintele completului de judecată dacă el consideră că decesul victimei a survenit ca urmare a accidentului de circulaţie, Marius Oprescu a răspuns: "Unul dintre medicii curanţi de la Spitalul Slatina, care poate da şi declaraţie în acest sens, mi-a spus că victima a avut noroc, într-un fel, că s-a întâmplat accidentul şi că a ajuns la spital şi aceasta pentru că suferea de o boală gravă de plămâni şi că, în trei luni, ar fi decedat. Am fost şi eu surprins să aflu că a decedat pentru că starea de sănătate se îmbunătăţise şi chiar mergea pe picioare. Atât eu, cât şi medicii, aşteptăm acum rezultatul autopsiei pentru a afla ce s-a întâmplat“, a mai spus Oprescu.
Întrebat fiind de completul de judecată cum explică faptul că rezultatul probei de sânge recoltate pentru stabilirea ADN-ului, respectiv grupa de sânge O-1 pe care o are Marius Oprescu, nu corespunde cu cel al probelor recoltate în seara accidentului - respectiv grupa de sânge A1, vicele CJ Olt a precizat că doar doctorul legist Sorin Lesnic ar putea cunoaşte răspunsul la această întrebare: "Mi s-a părut ciudat că dr. Lesnic, cu câteva zile înainte de a-mi fi recoltate şi trimise la IML probele pentru stabilirea ADN-ului, vorbea ca fiind lucru cert că probele de sânge recoltate în seara accidentului au fost schimbate. Cred că a făcut acest lucru pentru a-mi cauza problemele pe care le am astăzi. De-a lungul timpului, între mine şi dl. Lesnic a existat o adversitate, între noi fiind chiar şi un schimb de replici penale în momentul în care am încercat să desfiinţez parcarea spitalului pentru a o transforma în loc de promenadă pentru pacienţi, dânsul fiind liderul Sindicatului Medicilor. De asemenea, dl. doctor îmi este şi adversar politic (preşedinte PC Slatina, n.a.)", a spus Oprescu.
Oprescu – liber, dar cu restricţii
La final, după două ore de deliberări, judecătorul Carmen Marinescu a admis doar în parte recursul procurorilor cu privire la arestarea preventivă a vicelui Consiliului Judeţean Olt pe 29 de zile, lucru ce nu înseamnă însă defel încătuşarea sa, ci, dimpotrivă, cercetarea acestuia în continuare în stare de libertate.
“Instanţa, în baza art. 385, indice 15, pct. 2 din Cod Procedură Penală, a admis recursul declarat de procurori, a casat în parte încheierea recurantă a Judecătoriei Slatina în sensul în care, pe durata măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile, s-a impus ca inculpatul să nu se apropie şi să nu comunice în niciun fel - nici direct, nici indirect – cu învinuiţii din această cauză şi cu ceilalţi martori care au fost audiaţi ori care urmează a fi audiaţi. De asemenea, instanţa a pus în vedere inculpatului Oprescu Marius că, dacă aceste măsuri nu vor fi respectate, se va putea solicita înlocuirea măsurii cu cea arestării preventive”, a declarat judecătorul Ionuţ Grigorie, purtător de cuvânt al Tribunalului Olt.
Marius Oprescu a răsuflat uşurat la momentul aflării veştii, deşi, iniţial, auzind că instanţa a admis “în parte” recursul procurorilor (adică arestarea sa preventivă pe 29 de zile, n.a.), a înlemnit în picioare lângă avocatul său, Radu Ţuluca. Apărătorul său la bară l-a liniştit însă imediat, făcându-i semn că nu trebuie să se îngrijoreze şi spunându-i, parcă, faptul că acesta ar fi doar limbajul “scriptic” în instanţă folosit în astfel de împrejurări. La ieşirea din sala de judecată, Oprescu s-a închinat încă o dată în semn de mulţumire către Cel de Sus, aşa cum făcuse şi la intrare, dar şi înainte de citirea verdictului, apoi a fost felicitat, pe rând, de mai multe persoane dintre cele care veniseră să-l susţină moral.
Vicele CJ Olt, acuzat de patru infracţiuni
Reamintim că vicele CJ Olt, Marius Oprescu, a fost reţinut pentru 24 de ore în seara de joi – 24 octombrie, la ordinul procurorilor Parchetului Slatina, el fiind acuzat de cinci infracţiuni. Alături de el au mai fost reţinute, în aceeaşi seară, alte patru persoane: dr. Andrei Iordache - managerul Spitalului Judeţean Slatina, dr. Ecaterina Buzău - şefa secţiei Primiri Urgenţe, şi asistenta medicală Maria Stanca. Cu toţii au fost însă eliberaţi a doua zi, la expirarea ordonanţelor de reţinere dispuse de anchetatori, şi aceasta deoarece dosarul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care au considerat că dovezile adunate de procurorul slătinean Lia nu impun emiterea unui mandat de arestare preventivă decât pentru vicele C.J. Olt, dar şi aceasta cu eliberarea sa imediată şi cercetarea în această ipostază. O zi mai târziu, respectiv sâmbătă – 26 octombrie, Judecătoria Slatina a respins propunerea de arestare preventivă a inculpatului Oprescu Marius, dar i-a interzis să părăsească ţara pe perioadă de 30 de zile, măsură menţinută, iată, şi de Tribunalul Olt în urma deciziei de astăzi.
Marius Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, conducea, în seara de 3 octombrie, o camionetă de teren marca Toyota Hilux pe raza satului Criva ce ţine de oraşul Piatra-Olt, localitatea de reşedinţă a oficialului oltean. La un moment dat, autovehiculul condus de oficialul oltean a intrat într-o căruţă, patru persoane ajungând fiind transportate la Spitalul Judeţean Slatina. Potrivit poliţiştilor, camioneta de teren condusă de către Oprescu a lovit din spate, violent, un atelaj nesemnalizat în care se aflau patru persoane, printre care două femei şi un minor. În urma impactului, persoanele aflate în atelaj au fost transportate la Spitalul Judeţean din Slatina cu diverse răni. Aici, victimele au primit îngrijiri medicale şi, în final - o persoană, respectiv conducătorul atelajului (un bărbat de 34 de ani din acelaşi oraş cu vicele CJ Olt) a trebuit să rămână internat din cauza leziunilor suferite. Marius Oprescu nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Bărbatul rămas internat a decedat, în seara zilei de marţi – 22 octombrie, la spitalul slătinean.
Acuzat iniţial de cinci infracţiuni, Oprescu a rămas acum "doar" cu patru capete de acuzare: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, instigare la fals şi refuzul, împotrivirea ori sustragerea de a se supune recoltării probelor de sânge sau testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei.
Marius Oprescu deţine şi funcţiile politice de preşedinte al PSD Slatina, respectiv vicepreşedinte PSD Olt.
Mai puteţi citi din acelaşi ciclu:
Marius Oprescu, vicele Consiliului Judeţean Olt, cercetat penal pentru ucidere din culpă
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, implicat într-un accident cu victime