Viaţa lui Ilie Balaci la FC Scorniceşti: „A fost o umilinţă pentru el, un fel de «ce-am fost eu pentru Craiova şi ce-am ajuns»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Balaci a jucat 30 de meciuri pentru FC Olt Scorniceşti FOTO Facebook/ FC Olt Scorniceşti
Ilie Balaci a jucat 30 de meciuri pentru FC Olt Scorniceşti FOTO Facebook/ FC Olt Scorniceşti

Foştii colaboratori ai inegalabilului Ilie Balaci îşi amintesc de marele fotbalist cu respect deosebit. Cum a ajuns „Minunea blondă“ la FC Olt Scorniceşti a povestit fostul organizator de competiţii al clubului.

Ilie Balaci a jucat, în sezoanele 1984-1985 şi 1985-1986, pentru FC Olt Scorniceşti, o echipă care ajunsese să se bată de la egal la egal cu echipele cu tradiţie. Fostul organizator de competiţii al clubului, Nicu Badea, îşi aminteşte cum a ajuns Balaci la Scorniceşti, ce statut avea în vestiar sau cum îl întâmpinau tribunele.

„El era aparte, în sensul că avea un caracter puternic - puternic, el a venit împreună cu Donose şi Criaşan, în perioada aia la FC Olt au fost şi Donose şi Crişan. FC Olt avea pe Ilie Dumitrescu, pe Dan Petrescu, pe Dorinel Munteanu... , cam atunci, cam în aceeaşi perioadă. Era Mihali, avea echipă Oltul atunci“, a povestit Badea, amintindu-şi că marele fotbalist, care atunci juca pentru Universitatea Craiova,  a negociat cu oficialii clubului oltean din orgoliu, cu posibilitatea de a pleca oricând doreşte. „Din aeroport, exact cum a spus şi el, plecau undeva afară, şi în aeroport, nu i-au spus de la Craiova că nu are viză de ieşire, şi în aeroport i-au spus că el nu poate să plece, nu are viză. Vă daţi seama, a fost ca o umilinţă pentru el. A luat-o ca pe – «Ce-am fost eu pentru Craiova şi ce-am ajuns, să nu mai ies afară, măcar nu-mi spune din cantonament, nu, mă ţine în cantonament şi...!» .Şi-atunci a plecat singur  din aeroport, el zicea c-a ajuns acasă şi s-a dus Deliu la el, ca preşedinte, dar eu ştiu c-a venit direct la Scorniceşti, a vorbit cu cine-a vorbit şi s-a făcut transferul, ce-mi amintesc eu.  Era un caracter puternic, n-avea treabă cu cine joacă, cine joacă, câţi spectatori sunt în tribună, el îşi făcea jocul, n-avea treabă de nimeni şi de nimic, pe mine chestia asta m-a uimit. Dădea tot, el, ca şi jucător, pentru el fotbalul era o plăcere fantastică, fantastică“, a dezvăluit fostul colaborator al fotbalistului.

Era un model, a mai spus Nicu Badea, pentru jucătorii tineri din vestiar, deşi nu avea  neapărat „aere“ de vedetă.

„Prin ceea ce făcea era un model. Era şi un orgolios, din toate punctele de vedere, n-acepta să-l calci pe coadă, iar toţi cei din generaţia lui îl flatau. (...)Ei erau o familie, când intrai într-un club din ăsta nu veneai... Până la urmă, tot în 11 jucai, dar jucătorii ceilalţi îl respectau ei, din principiu, iar pentru el era de-ajuns chestia asta, te obliga prin felul lui de-a fi. Într-o echipă valorile să fie respectate, în sensul ăsta“, a mai dezvăluit Badea, povestind că la acea vreme, cel puţin fotbaliştii din provincie, nu-şi permiteau escapade de răsunet, cei de la FC Olt, deci şi Ilie Balaci, petrecând când şi când, „la o friptură“, la crama Stejaru, la câţiva kilometri de Scorniceşti, pentru că „în Scorniceşti nu prea puteai să faci, erau o mână de oameni, afla toată lumea, nu era ca Bucureştiu’, să te pierzi. Nu făceau escapade, la Scorniceşti nu mergea, făcea câte una tinerească, aşa, mai veneau lunea obosiţi, dar făceau recuperare, antrenament....“.

„Oriunde în ţară, dacă intra în restaurant, nimenu nu-i lua bani“

Fotbaliştii de renume se bucurau şi de anumite beneficii, chiar dacă acestea nu erau enorme. „Se plăteau, în sensul că se plăteau la timp, erai scos din producţie, nu lucrai, aveau o primă de joc pe care o stabileai şi, ce mai aveau, indemnizaţie de efort era pe vremea aia, dar asta era la 1.000-2.000 lei pe lună, în afară de primele pe care le stabilea clubul. Ce era atunci – oriunde în ţară, dacă intra în restaurant, nimenu nu-i lua bani, nimeni, era o plăcere, să-i facă şefului de cârciumă plăcerea să stea cu prietenii la masă acolo, ăsta era avantajul. Pe vremea aia, dacă-ţi apărea numele-n ziar şi-avei şi-o poză, erai mare.

Revin. Un caracter puternic, orgolios, dar te făcea valoarea să fii orgolios, te-aşteptai să fii aplaudat, nu în sensul rău al cuvântului“, a mai spus fostul oficial al clubului FC Olt Scorniceşti, club de la care Ilie Balaci a plecat în 1986, la Dinamo. „I s-a deschis o portiţă prin Lucescu, Lucescu l-a vrut la Dinamo neapărat. Dinamo era, totuşi, Dinamo. Nu putea să se ridice niciodată FC Oltu’ la posibilităţile lu’ Dinamo sau Steaua, niciodată! S-a găsit oportunitatea asta, prin Lucescu, şi a plecat fără nicio problemă“, şi-a amintit  Nicu Badea.

CITIŢI ŞI:

VIDEO Filmul morţii lui Ilie Balaci. Înainte de deces a reclamat dureri puternice în gât. Soţia, cu lacrimi în ochi: „Atât a iubit Craiova asta, că a murit aici”

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite