Verificaţi valabilitatea paşaportului. MAI vrea să limiteze eliberarea paşapoartelor în regim de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificările legislative sunt supuse în această perioadă  transparenţei FOTO: arhiva Adevărul
Modificările legislative sunt supuse în această perioadă  transparenţei FOTO: arhiva Adevărul

Ministerul Afacerilor Interne a lansat un proiect de modificare a legii privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, conform căruia valabilitatea paşaportului electronic ar urma să crească la 10 ani, iar cele temporare să se elibereze doar după probarea urgenţei invocate.

Creşterea valabilităţii paşaportului simplu, de la 5 la 10 ani, în cazul persoanelor cu vârsta de peste 25 ani, pe considerentul că schimbările de fizionomie, după această vârstă, sunt mai puţin accentuate este una dintre modificările care vor fi aduse Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, transmit reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne. Paşaportul simplu electronic ar urma să aibă aceeaşi valabilitate de trei ani pentru copiii cu vârsta între 12 şi 15 ani, în timp ce pentru tinerii între 15 şi 25 ani să rămână cinci ani.

O altă modificare importantă ţine de situaţiile în care se va putea elibera paşaportul în regim de urgenţă şi de faptul că solicitantul va trebui să probeze urgenţa, altfel va putea solicita paşaportul electronic simplu, pentru care se aşteaptă astăzi cel mult 14 zile lucrătoare (legea prevede un termne maxim de 30 de zile).

„În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgenţă un paşaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgenţa invocată, ceea ce a încurajat foarte mulţi cetăţeni să opteze pentru acest tip de paşaport atunci când au uitat să-şi facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aştepte timpul necesar realizării unui document electronic.

Prin proiectul de lege propunem ca paşaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligaţia prezentării documentelor care dovedesc urgenţa, precum:

• situaţii obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu este timp pentru emiterea paşaportului simplu electronic
• minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol.

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un paşaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea paşaportului simplu electronic“, a transmis Prefectura Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Un alt motiv pentru care paşaportul temporar este preferat vizează cuantumul taxelor care se percep.  Astfel, pentru paşaportul electronic taxa este de 258 lei - pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani şi 234 lei - pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani, în timp ce pentru paşaportul simplu temporar taxa este de 96 lei, indiferent de vârstă.

Modificările propuse au ca scop eliminarea aglomeraţiei de la ghişeele serviciilor de eliberare a paşapoartelor, în acelaşi scop fiind deblocate 35 de posturi, pentru care se va angaja personal din sursă externă.
Textul proiectului de lege este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a ministerului - www.mai.gov.ro, la secţiunea Transparenţă decizională, iar eventualele propuneri sunt aşteptate în următoarele 20 de zile.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite