Unde se respiră cel mai „greu“ aer. Valori duble faţă de cele înregistrate de staţia automată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe panoul din centrul oraşului apar, din când în când, şi valori medii în ceea ce priveşte calitatea aerului FOTO: Alina Mitran
Pe panoul din centrul oraşului apar, din când în când, şi valori medii în ceea ce priveşte calitatea aerului FOTO: Alina Mitran

La sesizarea cetăţenilor dintr-un cartier slătinean, Agenţia pentru Protecţia Mediului, solicitată de Garda de Mediu, a realizat măsurători  care au confirmat valori duble faţă de staţia automată care monitorizează calitatea aerului din Slatina, dar în limite legale.

Sesizările au venit din partea mai multor cetăţeni din cartierul Eugen Ionescu, situat foarte aproape de platforma industrială. „În vederea soluţionarii  sesizărilor privind poluarea atmosferică în Slatina, au fost solicitate date privid monitorizarea mediului la Agenţia pentru Protectia  Mediului Olt pentru perioada 10.09.2017-25.09.2017 (măsuratori realizate prin intermediul staţiei automate de monitorizare a mediului) şi s-a observat că  în trei zile din acest interval există valori crescute la indicatorii monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf si PM10 (pulberi cu dimensiuni <10µm) în intervalul orar 21.00-24.00, dar care se situeaza mult sub limita admisa.

   Din aceste considerente GNM-CJ Olt a solicitat APM Olt  realizarea unor măsuratori în cartierul Eugen Ionescu în intervalul orar 21.00-23.00. În urma acestor determinări APM Olt a emis Raportul de încercare nr.211/02.10.2017 prin care se specifică realizarea determinărilor la indicatorii dioxid de sulf şi dioxid de azot. În urma acestor determinari valorile măsurate sunt: dioxid de azot -69,34µg/mc (valoare maxima admisa 200 µg/mc conform Legii104/2011-calitatea aerului) şi dioxid de sulf -37,97 µg/mc (valoare admisa 350 µg/mc conform Legii 104/2011) , a transmis Garda de Mediu Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Această măsură a fost dublată de controale inopinate realizate în intervalul orar 23,00 – 1,00, constantându-se că „în general agenţii economici respectă prevederile legale, dar  un agent economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională de 15.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii 104/2011-calitatea aerului“, au mai menţionat reprezentanţii Gărzii de Mediu Olt. Agentul economic amendat este o topitorie de aluminiu, constatându-se o deficienţă a instalaţiei de captare a emisilor.

Un alt aspect pe care l-au relevant măsurătorile realizate în perioada menţionată este însă acela că, deşi în parametri, valorile înregistrate în zona industrială au fost duble faţă de cele înregistrate în mod obişnuit de staţia automată de monitorizare a calităţii aerului. Staţia automată realizează în schimb măsurătorile în zona Dealul Grădişte, acestea fiind afişate şi în centrul oraşului, în zona Fântâna Speranţei, pe panoul pe care slătinenii citesc, în cele mai multe zile, că respiră un aer curat.

Controalele nu se vor opri aici, a declarat şeful Gărzii de Mediu Olt, Gheorghe Neacşa, menţionând că se vor efectua măsurători şi în alte cartiere ale oraşului, astfel încât să se descopere eventualele „scăpări“ ale operatorilor economici în ceea ce priveşte eliberarea noxelor în atmosferă.

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite