Spitalul Judeţean Slatina a ales co-plata minimă
0Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Slatina a ales nivelul minim al “mitei legale”, cum a fost denumită co-plata ce este percepută de luni - 1 aprilie, în urma internărilor medicale. Astfel, toţi cei care se vor interna la spitalul slătinean din această zi vor plăti, la externare, suma de 5 lei, indiferent de perioada de spitalizare. Legiuitorii au prevăzut însă şi câteva categorii sociale care nu vor achita această co-plată.
Membrii Consiliului de Administraţie de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina au decis, marţi, ca pacienţii care se vor externa din cadrul unităţii să plătească suma minimă prevăzută de noua legislaţie în domeniu, adică 5 lei. Decizia a fost adoptată după ce, luni – 1 aprilie, în prima zi de încasare de la pacienţi a unei cote-părţi din contravaloarea serviciilor medicale, Comitetul Director al spitalului a propus nivelul minim pentru co-plată.
“Pot confirma faptul că tariful pentru co-plată la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina este, de astăzi – 2 aprilie, de 5 lei pentru orice pacient care se externează. Plata va fi percepută efectiv de astăzi, nu de ieri, adică nu din prima zi în care acest sistem a fost implementat la nivel naţional. A trebuit să aşteptăm întrunirea Consiliului de Administraţie ca să putem lua oficial decizia de a impune un anume nivel în ce priveşte co-plata”, a declarat dr. Andrei Iordache, manager al unităţii sanitare.
În general, co-plata se va achita la externare doar de către pacienţii care se internează pe baza unui bilet de trimitere de la medic, restul - persoane care ajung în spital prin unitatea de primire a urgenţelor sau copiii - fiind scutiţi de la plată. Calculele estimative întocmite de reprezentanţii spitalului din Slatina arată că de pe urma noului bir se vor strânge în jur de 5.000 lei.
Cine nu plăteşte co-plata
Potrivit evidenţelor spitalului slătinean, aici se internează, anual, aproximativ 48.000 de pacienţi. Dintre aceştia însă, potrivit noilor norme privind co-plata, numai un sfert ar urma să plătească noua “taxă de spitalizare”, restul intrând în categoria pacienţilor ce sunt scutiţi. Aici intră: minorii, majorii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani dacă sunt elevi sau absolvenţi de liceu - până la începerea anului universitar, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă, tinerii cu vârste de până la 26 de ani proveniţi din sistemul de protecţie a copilului care nu realizează venituri din muncă sau nu beneficiază de ajutor social.
Tot în această categoria mai intră veteranii de război, invalizii şi văduvele de război, revoluţionarii, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, femeile însărcinate şi lăuzele fără venit sau cu venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, persoanele persecutate politic în perioada comunismului.
Persoanele scutite de co-plată trebuie să facă dovada acestei calităţi cu documente eliberate de autorităţile competente precum şi cu documente sau declaraţii pe propria răspundere privind veniturile foarte mici realizate sau faptul că nu realizează venituri.
De menţionat că, dacă la Slatina se va plăti doar 5 lei, alta este situaţia la celelalte spitale din judeţ. Astfel, co-plata percepută de unităţile sanitare din Caracal, Corabia şi Balş este la nivelul maxim de 10 lei.