Slatina: Mirela Manea, laboranta care face bani din flori

Şi-a dedicat viaţa florilor, a învăţat cum să le planteze şi cum să obţină corole cu cele mai frumoase culori. Acum îi învaţă şi pe alţii cum să aibă grijă de plantele din ghiveci.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cel mai mare vis al ei a fost să aibă o seră, iar în urmă cu cinci ani a avut curaj să facă primii paşi în lumea florilor. A construit împreună cu soţul ei o mică seră şi a început să planteze flori româneşti. „De mică am visat să am o seră pentru că îmi plăceau florile. Aveam foarte multe ghivece şi adunam flori de peste tot, de pe marginea drumului, de pe câmp, din grădinile prietenilor de familie. Unde vedeam flori, acolo eram şi eu”, şi-a aministit Mirela.

Lucrează în seră până noaptea târziu


Pasiunea pentru flori se îmbină perfect cu munca în învăţământ, iar după serviciu se refugiază în seră unde stă ore în şir plinvind, plantând şi având grijă de flori. Părăşeşte micile plante numai după lăsarea serii. Îşi aminteşte şi acum cu plăcere cum a început totul. „Nu m-am gândit niciodată că o să fiu capabilă să îmi împlinesc visul. Am avut noroc că soţul meu iubeşte florile la fel de mult ca şi mine şi că mi-a acordat tot sprijinul. Acum 5 ani am mers în concediu la munte şi am adunat diferite seminţe de flori, majoritatea au fost de petunii, pe care le-am plantat în ghivece, acasă. S-au prins toate şi prietenii şi rudele au venit să-mi ceară. Şi-au adus cu ei şi alte cunoştinţe şi aşa am început să fiu cunoscută în oraş. Unii îmi mai dădeau şi bani, aşa că m-am hotărât să fac o seră”, a povestit Mirela.
Este o afacere mică, dar femeia este mulţumită. Cultivă flori româneşti, care au căutare, pentru că nu sunt scumpe. „Eu nu simt criza pentru că florile mele nu sunt unicat, nu sunt plante ornamentale, scumpe, pretenţioase. Eu cultiv petunii, muşcate, norocul casei, flori simple pe care oamenii le cunosc şi vor să le aibă în casă”, a spus Mirela.


Îi învaţă pe oameni cum să iubească florile

A învăţat repede secretele florilor, iar acum le împărtăşeşte cu drag clienţilor. De accea, târgurile şi expoziţiile îi plac foarte mult. „Aici am ocazia să interacţionez cu oamenii, să aflu ce le place şi ce trebuie să fac eu în viitor. Îmi place când vin şi mă întreabă cum să aibă grijă de plantele lor şi mă bucur că pot să îi învăţ”, a explicat femeia.
Ar putea vorbi ore în şir despre flori pentru că îi plac toate, dar preferatele ei rămân petuniile. Este specia pe care o cultivă cel mai mult în sera ei. „Petunia este floarea mea de suflet. A fost şi deschiderea afacerii mele şi cultiv multe astfel de flori. Florile fac parte din viaţa noastră. Nu fac să uităm de necazuri, înfumuseşează orice colţ al casei. Te învaţă să gândeşti pozitiv, te binedispun şi uiţi de criză”, a spus Mirela.


NĂSCUTĂ
9 decembrie 1972 Caracal, judeţu Olt
STUDII
Colegiul Universitar de Birotică, Craiova
FAMILIE
căsătorită, doi copii

CE-I PLACE
Nu aş putea trăi fără flori şi fără muzică. Iubesc tot ce este frumos, îmi plac oamenii care se înconjoară de flori simple şi care vor să înveţe secretul lor. Nu suport să stau să mă vaiet, în loc să găsesc o rezolvare a problemelor

CE NU-i PLACE
Nu suport oamenii leneş, mincinoşi şi pe cei care nu au grijă de natură. Mă deranjează indiferenţa şi aerul superior pe care îl au unii. Aş vrea ca tinerii să înţeleagă că plantele înseamnă viaţă.Ce sfaturi le daţi celor care cumpără flori?
Le spun totul despre floarea pe care au cumpărat-o. Unde să o ţină, câtă apă îi trebuie, ce pământ să îi pună. Oamenii trebuie să înţeleagă că o plantă are nevoie de atenţie, de dragoste şi că nu trebuie abandonată pe pervazul geamului.

Care este secretul micii dumneavoastră afaceri?
Eu cultiv ceea îi place românului, flori frumoase, colorate şi ieftine. Las şi la preţ pentru că văd un om care vrea să cumpere, dar nu are bani. Nu îmi este frică de concurenţa din afară pentru că nimic nu poate concura cu petunia sau muşcata românească.


citeste totul despre: