Povestea târgului de fete de la Coteniţa. Este locul în care miresele îşi arată toată zestrea, cu multă mândrie şi speranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apărut în urmă cu aproape 70 de ani şi denumit iniţial „Târgul mireselor“, la Coteniţa se desfăşoară şi astăzi un eveniment care le face pe tinere să-şi prezinte cu mândrie lăzile de zestre.

Deşi prea puţin cunoscut, în special din lipsa preocupării pentru a promova evenimentul, la Coteana - satul Coteniţa, în judeţul Olt, se desfăşoară şi astăzi „Târgul Fetelor“. Departe de savoarea de altădată, Târgul ale cărui origini datează, conform anumitor surse, de prin 1950, a fost reluat după 1990 şi strânge toată suflarea din câteva comune vecine.

Cunoscută, pe vremea bunicilor, sub titulatura de „Târgul mireselor“, la Coteana se desfăşura cea mai frumoasă sărbătoare în care fetele de măritat îşi arătau comorile din lada de zestre, dar îşi dovedeau, astfel, şi priceperea, multe dintre obiecte fiind realizate de mâna lor. Din ce-şi mai aduc astăzi aminte bătrânii, iar de la ei transmit mai departe etnografii, primele ediţii s-ar fi desfăşurat undeva între Coteana şi comuna vecină Vâlcele. Aici se adunau fetele şi flăcăii, dar şi membrii familiilor acestora, şi se stabileau logodne şi căsătorii, în funcţie de sentimentele dintre tineri, dar şi în funcţie de zestrea viitoarei mirese, care putea fi, sau nu, pe placul băiatul sau a familiei acestuia.

De la „Târgul mireselor“ a rămas până astăzi obiceiul de a se etala lada de zestre, la care, din păcate, nu se mai adaugă nimic cu anii, dar se transmite cu mândrie din generaţie în generaţie. În amintirea acelor vremuri, tinere din Coteana, Brebeni, Ipoteşti, Vâlcele, Izvoare, Schitu, îmbracă în fiecare an portul popular şi-l prezintă unui juriu format din specialişti ai diverselor instituţii de cultură, care stabilesc astfel câştigătoarea, punctând frumuseţea costumului, autenticitatea etc.

Sărbătoarea „Târgul fetelor de la Coteniţa“, care a rămas emblema localităţii Coteana,  a devenit, cu anii, un bun prilej de întoarcere a fiilor satului acasă, vechiul târg de Sfântă Mărie fiind transformat într-o sărbătoare câmpenească, precedată, dimineaţa, de întreceri sportive. 

CITIŢI ŞI: Govia, obiceiul răscumpărării odoarelor, păstrat în câteva localităţi din sudul judeţul Olt

VIDEO Locul în care ia se serbează din 1973. Zeci de ii sunt evaluate, an de an, pentru titlul de cea mai frumoasă

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite